Lukács
7 °C
22 °C

Örökre búcsú a szemüvegtől 20 perc alatt

2009.04.22. 13:10
A szemüveg néha egyáltalán nem öltöztet, sőt még a vetkőzésben is csak akadályoz. Kontaktlencse? Macerás. Ja, hogy van még más lehetőség is az éleslátásra? Lézeres látásjavítás elérhető közelségben, hogy az álom megvalósuljon.

Aki gyerekkora óta szemüveget visel, szinte már elfelejti, milyen is a keret nélküli világ. Annak a szabadságnak az érzése, hogy a világ izgalmas, szép, hihetetlen vagy akár félelmetes elemeit azonnal élesen lássuk bármiféle segédeszköz nélkül, sokunk számára csak vágyálom. Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a célhoz a kontaktlencse viselésével, ami ideig-óráig szinte mindenkinek „bejön". Aztán jönnek az átbulizott éjszakák, hajnalig tartó tételmagolás az egyetemen, majd pedig a nem időben kivett kontaktlencse után órákig is elhúzódó kínzó, égető érzés a szemben. Arról nem beszélve, hogy a kontaktlencse hosszú távú befektetésnek egyáltalán nem nevezhető, hiszen tíz-húsz év alatt jelentős károkat okoz a szem felszínén... Szóval nem az igazi.

Aki a végleges megoldások híve, nem adja alább egy lézeres szemműtétnél. Ez a technológia már közel 20 éves múltra tekint vissza, tapasztalat is van bőven, a módszer is megújult időről időre. A szemüvegesek és a kontaktlencse-használók nagy örömére létezik az IntraLASIK kezelés, mely egyszerre adja vissza a segédeszköz nélküli éleslátás semmihez sem fogható élményét, ugyanakkor maximális biztonsággal alkalmazható, fájdalommentességet és azonnali eredményt garantál.

A műtét előtt részt kell venni egy átfogó szemészeti alkalmassági vizsgálaton, itt dől el többek között az is, vajon aláfeküdhetünk-e egyáltalán a lézernek vagy sem. Ha orvosilag zöld utat kapunk, és a bátorságunk is megvan hozzá, nincs más hátra, mint lelkiekben felkészülni a nagy napra – más ugyanis nem kell hozzá azon kívül, hogy a kontaktlencsések a műtét előtt egy hétig csak szemüveget viselhetnek. A beavatkozást érzéstelenítő szemcseppek előzik meg, így valóban semmi fájdalmat nem érez a delikvens. A műtő előkészítő helyiségében lehetőség van egy utolsó információcserére a kezelés menetét illetően, de akár az időjárásról is társaloghatunk az asszisztensnővel, ahogy tetszik. A műtét nem tart tovább 20 percnél, az eredmény már akkor érzékelhető, amikor kilépünk a műtőből. Az első néhány óra általában egy kellemes búvárkodás élményéhez hasonlítható, a látás ilyenkor ugyanis olyan, mint ha víz alatti felvételként tekintenénk a világra. Aztán a vízfüggöny elillan, és este akár egy feliratos film is bevállalható. A kezelést követő hetekben napszemüveget kell viselni, szemcseppeket kell használni, és élvezni az éleslátást.

A lézeres látásjavító kezelések során a szem fénytörését a szaruhártya adott rétegeinek eltávolításával változtatják meg. Így megszűnik a rövidlátás, távollátás és az asztigmia is. IntraLASIK során egy védőlebeny készül a páciens saját szaruhártyájának legfelső rétegéből, amit egy speciális femtosecundumos lézerkészülék alakít ki. A milliméter ezredrészének pontosságával dolgozik, emberi kéz vagy egyéb mechanikus eszköz használata nélkül. A lebeny tökéletesen visszailleszkedik a helyére, rendkívül gyorsan és stabilan rögzül. Ezáltal az IntraLASIK eljárás mentes minden szövődménytől, teljes mértékben fájdalommentes, és azonnal gyógyul. A kezelés tervezhető, mindössze 1-2 nap kiesést jelent a munkából.

A műtét díja mind a kontaktlencsét mind pedig szemüveget viselők esetében néhány év alatt megtérül.

Mindezek ismeretében nyugodt szívvel tehetjük le voksunkat a lézeres szemműtét mellett, amennyiben életünk végéig tartó, tökéletes éleslátást szeretnénk.

Bővebb információ: www.focusmedical.hu