Mária
-6 °C
-2 °C

Felgyorsult az USA gazdasága

2003.11.25. 16:56
A vártnál jóval gyorsabban nőtt az Egyesült Államok gazdasága, a harmadik negyedévben 8,2 százalék volt - jelenti a BBC. Ez több mint kétszerese az első félév GDP-növekedésének.
Az Egyesült Államok az elmúlt 19 év legnagyobb gazdasági növekedését produkálta a harmadik negyedévben. Az elemzők által várt 7,8 százalék helyett 8,2 százalékos GDP-növekedést ért el a gazdaság. Egy hónappal ezelőtt a Kereskedelmi Minisztérium előzetes becslései 7,2 százalékos növekedést jósoltak.

A lakosság is fogyaszt

A lakossági fogyasztás is megugrott. Bár ez kissé elmaradt az előzetes várakozásoktól, 6,4 százalék helyett 6,2 százalék lett, az eredmény így is hatéves csúcsot jelent. A vállalatok, cégek eredménye is tíz százalékos, ami szintén a legjobb adat az utóbbi tíz évből - írja a BBC.

Biztonságot teremtettek a fogyasztóknak az újabb munkahelyek is, így megugrott a vásárlási kedvük. A fogyasztói roham azonban nem csökkentette az üzleti raktárkészleteket, a vállalatok ugyanis kibocsátásuk növelésével reagáltak a növekvő keresletre.

Az adócsökkentésnek köszönhető

Elemzők szerint az ugrás az adócsökkentéseknek köszönhető, és nem fog megismétlődni. Mint az Index megírta, a kongresszus tavasszal hagyta jóvá a Bush kormányzat 350 milliárd dolláros adócsökkentési tervét.

A növekedéshez hozzájárult a külkereskedelmi hiány mérséklődése is, hiszen az amerikai termékek és szolgáltatások eladása 7,8 százalékkal, vagyis 25 éve nem látott gyors ütemben nőttek. Közben bővültek a kormányzati kiadások is, a védelmi célokra költött összegek pedig stagnáltak.

A szakértők négy százalékos éves növekedést jósolnak az idei évre, jövőre pedig 4,3 százalékot várnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!