Sztárszerzők éve az Operettszínházban!

2011.11.11. 12:06 Módosítva: 2011.11.11. 14:05
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A nagysikerű Miss Saigon és Cigányszerelem premierjével kezdődött a 2011/2012-es évad, a Sztárszerzők éve, mely elsősorban a klasszikus magyar operettek és a kortárs magyar musicalek jegyében telik.

A fővárosi, sőt, talán az ország összes teátruma közül a legtöbb magyar darab a Budapesti Operettszínház repertoárján szerepel. Olyan népszerű operett-komponisták, mint Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál, Huszka Jenő, Szirmai Albert, Fényes Szabolcs és mai utódaik, a sikeres musicalszerzők, Jávori Ferenc, Kocsák Tibor, Szakcsi Lakatos Béla és Lévay Szilveszter darabjai tekinthetők meg itt. Melléjük olyan kiváló alkotók csatlakoznak még a 2011/2012-es szezonban, mint például a magyar gyökerekkel rendelkező Claude-Michel Schönberg és Szörényi Levente.

Az évad első premierje alkalmával egy legenda éledt újra – amit mindenkinek látnia kell! 17 évvel a magyarországi ősbemutató  után ismét az Operettszínházban Claude-Michel Schönberg a tíz legtöbbet játszott musical között található Miss Saigon című műve. A sztárszereposztás – Dolhai Attila, Feke Pál, Vágó Zsuzsi, Dancs Annamari, Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt, Bordás Barbara, Vágó Bernadett, Kerényi Miklós Máté, Csengeri Ottília – mellett érdekesség, hogy most is az 1994-es kreatív csapat, köztük a rendező, KERO® hozta létre a produkciót. A 17 esztendővel ezelőtti premier alkalmával a jogtulajdonos, Cameron Mackintosh úgy mutatta be egy televíziós interjúban a Budapesti Operettszínház jelenlegi főigazgatóját, mint az alkotót, aki a legjobb Miss Saigont rendezte. A mű Puccini Madama Butterfly – Pillangóasszony című operája alapján készült, s azon rockoperák-musicalek közé tartozik, melyek a lenyűgöző látvány, a különleges – Puccini idézetekkel teli – muzsika, a remek hangzás és a fölfokozott szórakozás mellett igazi zenedrámák. A 2011-es változat nyáron a soproni MKB Musical Aréna szabadtéri színpadán debütált – három alkalommal összesen 14 ezer néző tekintette meg a Miss Saigont, mely katartikus élményt kínál szinte minden nézőnek!

A Nagymező utcai teátrum már túl van egy nagysikerű, állótapsos operett-bemutatón is. A Cigányszerelmet, Lehár Ferenc legtalányosabb művét Béres Attila a jekatyerinburgi Sverdlovsk Zenés Színház, majd a Szegedi Szabadtéri Játékok után most az Operettben állította színpadra, izgalmas zenei megoldásokkal, fergeteges táncokkal, valamint különleges látványvilágot ígérő, sűrű nyírfaerdőt ábrázoló díszletekkel, Kalocsai Zsuzsa, Frankó Tünde, Dolhai Attila, Vadász Dániel, Faragó András, Benkóczy Zoltán, Lehoczky Zsuzsa, Fischl Mónika, Lukács Anita, Szulák Andrea, Csonka András, Peller Anna, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt és Kerényi Miklós Máté főszereplésével.

S hamarosan jön másik nagy operett-szerzőnk legkedveltebb darabja, a Marica grófnő. Kálmán Imre ezúttal is a legkülönbözőbb stílusokba kalauzolja a nézőt: az amerikai fox-trottól a shimmy-ig, a bécsi keringőtől a magyar csárdásig, no és a cigányzenéig – utóbbiakat maga komponista tette széles körben elfogadottá, színpad- és szalonképessé. Csodaszép szólók, andalító duettek, vérpezsdítő táncok, látványos revü és igazi magyaros mulatás; Szép város Kolozsvár, Hej, cigány, Szent Habakuk, Ringó vállú csengeri violám. Ezzel az előadással nyitott tíz éve az újjáépített Operettszínház, KERO® most e jubileumra újítja fel a produkciót a címszerepben Kalocsai Zsuzsával, Bordás Barbarával, Fischl Mónikával, valamint Vadász Dániellel, Vadász Zsolttal, Boncsér Gergellyel, Dancs Annamarival, Szendy Szilvivel, Kékkovács Marával, Kerényi Miklós Mátéval, Szabó Dáviddal, Peller Károllyal, Oszvald Marikával, Lehoczky Zsuzsával, Faragó Andrással, Földes Tamással, Jantyik Csabával és Dézsy Szabó Gáborral.

