XXVII. Magyar Sajtófotó kiállítás

2009.03.31. 11:55 Módosítva: 2009.03.31. 14:21
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Határnyitás 20 éve – kísérő kiállítás

2009. március 20.-április 26.

Magyar Nemzeti Múzeum

A sajtófotó előnye, hogy elfogult. Elfogulatlan emlékezés nincs; aki elfogulatlan, az már nem is él. A sajtófotós persze képi közhelyek között botorkál, bármerre is jár, a sajtófotózásnak megvan immár a százötven éves, nyomasztó hagyománya, amely a korábbi, még rajzolt sajtó közhelyeire épült, és ez legalább annyira bénító, mint a reflektálatlan naturalizmus műfaji adottsága.

A modern sajtó élősködik, elvégre üzlet. Ezen a kiállításon kevés élősdi kép van, nem hű leképezése hát ez az anyag annak, ami a sajtóban meg szokott jelenni, hanem ízléses, értő válogatás. Igazán jó képek is vannak itt, elsősorban a díjazottak, de szerencsére lényegesen több a jó kép, mint amennyit díjazni lehetett. Jó szívvel ajánlom a kiállítást a figyelmükbe. - mondta Spiró György a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Határnyitás 20 éve -kísérő kiállítás  ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által rendezett tárlat kaland és időutazás a mögöttünk hagyott, de az életünket még mindig befolyásoló 2008-as esztendő eseményei között. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni. Drámai és örömteli élethelyzetek, kivételes művészeti és sportteljesítmények és természeti csodák elevenednek meg a fotókon.

A Magyar Sajtófotó Kiállítást a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya által kiírt sajtófotó-pályázat előzi meg, amelyre hivatásos és amatőr fotóriporterek több ezer képet küldenek be. A pályázat és a kiállítás iránti szakmai érdeklődéstjelzi, hogy a 2008-as pályázatra 592 szerző pályázott 11 939 felvétellel.

Nagydíjak, Különdíjak

A zsűri a pályázatban meghirdetett valamennyi, szám szerint 13 kategóriában díjakat ítélt oda.

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Takáts Péter, a BORS fotóriportere érdemelte ki a Dunaszerdahelyi pokol című képriportjával.

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész-nagydíjat Dezső T. Tamás szabadfoglalkozású fotóriporter nyerte el a Panel című sorozatával.

A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban Schmidt János szabadfoglalkozású fotóriporter részesülta Le a magyargyűlölettel című fotójával. Schmidt János egyben a Sport (sorozat) kategória I. díját is elnyerte a Test, Szellem, Lélek - Triatlon című pályaművével.

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat és a Hír-eseményfotó (egyedi) kategória I. díját Mudra László, a Mezőföldi Élet c. dunaújvárosi havilap fotóriportere a Lobogj! című képével nyerte el.

A legtöbb díjat Móricz Simon, a Népszabadság fotóriportere kapta. Ő nyerte el a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat, a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést, a Társadalomábrázolás-dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória I. díját a Birkanyírás című munkájáért, és a Képriport (sorozat) kategória III. díját a Bécsi melegfelvonulás című sorozatáért.

ÉLET - KÉPEK 2008-ból

Képek a dunaszerdahelyi futballmérkőzés máig tisztázatlan történéseiről, a budapesti Megyeri híd átadásáról, Kolonics György többszörös olimpiai bajnok kenus búcsúztatásáról, a megalázó körülmények között létező hajléktalanokról. Kemény Henrik bábművész utolsó előadásáról, a Dohány utcai zsinagóga kertjéről, egy székelyföldi parasztfiú hétköznapjairól. A panellakások egyhangúságáról, a budapesti Hollán Ernő utcai, fasizmus elleni demonstrációról. A déloszét konfliktusról, Vietnam új generációjáról. A pekingi nyári olimpiai játékokról. Az egerészölyvek párviadaláról. Az 1989-es határnyitás megrázó pillanatairól.

HATÁRNYITÁS 1989

A Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítás aktualitását az adja, hogy 1989. szeptember 11-én nyílt meg Magyarország nyugati határa. Ez az esemény nem csupán Magyarország, de Európa jövője szempontjából is meghatározó volt, az egységes és szabad Európa megszületésének pillanatát jelentette. A húszéves évforduló lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük az akkori eseményeket, ismert és eddig még soha nem látott fényképek, dokumentumok felhasználásával.

