Natália
-3 °C
7 °C

Budapest a legdrágább város a régióban

2004.06.14. 15:38
Három helyet lépett előre, és immár a világ 34. legdrágább városa Budapest. Fővárosunkban kell a legtöbbet költeni a megélhetésre az egész régióban.
Továbbra is Tokió a világ legdrágább városa a Mercer Human Resource Consulting hétfőn nyilvánosságra hozott felmérése szerint. Az első tízben azonban jelentős változások következtek be az elmúlt egy évben: London a tavalyi hetedik helyéről lépett elő a dobogó második fokára, és míg Peking és New York City kikerült az élmezőnyből, Koppenhága és Szentpétervár beverekedte magát.

Budapest régió első

Budapest tavaly a 37. idén a 34. helyere került a rangsorban. A magyar főváros ezzel jócskán megelőzi a régióból őt követő Pozsonyt, amely a 2003-as 56. helyről ugrott előre a 44-re, illetve az egy éve és az idén egyaránt 49. Prágát. Igaz, ha Béccsel is egy régióba soroljuk, Budapest csak a második helyen szereplne (az osztrák főváros a 19. a listán), ugyanakkor drágábbnak bizonyult többek között Chicagonal, San Francisco-nál, de Münchennél és a Frankfurtnál is.

New York az etalon

A felmérés során több mint száz alapvető termék árát veszik figyelembe, egyebek között élelmiszerek, dohányáruk, az öltözködés, a higiénia területéről, de figyelembe veszik az utazás, a sportolás és számos egyéb tevékenység költségét is. A bázispontot New York jelenti, mely továbbra is az USA legdrágább városa, de már csak 12. az összesített listán. A megélhetés költségeit New Yorkhoz hasonlítva Budapesten tavaly még csak 80,2, az idén 84,5 százalékot kellett fizetni. A legdrágább városnak minösülő Tokióban "130 százalékba kerül az élet", míg az utolsó helyeken szereplő dél-amerikai városokban a new yorki költségek kevesebb mint felével lehet számolni. A tíz legolcsóbb városból hét délamerikai, a sereghajtó Asuncion, Paraguay fővárosa.

Európa az élre tör

Az elmúlt években az európai városok nagy részében drágább lett az élet, ezt a Mercer szakértői elsősorban az eurózóna létrejöttével, illetve az euró dollárral szembeni erősödésével magyarázzák. Ugyanakkor a top tízben szereplő hét európai ország nagyobb része (Genf, Zürich, Moszkva és Szentpétervár) nem részese az eurózonának. A kontinens legolcsóbb városának Bukarest bizonyult, a 129. helyet 60 százalékos eredménnyel sikerült megszerenie.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.