Dömötör
11 °C
14 °C

Nagy-Britanniában is elég lesz két hónap az euróátállásra

2002.07.22. 11:29
Kapcsolódó cikkek (1)
A font forgalomból való teljes kivonására a valutaunió jelenlegi tagjainak gyakorlatához hasonlóan már az euró bevezetése után két hónappal sor kerülhet - áll a brit pénzügyminisztérium jelentésében.
Korábban a pénzügyi tárca még fél éves időszakot irányzott elő az euró és a font együttes használatára. Az euróbevezetés felkészüléséről szóló hatodik jelentésében azonban a minisztérium a kontinensen lezajlott sikeres pénzcsere alapján már két hónapot is elegendőnek tart a nemzeti valuta kivonására.

A két hónapos időszak megegyezik a valutaunió tagállamai által követett gyakorlattal, hiszen az euró január 1-i bevezetése után márciustól kezdve már minden tagországban csak a közös európai valutával lehet fizetni. Három ország, Hollandia, Írország és Franciaország pedig két hónapnál is kevesebb időt adott a nemzeti valuta és az euró együttes használatára.

Már a következő választás előtt lecserélhető a font

A londoni kormány a tervek szerint jövő júniusig dönti el, hogy az euró bevezetésének feltételéül támasztott kritériumokat teljesítette-e a brit gazdaság. Amennyiben az értékelés felkészültnek tartja a szigetországot az eurózónához történő csatlakozásra, London népszavazás elé bocsátja az euró bevezetésének kérdését.

A Financial Times szerint a mostani döntés, amely hatról két hónapra csökkentette az euró és a font együttes, átmeneti használatának idejét, azt jelenti, hogy négy hónappal lerövidült az euróra történő átállás teljes időszaka, így akár még a következő, várhatóan 2005-ben tartandó parlamenti választás előtt sor kerülhet a pénzcsere végrehajtására. Az euró bevezetéséről szóló kormánydöntés után ugyanis minimum 30 hónap szükséges az euróátállás teljes folyamatának lebonyolítására.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.