Gyöngyi
9 °C
9 °C

Változó környezet, változatlan minőségi színvonal a kiszolgálásban

2009.03.31. 10:10 Módosítva: 2009-04-01 12:56:56
Sziráki László, az MKB Bank retail üzletirányítási szakterületének vezetője
Sziráki László, az MKB Bank retail üzletirányítási szakterületének vezetője

Bármennyire is felfoghatatlannak tűnik, a globális méreteket öltött pénzügyi válságnak akadnak kimondottan kedvező hatásai is a magyar lakosság pénzügyi kultúrája vonatkozásában. Részben azért, mivel az eddigieknél „húsbavágóbb" értelmet kapott árfolyamkockázatok miatt lényegesen megfontoltabb mérlegelés előz meg egy-egy hitelfelvételt, mint korábban. Részben pedig amiatt, hogy a kíméletlen forrásszűke új megvilágításba helyezte a megtakarításokat: hangsúlyosabbá vált az anyagi tartalékok felhalmozása, az előzetes felkészülés a tervezett, nagyobb kiadásokra.

Ezzel párhuzamosan egyfajta elmozdulás is megfigyelhető a lakossági megtakarításokban az alacsonyabb kockázatú, megosztott megtakarítási lehetőségek felé. Nőtt az igény a fél-egyéves időtávra leköthető betétekre, ugyanakkor előtérbe kerültek a lakástakarékpénztári - valamint az azokkal kombinált - konstrukciók, illetve a hosszabb lejáratú eszközök, például a biztosítások.

A krízis kihívásaira az MKB Bank a kellő időben és a kellő rugalmassággal reagált. Folytatta sikeresnek bizonyult lakossági üzleti modelljének fejlesztését, miközben új kiszolgálási modellt vezetett be a kisvállalati üzletágnál. Annak dacára, hogy a kockázatosabb befektetési termékek értelemszerűen vesztettek vonzerejükből, az MKB Alapkezelő által kezelt alapok vagyona nem csupán nőtt, hanem a legélénkebben bővült a piacon 2008-ban. Ez főképp a tőkevédelmet nyújtó forint és euró alapú likviditási alapok népszerűségének köszönhető.

Noha a megelőző évek dinamikája után a lakossági hitelfelvételek mértékében érzékelhető a pénzpiaci időjárás borúsabbá válása miatti megtorpanás, megfelelő önerő és jövedelemfedezettség esetén az ügyfelek nyitott kapukat döngetnek az MKB Banknál. Azt követően, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap fémjelezte nemzetközi „védőcsomag" mérsékelte a forint sebezhetőségét, a következetesen óvatos és megfontolt hitelezési politikát folytató MKB Bank versenyképes kondíciókkal indította újra a jelzálogfedezetű hitelezést euró alapon. A döntésben közrejátszott az is, hogy a fizetési nehézségekkel szembesülő devizahiteles ügyfelek helyzetén a kereskedelmi bankok kormányzati szintű megállapodásban rögzített feltételek mentén hajlandók könnyíteni. A meglévő hitelek átstrukturálására a bank rugalmas, költségkímélő és személyre szabott megoldást kínál, legyen szó a futamidő módosításáról, tőkemoratóriumról, vagy akár a kettő kombinációjáról.

Akárcsak korábban, most is a megfelelő önerőt felmutatni képes, biztos jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek érdemes fontolóra venniük a devizahitelt. Számukra gyors, egyénre szabott és rugalmas megoldásokat kínál a bank. A bank pénzügyi tanácsadói teljes körű tájékoztatást adnak minden feltételről, pontos útmutatást nyújtva a kockázatok megítélésében. A végső döntés természetesen mindig az ügyfélé, így az árfolyamkockázatot kerülő, biztonságot kedvelő ügyfelek forintalapon is többféle módozat közül választhatnak, akár az állami támogatású hitelek kedvező feltételeit kihasználva.

Mindezt a megszokott és az ügyfeleink elvárásainak megfelelő, magas színvonalú, ügyfélközpontú hozzáállással nyújtjuk, a bank „Személyesen Önnek" koncepciója jegyében, amely egyedülálló a magyar piacon. A független, londoni székhelyű piacelemző cég, a Branchmarking legújabb felmérése szerint az MKB Bank 2007 után 2008-ban is megelőzte minden hazai versenytársát fiókhálózatának és telefonos ügyfélszolgálatának kiszolgálási színvonalát, ügyfélbarát attitűdjét tekintve.

www.hiteluniverzum.hu