Gyöngyi
2 °C
13 °C

Brüsszel négymilliárd dolláros szankcióval fenyegeti az USA-t

2003.05.08. 13:41
A WTO jóváhagyta az Unió tervezetét, amely alapján Brüsszel ezernyolcszáz amerikai terméket sújtana esetenként akár százszázalékos büntetővámmal. Az ügy előzménye, hogy a világszervezet szerint az USA a kereskedelmi szabályokat megsértve támogatja nagy exportőreit.
Az EU szeptember végéig adott időt az amerikai Kongresszusnak arra, hogy visszavonja a kifogásolt törvényt, közölte a Financial Times. Az érintett jogszabály lehetővé teszi, hogy bizonyos cégek - így például a Boeing és a Microsoft - offshore leányvállalatokon keresztül exportáljanak, és így komoly adókedvezményhez jussanak. Ha szeptemberig nem születik megállapodás, Brüsszel életbe lépteti a WTO történetének legkomolyabb szankcióját. A világszervezet jóváhagyása után már csak a tagállamoknak kell rábólintaniuk a brüsszeli döntésre.

Megtárgyalják a törvénymódosítást

Washingtonban a határidő hallatán kijelentették: az amerikai termékek elleni szankció elsősorban az európai fogyasztókat károsítja. Ugyanakkor a kormány illetékese közölte, hogy teljesíteni kívánják a WTO előírásait. A Kongresszus két törvénymódosító javaslat tárgyalását kezdi meg a közeljövőben.

Az Airbus miatt is vitatkoznak

A megegyezés esélyét azonban csökkenti, hogy az Airbus új katonai szállítógépéhez az EU-tagállamok nyomására az utolsó pillanatban európai hajtóművet választott, pedig az amerikai United Technologies kedvezőbb ajánlatott tett. A döntést Washingtonban természetesen nem nézték jó szemmel. Joseph Lieberman szenátor "a szabad kereskedelmet sértő otromba protekcionizmusnak" titulálta a repülőgépgyár döntését. John D. Rockefeller szenátor bejelentette, hogy arra kéri majd az adminisztrációt, hogy válaszképpen az amerikai hadiipari pályázatokról zárják ki az európai cégeket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.