Ilona
16 °C
33 °C
Augusztus 18. péntek
  • Gy. felhős

16°C 33°C
Augusztus 19. szombat
  • Zivatar

17°C 32°C
Augusztus 20. vasárnap
  • Zápor

16°C 22°C
Augusztus 21. hétfő
  • Zápor

14°C 21°C
Augusztus 22. kedd
  • Felhős

13°C 24°C
Augusztus 23. szerda
  • Gy. felhős

12°C 26°C
Augusztus 24. csütörtök
  • Gy. felhős

14°C 28°C
Augusztus 25. péntek
  • Felhős

16°C 28°C

36 órás előrejelzés

Pénteken meleg, napos idő ígérkezik, csapadék nem valószínű, a délután megnövekvő gomolyokból legfeljebb egy-egy jelentéktelen zápor fordulhat elő elvétve. A légmozgás általában gyenge, mérsékelt marad, de északnyugaton időnként élénk lehet a délies szél. Délután 31-35 fokos kánikula várható. Szombaton reggel még sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Ugyanakkor az északnyugati, nyugati tájakon már északnyugatira fordul a szél, mely megélénkül, megerősödik. A minimum-hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. Napközben egy lassú mozgású hidegfront érkezik, melynek köszönhetően a Dunántúlon északira-északnyugatira fordul a szél, melyet erős, olykor viharos lökések is kísérhetnek, viszont a Dunától keletre még a déli szél lesz a jellemző, mely helyenként élénk lehet. A késő délutáni óráktól záporok, zivatarok is kialakulhatnak nyugat felől a Dunántúlon. Nyugaton, északnyugaton visszaesik a hőmérséklet, 25-28 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet, máshol még 30-36 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton a Dunántúlon már hidegfront érezteti hatását, északnyugaton felfrissül a levegő. Az itt élők körében fejfájás, vérnyomás-ingadozás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, fokozódik az infarktusveszély. A megerősödő szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki. Az ország keleti/délkeleti kétharmadán még kitart a hőség, emiatt fáradékonyság, tompaság, dekoncentráltság jelentkezhet. A déli, kora délutáni órákban továbbra is nagyon erős lehet az UV-sugárzás, gondoskodjunk bőrünk védelméről és szervezetünk folyadék-utánpótlásáról sem feledkezzünk meg!

Közlekedés­meteorológia

Szombaton délutántól eleinte a Dunántúl déli és keleti részén, a főváros környékén és az Északi-középhegységben fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar, majd estétől nyugaton, északnyugaton várható egyre többfelé csapadék, emiatt vizes, csúszós utakkal találkozhatunk. A Dunántúlon egyre többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél, ez jelentősen csökkentheti a menetstabilitást, de a Dunától keletre is többfelé megélénkül a déli-délkeleti szél. A front érkezése előtt hazánk nagy részén még több órára kisüt a nap, érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A parlagfű pollenkoncentrációja országszerte tovább emelkedik, szombaton várhatóan az egész országban a nagyon magas tartományban alakul. A hétvégén érkező hidegfront hatására vasárnap várhatóan valamelyest mérséklődik a pollenterhelés, de az Alföldön még nagyon magas marad a parlagfű virágporának mennyisége. A csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet. Az üröm és a libatopfélék pollenkoncentrációja általában az alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé leginkább az alacsony tartományban alakul. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Magyarország hőtérképe
Budapest légszennyezettsége
2017. augusztus 18. 15:00
Vizek hőmérséklete (°C)
Balaton (Siófok) 25,9
Velencei-tó (Agárd) 26
Tisza (Kisköre-felsö) 25,8
Fertö-tó (Fertörákos) 24
Duna (Budapest) 21,7
Tisza (Szolnok) 25,1