Hedvig
7 °C
23 °C

Karcag és Kisújszállás is megismerkedhet a Jövőnk Energiájával

2013.09.18. 14:54 Módosítva: 2013-09-18 17:23:03
A Nagykunságba érkezik a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion, a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. 2009. óta háromszáznál is több településen és a legnagyobb nyári fesztiválokon több százezren ismerkedtek már meg az atomenergiával. A látogatók néhány percre átvehetik az irányítást a szimulált vezérlőpult felett, és így kipróbálhatják, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni. Az interaktív kiállítás hétfőtől szerdáig Karcagon, csütörtök-pénteken pedig Kisújszálláson várja az érdeklődőket.

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion évről-évre megújuló mozgó kiállítása az ősszel Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyéket járja végig, az év végéig 43 településre látogat el Jászfényszarutól Mezőtúrig, Szarvastól, Békéscsabán át Gyuláig. Így a két megye lakói is személyesen tapasztalhatják meg, miért fontos a Paksi Atomerőmű működése – és tervezett bővítése. Ma ugyanis a hazai erőművek közül a Paksi Atomerőműben megtermelt villamos energia a legolcsóbb, magas részarányának köszönhetően segít megfizethető szinten tartani a havi villanyszámlát. Bár a felügyelő hatóság a folyamatos műszaki fejlesztéseknek köszönhetően már engedélyezte, hogy az 1. blokk húsz évvel tovább üzemelhessen az eredetileg tervezettnél, és a szakemberek azon dolgoznak, hogy a másik három blokk is még évekig ellássa Magyarországot villamos energiával, a működő atomerőművet néhány évtizeden belül le kell majd állítani. Ezt a kieső kapacitást pótolni kell, ám egy erőműépítés rendkívül bonyolult, nagyon hosszú időtávú beruházás – ezért már most el kell kezdeni az előkészítését.

Az Atomerőmű SE kosara is kipróbálta milyen egy atomerőművet irányítani
Az Atomerőmű SE kosara is kipróbálta milyen egy atomerőművet irányítani

A nyár a fiatalok számára a bulizásról szól, így az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a bővítését előkészítő MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közös tájékoztató kamionja is végigturnézta a kedvelt hazai fesztiválokat. A Fishing on Orfűn, a VOLT-on, az EFOTT-on, a SZIN-en, valamint a Kecskeméti Repülőnapokon az atomenergia iránt érdeklődő sportolók és koncertező művészek is meglátogatták az interaktív kiállítást. Delov Jávor, a Random Trip vezetője, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, az Irie Maffia tagjai, illetve a Balkan Fanatik zenészei; Sonita, Jorgosz és Lepe mellett, Éger László, az MVM Paks FC játékosa és az Atomerőmű Sportegyesület kosarasai, Kovács Ákos és Medve Máté is elcsodálkozott, milyen sokat jelent Magyarország számára a hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű működése.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „Hazánkban is többféle, szén-dioxid kibocsátása nélkül működő energiatermelő technológiát alkalmazunk, vannak például szél- és napenergiát hasznosító erőművek is. Ezek újszerű, de jelenleg ipari méretekben nehézkesen alkalmazható megoldások. Ipari méretekben csak a Paksi Atomerőmű képes Magyarországon üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül nagy, a hazai termelés 45 százalékát adó mennyiségben áramtermelésre. A működő négy paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki szén-dioxidot.”

Persze a hírességek csak a látogatók egészen apró szeletét jelentik: 2009 óta közel 350 településen több százezer látogató kereste fel a Jövőnk Energiája Interaktív Kamiont. A látogatók – a legkisebbektől a legidősebbekig – a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű története és jövője mellett megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha pedig még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.

Szinte mindenki kipróbálja, milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni, és az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét.