Orsolya
7 °C
19 °C

Több százezren ismerkedtek már meg a Jövőnk Energiájával

2013.09.02. 10:02 Módosítva: 2013-09-03 12:55:59
Ötödik éve járja Magyarországot a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. Háromszáznál is több településen és a legnagyobb nyári fesztiválokon több százezren ismerkedtek már meg az atomenergiával, néhány percre átvették az irányítást a szimulált vezérlőpult felett, és így kipróbálták, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion szeptembertől Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét látogatja végig, ezzel fejezi be idei országjáró körútját. Az év végéig még 43 település érdeklődő lakosai láthatják, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét.

A nyár a fiatalok számára a bulizásról szól, így az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a bővítését előkészítő MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közös tájékoztató kamionja is végigturnézta a kedvelt hazai fesztiválokat. A Fishing on Orfűn, a VOLT-on, az EFOTT-on, a SZIN-en, valamint a Kecskeméti Repülőnapokon az atomenergia iránt érdeklődő sportolók és koncertező művészek is meglátogatták az interaktív kiállítást. Delov Jávor, a Random Trip vezetője, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, az Irie Maffia tagjai, illetve a Balkan Fanatik zenészei; Sonita, Jorgosz és Lepe mellett, Éger László, az MVM Paks FC játékosa és az Atomerőmű Sportegyesület kosarasai, Kovács Ákos és Medve Máté is elcsodálkozott, milyen sokat jelent Magyarország számára a hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű működése.

Persze a hírességek csak a látogatók egészen apró szeletét jelentik: 2009 óta összesen 329 településen több százezer látogató kereste fel a Jövőnk Energiája Interaktív Kamiont. A látogatók – a legkisebbektől a legidősebbekig – a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű története és jövője mellett megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha pedig még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.

Jövőnk Energiája Interaktív Kamion
Jövőnk Energiája Interaktív Kamion

Szinte mindenki kipróbálja, milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni, és az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A Paksi Atomerőmű megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.”

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion évről-évre megújuló mozgó kiállítása az ősszel Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyéket járja végig, az év végéig 43 településre látogat el Jászfényszarutól Mezőtúrig, Szarvastól, Békéscsabán át Gyuláig. Így a két megye lakói is személyesen tapasztalhatják meg, miért fontos a Paksi Atomerőmű működése – és tervezett bővítése. Ma ugyanis a hazai erőművek közül a Paksi Atomerőműben megtermelt villamos energia a legolcsóbb, magas részarányának köszönhetően segít megfizethető szinten tartani a havi villanyszámlát. Bár a felügyelő hatóság a folyamatos műszaki fejlesztéseknek köszönhetően már engedélyezte, hogy az 1. blokk húsz évvel tovább üzemelhessen az eredetileg tervezettnél, és a szakemberek azon dolgoznak, hogy a másik három blokk is még évekig ellássa Magyarországot villamos energiával, a működő atomerőművet néhány évtizeden belül le kell majd állítani. Ezt a kieső kapacitást pótolni kell, ám egy erőműépítés rendkívül bonyolult, nagyon hosszú időtávú beruházás – ezért már most el kell kezdeni az előkészítését.