Az évad zárása is egy igazi magyar szerző, Szörényi Levente rockoperája. Nagy megtiszteltetés érte a Budapesti Operettszínházat, hiszen a komponista a teátrum felkérésére dolgozza át tíz éve bemutatott Veled, Uram! című művét. E nagyon izgalmas, shakespeare-i típusú királydráma István király uralkodásának utolsó éveibe kalauzolja a nézőt, ezúttal a Nádasdy-díjas fiatal alkotó, Somogyi Szilárd rendezésében. S ugyancsak ő viszi színre Bertolt Brecht kalandos-fordulatos,de a humort sem nélkülöző színművét, A kaukázusi krétakört, mely vizsgaelőadása lesz, hiszen most szerzi mesterdiplomáját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Előbbi Thália színházi premierjén színpadra lép Sasvári Sándor, Feke Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Földes Tamás, Janza Kata, Vágó Bernadett és Homonnay Zsolt is, Brecht remekművében pedig a többi között Szabó P. Szilveszter, Peller Anna, Szendy Szilvi, Náray Erika, Faragó András, Boncsér Gergely, no és vendégként a Nemzeti Színház tagja, Makranczi Zalán látható.

Kerényi Miklós Gábor főigazgató szerint ezek a darabok olyan karriert futottak be a világ zenés színpadain, hogy a művek, illetőleg a szerzők, Schönberg, Lehár, Kálmán, Szörényi és Brecht a zenés színház csúcstartói lettek! Ahogy a Budapesti Operettszínház – s ezt tények, számadatok bizonyítják – ma az ország egyik legsikeresebb teátrumra. Több mint ötszáz előadás játszik évente – 400 ezer nézőnek: a hungarikumok közötti egyetlen színházi műfaj, a klasszikus magyar operett és a kortárs magyar musicalek otthona, ahol ezeken kívül csak néhány irodalmi vagy történelmi alapú ifjúság-orientált darabot játszik. Például a „kötelező olvasmány” Shakespeare-drámából készült Rómeó és Júliát, mely az elmúlt években a legtöbb nézőt vonzotta hazánkban, 400 ezer embert, tavaly pedig a Lévay Szilveszter Rebeccája került ki győztesen a nézettségi versenyből, 54 ezres közönségével. Érdekesség, s aktualitás egyébként, hogy a napokban fiatal sztárjelöltek állnak be a Rómeó és Júliába, például a Csillag születik felfedezettje, Brasch Bence Mercutioként, vagy korábban ugyanebben a műsorban feltűnt, azóta a Pesti Broadway Stúdióban már végzett Kocsis Dénes Rómeóként.

S talán a Superbrands-címmel rendelkező teátrum nem csak itthon, hanem határainkon túl is híveket szerez majd a magyar zenés színháznak, hiszen jelenleg is Németországban turnézik, mégpedig A Szépség és a Szörnyeteg című családi musicallel, melynek német nyelvterületre szóló játszási jogát szoros nemzetközi versenyben nyerte el. A társulat Münchenben, majd Kölnben lép fel, több mint ötven előadással. Karácsonykor és az év elején pedig az operettesek utaznak egy gálaműsorral Németországba és Ománba. Mindezeken túl a Lehár és a Lévay énekversenyek után a Budapesti Operettszínház jövőre a Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterversenyt rendezi meg, külföldi partnerintézményeivel karöltve. Érdekes és izgalmas tehát a 2011/2012-es évad, váltsa meg jegyét mihamarabb!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.