Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Svájc kétszer olyan gazdag, mint az európai átlag

2003.07.05. 15:05
Ha a vásárlóerő-értéket vesszük alapul, a hazánkban élő emberek harmadannyi jövedelemmel rendelkeznek, mint az európai átlag. A leggazdagabb régióban, a svájci Zürichben és környékén több mint kétszer annyit költhetnek, mint az európai átlag, és 16-szor annyit, mint a legszegényebb európai régiónak számító északkelet-romániai térségben.
A lakosság vásárlóereje alapján Svájc a leggazdagabb európai ország. Az európai átlagos vásárlóerőt 100-nak véve Svájc index értéke 196. A legszegényebb ország Románia 16 ponttal. Ausztria 133 pontjával a mezőny felső harmadában helyezkedik el.

Zürich a gazdagok leggazdagabbja

A német Consodata Marketing Intelligence és az osztrák RegioData Research első alkalommal készítette el 29 európai ország 279 régiójának vásárlóerő megoszlási térképét. A vásárlóerőt az egy lakos rendelkezésére álló szabad pénzeszközök mennyiségeként értelmezték, melyet a nemzeti jövedelmi statisztikákból és a régiók fogyasztási adataiból számoltak ki.

A régiók szerinti megosztásban is Svájc vezet. Az ország összes régiója a lista élén áll. Közöttük is az első helyet Zürich foglalja el 213 ponttal. Az első tíz közé csak London belvárosának, Luxemburgnak és Oslo környékének sikerült befurakodnia.

Románia észak-keleti része a legszegényebb

A legszegényebb régiók Romániában találhatóak. Az ország észak-keleti része 13,4 ponttal a sereghajtónak számít, míg az észak-nyugati rész 15,1 ponttal áll előtte. A leggazdagabb és a legszegényebb régiót közel kétszáz pontnyi különbség választja el egymástól.

A kelet-közép-európai EU-aspiránsok körében lendületes ütemű felzárkózás tapasztalható. A tíz ország közül ötben találhatóak olyan régiók, melyek vásárlóereje meghaladja egyes spanyol, portugál illetve görög régió vásárlóerejét. Prága és környéke például a maga 56 pontjával 29 EU régiót utasít maga mögé.

Hazánk gazdasága csak az európai egyharmada

A csatlakozásra váró országok listáját Szlovénia vezeti 74 ponttal. A második helyen Csehország 56 ponttal, a harmadikon Horvátország 47 ponttal, a negyediken Magyarország 36 ponttal, míg az ötödiken megosztva Lengyelország és Észtország áll 34 ponttal. A szegénység és gazdagság megoszlási térképén élesen kivehető kelet-nyugati, illetve észak-déli szakadék húzódik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!