Miklós
-7 °C
2 °C

Folytatódik a vita a WTC-tornyok biztosításáról

2003.07.24. 08:04
A New York-i fellebviteli bíróságon továbbra is az a központi kérdés: a két becsapodó repülőgép két káreset volt-e vagy csak egy. A tét nem kevés, kereken három és félmilliárd dollár. Ha a bíróság megerősíti az elsőfokú ítéletet, a biztosítóknak ennyit, ha megváltoztatja, akkor kétszer ennyit, hétmilliárdot kell fizetniük.
Szerdától a New York-i fellebbviteli bíróságon folytatódik a jogi csata az egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) lízingtulajdonosa és a biztosítótársaságok között.

Az elsőfokú ítélet szerint egy káresemény volt

Larry Silverstein ingatlanfejlesztő és ügyvédei az ellen az első fokú bírósági ítélet ellen fellebbeznek, mely szerint a biztosítási szerződés alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy a 2001. szeptember 11-ei, az ikertornyok összeomlásához vezető repülőgép-támadások egy vagy két káreseménynek számítanak-e.

A tét nem csekély, ha ugyanis egyetlen káresemény történt, akkor Silverstein csak 3,5 milliárd dollárt kap kártérítésként, ha ellenben kettő, akkor hétmilliárdot. A biztosítótársaságok - élükön a Swiss Re viszontbiztosítóval és a Travelers Property Casualty-vel - természetesen továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a két felhőkarcoló összeomlása egy eseménynek tekintendő. Ezt azzal indokolják, hogy annak egyetlen oka volt, nevezetesen a terroristák által végrehajtott akció.

A biztosítási szerződések még nem voltak véglegesek

Silversteinék szerint ez az érvelés nem állja meg a helyét, mert a vonatkozó törvény szerint a káresemény azonosításánál csak a közvetlen okot lehet figyelembe venni. Ez pedig jelen esetben a két repülőgép külön-külön becsapódása az északi és a déli toronyba.

A helyzetet bonyolítja, hogy Silverstein csak hat héttel a terrortámadások előtt vette lízingbe a WTC-t - 99 évre -, és szeptember 11-éig nem volt idő véglegesíteni az összes biztosítási szerződést. A Reuters szerint a fellebbviteli procedúra néhány hónapig is elhúzódhat.

A pénzből újra építkeznének

A jogvita kimenetele azért is érdekes, mert a 72 esztendős Silverstein elkötelezte magát az iránt, hogy a Ground Zerón felépüljön egy új létesítmény, ám ha csak a 3,5 milliárd dolláros kártérítéshez jut hozzá, úgy kevesebb pénze lesz a beruházás finanszírozására, és kevésbé szólhat bele abba, hogyan nézzen ki az új épület.

Egy New York-i bizottság néhány hónapja Daniel Liebeskind építész tervét hagyta jóvá. Silverstein azonban a múlt héten megállapodott Liebeskinddel, hogy az 1776 láb magas Szabadságtorony végleges kialakításában vezető szerepet kap saját építésze, David Childs.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!