Auguszta
5 °C
22 °C

Tízmillió eurós bírság a Wanadoo-nak

2003.07.16. 13:27
A francia internetszolgáltató vetélytársaihoz képest túl nagy mértékben csökkentette árait. A Wanadoo másfél évig alkalmazta ezt az árpolitikát. Az Európai Bizottság ezt az általa versenyellenesnek tartott magatartást tízmillió eurót meghaladó bírsággal "honorálta".
Megbírságolták a Wanadoo francia internetszolgáltatót - jelentette a BBC. A francia céggel szemben az volt a kifogás, hogy versenytársaihoz képest igen erőteljes, az Európai Unió illetékesei szerint a versenyt sértő árcsökkentést alkalmazott.

Tízmillióba került, hogy olcsók voltak

Az Európa Bizottság szerdai közlése szerint a vállalatot 10,3 millió eurós, nagyjából 2,7 milliárd forintos bírságra ítélték a piacellenes magatartás miatt. A brüsszeli indoklás szerint a francia szolgáltató költség alatti áron kínált gyors internet-hozzáférést, ezzel a versenytársait próbálta kiszorítani a piacról.

A bírság indoklása szerint ez a gyakorlat korlátozza a lehetséges versenytársak piacra kerülését és fejlődését. Ez hátrányos a vásárlóknak, mert a piac jelenti az információs társadalom fejlődésének kulcsát - idézte a BBC a bizottság jelentését.

Hétszer gyorsabban nőtt, mint vetélytársai

A Wanadoo 2001 márciusától tavaly év októberig, vagyis nagyjából másfél éven át alkalmazta az unió illetékesei által kifogásolt árstratégiáját. A bizottság számításai ezen időszak alatt a Wanadoo körülbelül hétszer nagyobb növekedést produkált versenytársainál.

A Deutsche Telecom két hónappal ezelőtt kapott 12,6 millió eurós (3,3 milliárd forintos) bírságot kapott hasonló, versenyellenes magatartásáért. Tavaly októberben a japán Nintendót büntették 149 millió euróra (39 milliárd forintra), mivel az éveken keresztül tisztességtelen módon befolyásolta a Game Boy játékok piacát. A Reuters hírügynökség szerint a bizottság alapos vizsgálat alá veti British Telecom csoport árpolitikáját is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.