Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Tízmillió dolláros UPS-kártérítés siketeknek

2003.07.22. 12:27
Kapcsolódó cikkek (1)
A United Parcel Servise (UPS) nemzetközi futárszolgálat halláskárosult munkatársai tízmillió dolláros kártérítést kaptak korábbi hátrányos megkülönböztetésük miatt. Munkaadójuk emellett garanciát vállalt, hogy biztonságosabb munkahelyet teremt, és karrierlehetőséget is biztosít számukra a vállalatnál. Százezer dollárt pedig jeltolmácsok alkalmazására költenek.
A UPS, az amerikai magánszektor negyedik legnagyobb foglalkoztatója ellen ellen kilencszáz, az összes jelenlegi és korábbi halláskárosult alkalmazott kezdeményezte a pert hátrányos megkülönböztetése miatt. A bíróság tízmillió dollárt ítélt meg számukra, ebből négymilliót az ügyvédek kapnak, írja a YahooNews.

Továbbképzés jeltolmács nélkül

"Remélem, hogy példát mutattunk a többi halláskárosult munkavállaló sorstársunknak" - közölte jeltolmácsának segítségével Babaranti Oloyede, a felperesek egyike a hétfői ítélethirdetés után. Oleyde már tizenkét éve dolgozik a UPS oaklandi részlegében és más halláskárosult munkavállalókkal együtt kért kárpótlást alkalmazójától.

A per alapja az volt, hogy a hallássérültek elestek az előléptetésektől, és egészséges társaiknál rosszabb munkakörülmények között kellett dolgozniuk. A vállalat továbbképzésein - például két éve a lépfenéről szóló fórumokon - jeltolmács híján a siketek nem tudták, miről beszélnek az előadók.

A vállalat szerint jó tettek azzal, hogy munkát adtak

A UPS tagadta, hogy diszkriminálná halláskárosult dolgozóit. Állításuk szerint éppen ellenkezőleg, megpróbálnak nekik minél több munkát adni. A vállalat szóvivője szerint régóta dolgoznak azon, hogy kedvező munkakörülményeket teremtsenek a fogyatékosoknak, és erre eddig büszkék is voltak. A megítélt kompenzáció mértéke azonban arra figyelmezeti a UPS-t, hogy a jövőben még biztonságosabb munkakörülményeket hozzanak létre.

A felperesek ügyvédje szerint a cég védekezésének legnagyobb hibája, hogy szerintük a siket emberek boldogabbak lesznek, bármilyen munkakörben is foglalkoztatják őket. A UPS a megítélt kártérítésen kívül elkülönített még százezer dollárt, hogy a halláskárosult munkavállalók és dolgozni vágyók számára jeltolmácsot biztosítsanak. A vállalat gondoskodik még szöveges telefonokról és rezgő személyhívókról, hogy veszély esetén figyelmeztetni tudja nem halló alkalmazottait.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.