Emánuel
3 °C
12 °C

A Vivendi Amerikában terjeszkedik

2001.12.17. 11:30
A francia Vivendi Universal távközlési és médiacég 10,3 milliárd dollárért megszerezte az amerikai USA Networks Inc. szórakoztatóipari érdekeltségeit - közölték a cégnél hétfőn Párizsban. A Vivendi ugyanakkor tíz százalékot vett az EchoStar műholdas szolgáltatóban is.
A cégen belül Vivendi Universal Entertainment néven alakítanak új csoportot, amelyben a Vivendi Universal Studios Groupot (a Vivendi tavaly év végén Seagramtól vásárolt filmstúdió- és tartalomszolgáltató csoportját) és a USA Networks szórakoztatóipari vállalkozásait egyesítik. A csoportot a USA Networks vezetője, Barry Diller irányítja. A USA Networks az amerikai háztartások 80 százalékához eljutó kábeltévé hálózatokból, továbbá film- és tévésorozat-gyártó stúdiókból áll.

Kétszázmillió euró plusznyereség

A közlemény szerint a bővítés már jövőre 600 millió euróval toldja meg a Vivendi Universal pénzforgalmi többletét (EBITDA) és 200 millió euróval a tiszta nyereségét, várhatóan összesen 32 milliárd euró összbevételből. A USA Networks most felvásárolt vagyona tavaly 1,6 milliárd dollár forgalmat termelt a USA Networks csoport 4,67 milliárd dolláros teljes forgalmából. Ezt a vagyonrészt a USA Networks 1988-ban vásárolta a kanadai Seagramtól, amely tavaly beolvadt a Vivendibe.

Az EchoStarba is bevásároltak

A Vivendi Universal azt is bejelentette, hogy szövetségre lépett a második számú amerikai műholdas tévészolgáltatóval, az EchoStarral, és ennek révén további hatmillió amerikai háztartáshoz juthat el a Vivendi. Az együttműködés keretében a Vivendi Universal 1,5 milliárd dollárért 10 százalékot szerzett az EchoStarból.

Az előkészületek

A Vivendi korábban eladta angol Sky Broadcasting Group plc részesedésének egyharmadát 180 millió euró tőkenyereséggel. A Vivendi ezt a részesedést még szeptemberben helyezte letétbe a Deutsche Banknál, egy 4,2 milliárd eurós kölcsön biztosítékaként. Ezzel a cég egyszersmind teljesítette az EU versenyfelügyeletének egyik feltételét ahhoz, hogy zárhassa a kanadai Seagram (és vele a Universal) tavalyi felvásárlását. A francia cég ugyancsak a múlt héten eladta közüzemi leányvállalata, a Vivendi Environment 9,3 százalékát, 129 millió euró adó előtti tőkenyereséggel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.