Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Nőtt a Vivendi bevétele

2003.02.10. 11:29
A Vivendi Universal hétfőn 61 milliárd eurós bevételt jelentett tavalyról, 6,3 százalékkal nagyobbat a 2001-es 57,36 milliárdnál. A negyedik negyedévben a bevétel 16,4 milliárd euró volt, 1 százalékkal nagyobb, mint egy évvel azelőtt. Kevesebb új videó jelent meg, lassult a bevétel növekedése a szórakoztatóparkokból és zeneeladásból, de gyorsan javult az értékesítés a távközlésben.
A tavaly eladott egységeket és részesedéseket nem számítva a bevétel 11 százalékkal nőtt, 28,1 milliárd euróra.

A bevétel a világ legnagyobb médiacsoportja, a Vivendi Universal minden fő részlegben növekedett, kivéve a Universal Music Groupot, ahol 4 százalékkal 6,3 milliárd euróra csökkent. A tavaly többségi Vivendi-tulajdonba került francia Cegetel távközlési vállalatnál a bevétel 11 százalékkal 7,1 milliárd euróra bővült. A Vivendi Universalhoz tartozó Canal Plus tévé bevétele 6 százalékkal 4,8 milliárd euróra emelkedett tavaly.

Eladnák a szórakoztató részleget is?

Az amerikai Universal Entertainment részleg - benne a hollywoodi Universal Studiosszal és a szórakoztatóparkokkal - bevétele 27 százalékkal 6,3 milliárd euróra ugrott, a USA Networks megvásárlása miatt. Enélkül a bevétel 2 százalékkal bővült volna. Továbbra is tartják magukat a hírek, hogy a Vivendi a Universal Entertainment részleges vagy teljes eladását tervezi, adósságcsökkentés végett. A Vivendi 2000-ben szerezte meg a Universalt a kanadai Seagramtől, és egyebek között emiatt halmozódott fel az adóssága úgy, hogy tavaly csak a ballaszt gyors kidobálásával sikerült elkerülni a csődöt.

Kiárusítottak

A Vivendi Universal tavaly eladta a könyv- és az újságkiadóit, az észak-amerikai Echostar műholdas szolgáltatóban levő 10,7 százalékos részét 1,07 milliárd euróért és a Vivendi Environnement vízművekben tartott részesedése felét 1,86 milliárd euróért, a teljes eladás szándékának fenntartásával 2004 végéig. A tavalyi értékesítések körülbelül 3 milliárd eurót hoztak, azonban az év végén 4 milliárd euróért növelték a részesedésüket - 44 százalékról 70 százalékra - a francia Cegetel távközlési vállalatban. Ezt igazolták a hétfőn kiadott értékesítési adatok.

Az idén már eladták a Vivendi Telecom Hungaryt, továbbá a részesedést a lengyel Elektrim konglomerátumból és a közösen működtetett mobilszolgáltatóból, meg nem erősített hírek szerint 600 millió euróért, majd a múlt héten a Canal Plus Technologies rejtjelprogram-fejlesztő vállalkozás 89 százaléka került sorra, 190 millió euróért. Ha a Universal Entertainmentet is eladják, akkor a Vivendinek már nem sok vagyona marad a Canal Plus tévén és a Cegetelen kívül.

Csökkent a hatalmas adósság

Tavaly év végéig a Vivendi Universal összesen 7 milliárd eurót fordított adósságai csökkentésére. A tavalyi legrosszabb pillanatokban a csoport adóssága 19 milliárd eurós csúcsot ért el a korábbi terjeszkedések miatt. Jelenleg a szakértők 17 milliárdra becsülik az adósságát. Ebből 2004 első negyedéig 9,9 milliárd esedékes. A világ legnagyobb médiavállalata, a Vivendi Universal elnöke, Jean-René Fourtou az év végén azt mondta, fenntartják a tervet, hogy 2004 végéig 16 milliárd eurót szereznek részesedések eladásából.

A tavalyi első kilenc hónapban a konszern 13,5 milliárd eurós veszteséget könyvelt el. Ez majdnem megfelel az egész 2001-es nettó veszteségnek, amely 13,6 milliárd euró volt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!