A férfi ruhatára

2011.07.19. 13:49 Módosítva: 2011.07.20. 13:00
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Téves nézet, hogy csak a nőknek van szükségünk saját ruhatárra, amelyből azután mindenféle varázslatos kombinációkkal mindig a legmegfelelőbben tudnak felöltözni. A Gentleman magazin útmutatásai alapján a férfiak is fel tudják szerelni ruhatárukat.

Egy jól összeállított ruhatár hosszú évek alatt alakítható csak ki. Idő kell ahhoz, hogy az évszakoknak és a különféle élethelyzeteknek, valamint a formális követelményeknek is minden esetben megfelelő, változatos választék álljon rendelkezésünkre. A magabiztos stílus kialakulásával párhuzamosan lépésről lépésre születhet meg a jól kihasználható basic, azaz alapruhatár, és az arra épülő megfelelő választékú gardrób.

A ruhatár sokoldalúsága és jól kombinálhatósága különösen fontos, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a különféle ruhadarabokat mindig más, de ízléses és egyedi módon illeszthessük egymáshoz. Két egymástól jól elhatárolható ruhatárra van szükségünk, az évszakoknak megfelelően: a tavaszi és nyári ruhatárban a könnyedebb anyagú, szellős darabok tartoznak, az őszi-téli kombinációk pedig a nehezebb, melegebb hatású kelmékre alapoznak. Természetesen van bizonyos „átjárás” az évszakok között, hiszen legtöbb városi ingünket állandóan viselhetjük, a gyapjúpulóverek és -zakók a hidegebb nyári napokon is jól kihasználhatók, sportos darabjaink viselése sem szigorúan a hőmérséklethez kötődik, pamutnadrágjaink és farmerjeink pedig évszaktól függetlenül illeszthetőek többi darabunkhoz.

A különféle élethelyzetekben, eltérő anyagi lehetőségekkel bíró és különböző korosztályba tartozó férfiaknak más és más ruhadarabokból álló választékra van szükségük. Egyesek életük jelentős részét irodai környezetben töltik, mások alkotómunkája sokszor privát környezetet igényel, különböző ruházatot kíván meg tehát egy kreatív munkakör, mást egy ügyvéd, egy étteremmenedzser vagy egy utazó üzletember, továbbá egy mérnök, egy ügynök vagy egy kereskedő élete. A ruhatárat a pozícióhoz is igazítani kell, minél magasabb munkakörben dolgozik valaki, annál komolyabban és üzletiesebben, az elvárásoknak és a formális követelményeknek megfelelőbben kell öltözködnie. Természetesen sokak öltözködését a munkahelyi elvárások, az adott cég helyi és nemzetközi szokásai is befolyásolhatják, ezek sok esetben olyan kötött kereteket jelentenek, amelyek jelentősen korlátozhatják a személyes ízlés kibontakoztatását vagy megmutatkozásának lehetőségét.

Tapasztalat kell ahhoz is, hogy megismerjük saját igényeinket, és jól körülhatárolhatóan kialakuljon saját, csak ránk jellemző stílusunk; eközben nemegyszer szerzünk be olyan ruhákat, amelyek nem illeszthetőek öltözködési rendszerünkbe, az ilyen „mellévásárlások” azonban a stílusbiztonság kialakulásával egyre ritkábban fordulnak majd elő.

Mindenkinek a saját élethelyzetéhez kell igazítani ruhatárát, annak felépítésénél a hétköznapokban felmerülő igényeket, a reális helyzeteket kell figyelembe vennie. Az ilyen általános elvárások mellett a ruhatárnak az életkorhoz, testalkathoz és az egyéniséghez, annak alapstílusához kell igazodnia. Az olyan választék képes tulajdonosának igényeit kielégíteni, amelyben az adott stílusnak, ízlésnek megfelelő ruhadarabok kaptak helyet.

A The Gentleman's Style Bookban alkalmazott típusok olyan jól körülhatárolható csoportokat és ezzel együtt stílusirányokat körvonalaznak, amelyek a valós élethelyzetekhez igazodtak. A tradicionális, klasszikus és cool stílus mellett a lázadó és a college man alapruhatára is kell hogy tartalmazzon városi, utcai, ha tetszik business öltözékeket, valamint szabadabb felfogású, laza megjelenést adó casual összeállításokat.

Természetesen az egyes típusokon belüli ruhatár milyenségét a pénzügyi lehetőségek markánsan átírhatják, hiszen szerényebb eszközökkel is lehet tradicionális konzervatív értékrend szerint öltözködni; de lázadó, rebellis ruhatár is összeállítható drága presztízs darabokból.

A helyes stílus nem pénz, hanem belső értékrend, ízlés és kombinációs érzék eredménye.

Sokan hiszik tévesen azt, hogy a választékos öltözködés drága kedvtelés, ám egyéniséggé nem a ruhatárra fordított összeg, hanem a viselés nagyszerűsége tehet minket. Természetesen a kiváló minőségű, különleges és kifinomult ruhadarabok segíthetnek a tökéletes kép kialakításában, de ezek önmagukban nem lesznek elegendőek.

Az alapruhatár összeállításánál mindig az általunk követett stílus alapdarabjaira kell alapoznunk. A tradicionális ízlésnél ezt az alapot a klasszikus öltöny és ing jelenti, a modern klasszikusnál az informálisabb öltönyök, a cool man a visszafogott színvilágú egyszerűbb öltönyre és zakóra épít, míg a college man ruhatárának bázisa a rusztikus anyagú zakó és nadrág, a rebellis pedig a casual darabokra és a vintidzs elemekre alapozhat.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.