Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Huszonkétmillió dollárt fizetnek a Xerox volt vezetői

2003.06.06. 12:36
A hat cégvezető peren kívüli egyezség részeként fizet, így elkerülheti a vállalat könyvelésének hibáival kapcsolatos további pereskedést. A volt vezérigazgató öt évig nem vezethet tőzsdei céget, közölte a Financial Times.
A Xerox mintegy 6,4 milliárdnyi bevételét volt kénytelen utólag átkönyvelni, miután kiderült, hogy 1997-2001-es forgalmának könyvelési adatai nem megfelelőek. A cég később megegyezett a tőzsdefelügyelettel, és tízmillió dolláros büntetést fizetett, de nem kellett elismernie, hogy szabálytalanságot követett volna el.

Nem ismerik el

A tőzsdefelügyelet azzal vádolta a cégvezetőket, hogy úgy manipulálták a könyvelést, hogy a vállalat eredménye kedvezőbbnek tűnjön a valósnál, és a részvények árfolyama is magasabbra emelkedjen. A mostani megállapodás nyomán a hat vezetőnek nem kell elismernie, hogy szabálytalanságot követett volna el. Az exfőnökök között van Paul Allaire és Richard Thoman volt vezérigazgató, valamint Barry Romeril pénzügyi igazgató.

Öt éves eltiltás

A legnagyobb büntetést a legmagasabb rangú vezetők fizetik: Allaire 8,6 millió, Thoman 6,9 millió, Romeril 5,2 millió dollárt kénytelen kiadni. A megállapodásban Paul Allaire-t öt vére eltiltják tőzsdei cégek vezetésétől. Allaire-nek így ki kell lépnie a Lucent Technologies igazgatótanácsából, és le kell mondania a GlaxoSmithKline igazgatói posztjáról.

>A KPMG szerepét is vizsgálják

Ebben az ügyben a tőzsdefelügyelet a KPMG ellen is keresetet nyújtott be január végén. Szakértők szerint a KPMG elleni lépés nem jár majd olyan komoly következményekkel, mint az Andersen elleni eljárás. (Az Andersen ellen nem polgári, hanem büntetőper indult.)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.