Vilma
-7 °C
4 °C

Zöldséghiány várható Európában

2006.08.01. 07:45
Az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozó Szövetség szerint az Európát sújtó hőhullám miatt a szokásosnál kisebb hozam várható zöldségekből. A magyar illetékesek szerint nálunk a legnagyobb problémát a tavasz okozta, írta a Napi Gazdaság.
Európában a nagy hőség miatt az eddig megszokottnál gyorsabban érnek a zöldségfélék, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a termelőknek gondjaik lesznek a termények begyűjtésével, illetve csomagolásával, figyelmeztet az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozó Szövetség.

Elsősorban a kontinens keleti fele szenved a magas hőmérséklettől, az agrárszervezet szerint Magyarországon és Lengyelországban a normálisnál akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehet az idén a hozam. A problémát az okozza, hogy a termelők jellemzően különböző időszakokban vetnek annak érdekében, hogy folyamatosan arathassanak, így biztosítva a piac fennakadás nélküli ellátását, de a szokatlan meleg miatt most a tervezettnél hamarabb kell leszedniük a termést, az ugyanis a földeken hagyva károsodást szenvedne.


A friss zöldségekkel kapcsolatos problémák miatt a fagyasztott terményekből rendelkezésre álló készlet is kimerüléssel fenyeget. Szakértők szerint áremelkedéssel és esetleges hiányokkal is számolni kell, mivel a hőség az aratási időszakot sem kímélte, bár a nagy kiskereskedelmi láncok ezt az import lehetőségére utalva tagadják, írta a Napi Gazdaság.

Egy brit érdekvédő szervezet szerint a borsó, a bab, a karfiol és a spenót esetében lehet a legnagyobb a hozamok esése. A végelszámolásnál derül majd ki, hogy profittal tudják-e zárni az évet a növénytermesztők, most mintegy 30 százalékos terméskiesés valószínűsíthető, reagált a hírre Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Nálunk a nagyobb problémát a tavasz okozta: június közepéig esős, hideg időjárás volt, minek folytán a termőterület 20-25 százaléka kiesett a termelésből, és 2-3 héttel csúszott a szezon kezdete. Körülbelül harmadnyi terméskiesés adódott abból is, hogy a növény "elrúgta" a virágot vagy nem tudta kinevelni a termést. Egyes hideget kedvelő növényeknél, például a borsónál, nagyon jó termés lett, de az összes többi megsínylette az időjárási feltételeket.

Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy a nagy meleg mit okozott; a dinnyetermelés például most kezd "berobbanni", hiszen ez a növény a meleget kedveli, és ahol tudtak öntözni, ott feléledt. A paradicsomnál, illetve az ezután betakarítandó növényeknél azonban a napégés és egyebek valóban nagy károkat okozhatnak még.

Összességében tehát Magyarországon is nagyon rossz hatással van a mostani meleg a zöldségtermelésre, különösen ott, ahol nem tudnak öntözni. Ennek ellenére a magyar termékek ára az idén nem sokkal magasabb a tavalyinál, a termelői ár talán csak a dinnyénél nőtt, jóval kevesebb termés és nagyobb költségek mellett.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.