A kiállítás magyar-angol nyelvű katalógusa az Európai Bizottság támogatásával készült José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke köszöntőjével. A bevezető írást Andreas Oplatka, a Neue Zürcher Zeitung volt közép-európai tudósítója jegyzi. A magyar származású, Svájban élő történészprofesszor Egy döntés története című könyve (Helikon Kiadó, 2008) volt a forrás a határnyitás kronológiájának összeállításához. A Magyar Nemzeti Múzeum látogatói közül az első négyezer az Európai Bizottságtól ajándékba kapja a katalógust.

A tárlat a Külügyminisztérium szervezésében több európai városban is látható lesz.

PREMIER

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján - 2009. március 19-én - került bemutatásra AZ ÉV FOTÓI című könyv, amely a 2008-as sajtófotó-pályázatra beérkezett képekből ad bőséges áttekintést Bánkuti András szerkesztésében, valamint a HATÁRNYITÁS 1989 című kísérő kiállítás reprezentatív katalógusa.

ÚJDONSÁGOK

Szavazás a közönségdíjas képre SMS-ben.

A főtámogató, a Magyar Telekom közreműködésével a kiállítás látogatói ebben az évben SMS-ben szavazhatnak a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás képeire. (Kivéve a kísérő kiállítás képeit.)

A nem emelt díjas telefonszám, amelyre várjuk a szavazatokat: 06 30 30 30 210.

Ugyanarról a telefonszámról csak egy érvényes szavazat érkezhet a szavazó által legjobbnak ítélt képre. A többi ilyen tárgyú szavazatot érvénytelenítjük.

A közönségdíjas kép alkotójának díja a Magyar Telekom felajánlása, egy darab Nokia E 51 típusú mobiltelefon.

A szavazók között egy darab Az év fotói című könyvet sorsolunk ki.

Képaláíró verseny SMS-ben.

A látogatók a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás valamennyi képére - kivéve a kísérő kiállítás képei - küldhetnek be képaláírásokat.

A nem emelt díjas telefonszám, amelyre várjuk a képaláírásokat: 06 30 30 30 290.

Ugyanarról a telefonszámról, ugyanarra a képre csak egy képaláírást fogadunk el. A többi ilyen tárgyú üzenetet érvénytelenítjük.

A képaláíró verseny első három helyezettje Az év fotói című könyvet kapja ajándéka.

MMS Fotópályázat, 2009

EGYÜTT. VELED

A Magyar Telekom, a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás főtámogatója, a kiállításhoz kapcsolódóan MMS fotópályázatot hirdet.

A nem emelt díjas telefonszám, amelyre a fotók küldhetők: 06 30 30 30 290.

A pályázaton a hivatásos fotóriportereken kívül bárki részt vehet.

A pályázatra csak 2009. március 19. és április 26. között készült olyan képeket lehet beküldeni, amelyek témája kifejezi az Együtt. Veled - osszuk meg egymással az élményeket, a pillanatokat - jelmondat értelmét. Utólag szerkesztett fényképet a zsűri nem fogad el.

Beküldési határidő: 2009. április 30.

A képek zsűrizésének időpontja: 2009. május 15.

A zsűri elnöke Szalay Zoltán fotóriporter.

A zsűri egy első díjat ad ki, a díj egy Nokia E 51 típusú mobiltelefon.

Egy pályázó legfeljebb 5 képet küldhet be.

A pályázónak tudomásul kell vennie, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi- és szerzőijog-sértésekért minden felelősség a beküldőt (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

A pályázaton részt vevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja azt a pályázati feltételt, hogy a Magyar Telekom a pályázattal kapcsolatos publikációinál a képeket szabadon és térítésmentesen használhatja.

Eredményhirdetés: 2009. május 18. a www.telekom.hu és a www.emasa.hu weboldalakon.

A hazai sajtófotográfia nagyszabású és évről évre nagy közönségsikert arató tárlatát a budapesti helyszínt követően több vidéki nagyvárosban - Debrecen, Miskolc, Pécs - is bemutatják, és több tízezren látogatják.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, a nagyközönség számára 2009. április 26-ig látogatható.

Eredményhirdetés: 2009. május 18. a Telecom és az Esama weboldalain.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.