Judit
-2 °C
8 °C

Tovább lassul az európai gazdaság növekedése

2006.04.13. 07:17
Az Európai Bizottság a korábbinál lassúbb növekedésre számít az első háromnegyed évben az eurózónában.

Az Európai Bizottság (EB) tegnap váratlanul csökkentette az első háromnegyed évre korábban adott GDP-növekedési prognózisát, noha a múlt hét végén még igen kedvezőnek ítélték a kilátásokat mind az Európai Központi Bank (ECB), mind a tagországok pénzügyminiszterei.

Stagnálás közelében

Az EB, amely eddig mindhárom negyedévre a GDP 0,4-0,9 százalékos bővülését prognosztizálta az eurózónában, most az első negyedévre 0,4-0,8, a másodikra 0,3-0,8, a harmadikra 0,2-0,8 százalékos növekedést tart valószínűnek.

A módosítást indokolhatta, hogy az Eurostat, az unió statisztikai hivatala közölte: 2005 utolsó negyedévében az eurózóna gazdaságának növekedési tempója 0,3 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 0,7 százalékról. A hivatal ugyanakkor 1,7-ről 1,8 százalékra javította az éves szintű adatot.

A Reuters elemzőinek véleménye szerint az új célszámok reálisabbak a korábbiaknál, és változatlanul elérhetővé teszik az ez évre tervezett 2,1 százalékos GDP-növekedés elérését még egy júniusi ECB-kamatemelés mellett is.

Kamatemelés

Bár a bizottság nem adott ki indoklást, a szakértők alapvetően a magas energiaárakat, az erősödő eurót és a hosszú lejáratú hitelek kamatainak emelkedését látják a döntés mögött. Az adatokból kitűnik, hogy az EB az év utolsó negyedében a gazdaság felgyorsulására számít, ami érvet jelenthet az ECB júniusra tervezett kamatemelése mellett.

A Bloomberg szerint a piacok akár még három idei kamatemelést is elképzelhetőnek tartanak. A lakossági kiadások jelentősebb növekedésére pedig továbbra sem lehet számítani, hiszen bár februárban négy éve a legalacsonyabb volt a munkanélküliség, a 8,2 százalékos ráta még mindig csaknem kétszerese az Egyesült Államokban regisztráltnak.

A kilátásokat rontja ugyanakkor, hogy a reformtörekvések sorra vereséget szenvednek az eurózónában. Franciaországban például az első munkavállalásról szóló törvény visszavonása azt jelenti, hogy a térség egyik vezető gazdaságában legalább a jövő évi választásokig nem kerülhet sor komolyabb változásokra.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!