Erste Bank: Nagyon sok vállalkozásnak juthat olcsó hitel

2013.11.22. 11:02 Módosítva: 2013.12.03. 16:27
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az európai piacokon mutatkozó gazdasági fellendüléssel párhuzamosan, az elmúlt időszakban a magyar vállalkozásoknál is némi élénkülés látszik. Egyre több cég valósítana meg beruházást, amelyhez kézenfekvő és olcsó megoldást kínál a jegybanki növekedési hitelprogram. A program sikeres szereplőjeként az Erste Bank számtalan pénzügyi megoldással kíván hosszú távú pénzügyi partnere lenni a vállalkozásoknak. A legújabb és legkedvezőbb finanszírozási konstrukciókról a Kis és Középvállalati Igazgatóság vezetőjét, Kálmán Lászlót kérdeztük.
Kálmán László - Kis és Középvállalati Igazgatóság vezetője
Kálmán László - Kis és Középvállalati Igazgatóság vezetője

- A gazdasági válság elsősorban a kkv-kat viselte meg. Látszik már a kiút számukra?

- Tény, hogy a külső gazdasági nehézségek a kisebb tőkeerővel rendelkező társaságokat jobban megviselték, így volt ez a mostani pénzügyi krízisben is. Az európai porondon a fellendülés jelei látszódnak, ez pedig a magyar piacon is kezdi lassan érezteti hatását. A vállalatok megtakarításai az elmúlt esztendőkben jelentősen nőttek, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy eddig elhalasztották a szükséges beruházásaikat. Azt látjuk ez a trend viszont kezd megváltozni.

- Sok cégnek azonban nincs elég pénze, forrása a beruházások megvalósításához. Miből tudnak beruházni, például a jegybanki növekedési hitelprogramja hogyan tud segíteni ebben?

- Miután az MNB egyértelmű célja a gazdaság gyors fellendítése, a program rendkívül kedvező kondíciókat, köznyelven mondva „olcsó hitelt” biztosít. Bizony a hazai piacra termelő, alapvetően forint bevétellel rendelkező vállalkozások számára ez most a legkedvezőbb lehetőség, hiszen maximum 2,5 százalékos kamat és kamatfelár mellett forgóeszköz finanszírozást, vagy akár 10 éves beruházási hiteleket is igénybe lehet venni.

- Van erre valós igény? Képesek, akarnak-e már belevágni a KKV-k a fejlesztésekbe?

- Az MNB Növekedési Hitelprogramjának első szakasza óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zárult szeptemberben. Az Erste Bank önmaga egyedül több mint 55 milliárd Ft értékben közvetítette ezt a forrást közel 400 ügyfele, több mit 500 ügyletéhez. És ez csak a kezdett volt, a Program második szakasza most is nyitva van, az érdeklődés pedig töretlen.

- Mindez tényleg jól hangzik a cégek számára, de mint minden kedvező Program általában jelentősen leszűkíti az arra jogosultak körét, ez esetben is erről van szó?

- Abszolút nem! Minden, a törvényi szabályozás alapján magyar KKV-nak minősülő vállalat részt vehet a növekedési programban, a legkisebb mikro- és kisvállalatoktól az erős középvállalatokig. Az MNB és így a Programja is a vállalkozások legszélesebb köréhez szól, az ő fejlődésüket, új beruházásaikat hivatott segíteni.

- Mit vár a hitelprogram második szakaszától?

- Bankunk a Program első fázisának sikeres lebonyolítása során rengeteg tapasztalatot szerzett, melyet a nemrég megnyílt második szakaszban is kamatoztatni tudunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megfelelő szakmai háttérrel és tapasztalattal hatékonyan, a vállalatok működése és valós igényei alapján a legalkalmasabb forrású finanszírozást tudjuk biztosítani az ügyfeleinknek, legyen az az MNB Program, vagy esetleg más kedvező finanszírozás, mint pl. az Exim Bankos konstrukciók. Az MNB Program második fázisa éppen elindult, de már most előrehaladott tárgyalásokat folytatunk az érdeklődő ügyfelekkel. Mindez azonban nem jelneti azt, hogy aki most hall erről először, az lekésett volna. A Program jövő év végéig nyitva áll és az Erste Bank is elkötelezett amellett, hogy a konstrukciót a lehető legtöbb ügyféllel megismertesse a megyében, konferenciákkal, bemutatókkal és természetesen személyes tanácsadással.

További információ itt!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.