Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Emberöléssel gyanúsítják a Volvót

2001.06.01. 12:41
Gyilkossági ügyben indult vizsgálat Franciaországban a Volvo ellen, miután egy két évvel ezelőtti, két gyermek halálát okozó baleset kapcsán a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a balesetet fékhiba okozta - közölte az Independent. A vád azt állítja, hogy a fékhiba többtízezer autónál jelentkezhetett, a gyárnak tudomása is volt a rendellenességről, a cég mégsem hívta vissza az autókat, csak a márkaszervizeket utasította a javításra. A Volvo szerint nincs összefüggés a szervizben történtek és a baleset között, és nincs rá bizonyíték, hogy hibás volt a fék.
A Volvo 850 TDI Estate 1999. június 17-én érkezett a Strasbourg közelében lévő Wasselone nevű faluba. A sofőr, Catherine Kohtz saját bevallása szerint képtelen volt lassítani az autóval, mert a fék nem reagált. Az autó, miután irányíthatatlanná vált, lesodródott az útról, belerohant egy épületbe, átrepült egy parkoló Renault Mégane felett, majd a járdára zuhant. A járdán három gyermeket elsodort, ketten életüket vesztették. A kocsi végül egy Fiat Puntónak ütközve állt meg.

Száznyolcvanezer Volvo érintett?

Volvo 850 TDI Estate
Az első vizsgálat azt állapította meg, hogy a sofőr túl gyorsan hajtott. A hölgy azonban továbbra is állította, hogy a fék hibája okozta a balesetet, és elég bizonyíték sem gyűlt össze, így újabb vizsgálatot rendeltek el. Ennek során kiderült, hogy az autónak valóban rossz volt a fékje, és egy gyártási hiba következtében feltehetően további 180 ezer Volvót érinthetett akkoriban a meghibásodás. Az előzetes vizsgálat eredménye szerint a gyár tudott a hibáról, de ahelyett, hogy visszahívta volna az autókat, a helyi márkaszervizeket utasította annak kijavítására.

Nem egyértelmű utasítások

A starsbourgi márkaszerviz 1998-ban végezte el a gyár által ajánlott átalakítást, de az autó tulajdonosait erről nem tájékoztatták. A rendőrség lefoglalta azokat a dokumentumokat, amelyek között állítólag ott van a gyár figyelmeztetése is. A vád szerint a Volvo utasításai nem voltak elég egyértelműek, így elképzelhető, hogy a javítást ezért nem tudták pontosan elvégezni.

'Burzsoá merénylő'

A francia viszonylatban szegénynek számító Wassalone falu lakosai azóta is a jómódú Catherine Kohtz-t vádolják. A hölgy gyakran kap telefonon halálos fenyegetést, amelyekben gyakran "burzsoá merénylőnek" bélyegzik. A helyiek dühét tovább fűti, hogy Kohtz férje német. Sokan úgy tartják, hogy az asszony sok pénze és német férje segítségével úszta meg a büntetést.

Az autógyár saját vizsgálatot szeretne

A Volvo közleményben reagált a vizsgálat hírére. "Szörnyű, ami történt, és részvétünket szeretnénk kifejezni minden érintettnek. Cégünk csak nemrég kapta meg a vizsgálati anyagot, de ebből szerintünk nem derül ki, hogy fékhiba okozta-e a balesetet, vagy hogy a hiba egyáltalán létezett-e. A Volvo teljes vizsgálati apparátusát és minden rendelkezésre álló eszközét felhasználva szeretné feltárni a baleset körülményeit, és szeretné megvizsgálni a gépkocsit. A szervizben történteknek nem lehetett köze a balesethez, az erre vonatkozó bizonyítékokat átnyújtottuk a vizsgálatot végző szakembereknek. Az átalakítást egyébként nem 180 ezer, hanem csak 19 ezer autó esetében végezték el."

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!