Borversenyek kontra magazinok

2011.12.16. 12:48 Módosítva: 2011.12.16. 13:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Ma már minden magára adó bor- vagy pezsgőmárka fel tud mutatni valamilyen eredményt, aranyérmet innen, ezüstérmet onnan. Nem árt azonban tudni, hogy a borversenyek nevezési díj ellenében, nagymennyiségben bírálják a beküldött borokat, amelyek többségükben (akár 60-70%-ban is) valamilyen érmet biztos elhoznak. Ezzel ellentétben a bormagazinok tesztjei ingyenesek, viszont szigorúak, hiszen a szerkesztő bírálók egyetlen célja a vásárlók tájékoztatásának missziója.

Jól debütált a szülinapi pezsgő

A Franciaországból, egész pontosan Champagne területéről származó pezsgők nagy eséllyel kerülnek háromszor-négyszer annyiba, mint az ugyanúgy, ugyanabból készült magyar társaik.
Az árdifferencia ellenére a magyar pezsgők is helyet kérnek a legjobb minőségű pezsgők között, ezt bizonyítja a piacvezető VinCE Magazin decemberi számában megjelent pezsgőteszt, ahol 63 pezsgőt kóstolt az elismert szakértőkből álló tesztpanel. A kategóriákat külön kóstolták, így a már említett méthode traditionnelle, azaz palackos erjesztésű pezsgőket is, ezekből 40-félét. A győztes francia, ne legyenek illúzióink, tényleg tudnak valamit a gallok... Azonban az élmezőnyben, a négycsillagos kategóriában legjobb magyarként ott van a François pezsgőház  új, korlátozott számban készített Louis François 125. Jubilee pezsgője (a Pezsgőpincészet idén 125 éves). A második legjobb magyar ugyancsak ezé a pincészeté, ez a François President Rosé Brut 2009. Ők ketten 7 franciát utasítottak maguk mögé, köztük olyan ismert márkákat, mint a Mumm.

A „Borok Mesterének” tetszik az Irsai Olivér

A pezsgők következő kategóriája a méthode transvasée – ezen eljárás során a pezsgők másfél literes magnumpalackokban érlelődnek, majd tartályban „egalizálják” őket és ezután kerülnek a végső palackba. A VinCE Magazin tesztjén a népszerű „kék pezsgő”, azaz a Hungaria Extra Dry lett a legjobb száraz, még érdekesebb viszont a Hungaria Irsai Olivér Doux győzelme, hiszen ez egy ízig-vérig magyar pezsgő – hazai fajtából, és édes, de az édes borokat elutasítók is megkóstolhatják, mert cukortartalma az átlag édes pezsgőnél alacsonyabb. A VinCE tesztén bíráló német Frank Roeder Master of Wine így értékelte az Irsai pezsgőt: „Intenzív, muskotályos aromák, tiszta, gazdag, elegáns. Zamatos, lédús muskotályos szőlő íze. Jó egyensúlyú élvezetes ital.” (Az MW-diploma a világ legmagasabb borértői oklevele, jelenleg mindössze 299 van a világon.)

Tartályban az egység, egységben az erő

A pezsgők harmadik kategóriája a tartályos erjesztésű pezsgő (közismert nevén tankpezsgő, de leszokhatunk erről a kifejezésről, harci jármű nem közreműködő a készítésében).

Ebben a kategóriában erősek az olaszok, proseccóik zamatosak és jó áron kaphatók. A VinCE Magazin tesztjén is egy olasz prosecco diadalmaskodott, a La Gioiosa, a második azonban  egyTörley lett, a Fortuna Doux. Újabb édes az élmezőnyben, ami azt mutatja, hogy szakértőink is értékelik azt, ami ugyan tartalmaz cukrot, de az édesség harmonizál a pezsgő egyéb jellemzőivel. A négycsillagos Fortuna eredménye egyben tehát az édes borok elleni újkori előítélet felett is kis győzelem.

Vissza a gallokhoz

A Törley Pezsgőpincészet – elismerve Champagne érdemeit – importál is pezsgőt, a most bevezetett Alfred Gratien Brut Millesimé 1999 a teszt legjobb pezsgője lett, az egyetlen ötcsillagos, azaz VinCE-díjas pezsgő. A budafoki cég forgalmazza még a VinCE-teszt top 10 pezsgője közt helyet kiharcoló Alfred Gratien Brut és Laurent-Perrier Grand Siécle pezsgőket is.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.