Árpád
-2 °C
9 °C

Az állam áron alul venné meg a Jukosz legnagyobb leányvállalatát

2004.07.25. 13:08
Az ostromlott Jukosz jogi lépéssel fenyegeti azt a vállalkozást, amely valószínűleg messze a tényleges értéke alatt fogja felvásárolni a termelésének 60 százalékát adó, a héten a végrehajtók által lefoglalt YUGANSK céget.
A Jukosz szándékáról a The Sunday Telegraph adott hírt a hévégén, idézve a cég vezérigazgatóját, Bruce Misamore-t.

A keddi bejelentés szerint a bírósági végrehajtók kiárusítják a Jukosz cég fő termelőegységét, a Yuganskneftegazt, rövid nevén YUGANSK-ot. A Jukosz tudomása szerint az egységet 1,75 milliárd dollárért akarják eladni, július 30-ig. Ugyanakkor az orosz állami tulajdonalap szerint az értékesítés nem lehetséges július végéig, - mert még meg kell kapniuk a szükséges dokumentumokat a végrehajtóktól - az eladásig legkevesebb egy hónap telik még el.

A Jukosz közleménye szerint ugyanakkor csak az olajkészletek - amelyek felett a YUGANSK rendelkezik - 30,4 milliárd dollár összértékűek.

A Jukosz a "törvény szándékos megsértésének" minősítette a lépést, tekintve, hogy nem csupán az eladási ár lenne töredéke a YUGANSK tényleges értékének, de az egységet - a cég tudomása szerint - közvetlenül adnák el, nem pedig árverés útján.

Az igazságügyi közlemény szerint, amint a YUGANSK értékét felbecsülték, a részvényhányadot egy külön szervezet veszi át, amely azt értékesíti.

Az állam vezsi meg

A YUGANSK a Jukosz termelésének 60 százalékát adja. A Jukosz az orosz olaj egyötödét, nap 1,7 millió hordó olajat termel ki.

A Vedomosztyi orosz gazdasági lap pénteki értesülése szerint igen valószínű, hogy a Rosneft orosz állami olajvállalat vásárolni fog a Jukosz aktíváiból. Elemzők szerint a Jukosz-nál léptékekkel kisebb Rosneft valószínűleg vételi ajánlattal jelentkezik a csőd előtt álló Jukosz legkisebb, 71 százalékban tulajdonolt vállalatára, a Kelet-szibériai Olajvállalatra.

Az sincs kizárva azonban, hogy a Rosneft a Jukosz legnagyobb kitermelő vállalkozására, a Yuganskneftegazra is vevőként jelentkezik, de másokkal közös konzorciumi formában, tekintettel a nevezett Jukosz-érdekeltség nagy értékére. Az orosz kormány egyelőre a Jukosz megmentését célzó egyetlen ajánlatra sem válaszolt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.