Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Brókerbotrány Lengyelországban

2006.01.04. 07:51
Több mint tíz éve nyomoznak a pénzmosás elleni harcra szakosodott lengyel szervek a bróker ellen, akinél Andrzej Mikosz kincstárügyi miniszter forgatta meg pénzét.

Lemondott tegnap Andrzej Mikosz lengyel kincstárügyi miniszter, miután a Rzeczpospolita bírálta zavaros pénzügyeit. Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök egyelőre nem nyilatkozott, hogy elfogadja-e a lemondást.

A lap megírta, hogy 2002-ben a miniszter felesége, Krystina Mikosz a házaspár közös vagyonából 300 ezer dollárt adott kölcsön Witold W. bróker akkor 67 éves, nyugdíjas mamájának, amit a valóságban a fia forgatott meg. Az idős asszonyt, akinek a számláján a kilencvenes évek vége óta fordulnak meg egyre nagyobb összegek, 2003 nyarán kihallgatták a varsói ügyészségen, ahol nem is titkolta, hogy nincs tisztában befektetéseivel és azzal, honnan van rá pénz.

A varsói tőzsdén közismert bróker után több mint tíz éve nyomoz a rendőrség, az ügyészség, az értékpapír- és tőzsdefelügyelet, valamint a piszkos pénzek mosása elleni harcra szakosodott szervezetek. A legutolsó pénzmosási ügyben néhány hónapja szüntette meg az eljárást a varsói körzeti ügyészség, amely azonban ma már elismeri, hogy hibát követett el, és várható az eljárás újrakezdése.

A lap első érdeklődésére a miniszter Andrzej Mikosz egy hónap után válaszolt: elismerte a kölcsönnyújtás tényét, de a további kérdésekre nem felelt. Ezek után tegnap délután sajtóértekezleten jelentette be lemondását, hangsúlyozva ártatlanságát, és hogy azon körök támadásának áldozata, amelyek érdekeit sértette privatizációs politikája.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.