2014.11.03. 11:36 Módosítva: 2014.11.04. 13:39
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egy kisfiúról, akinek nyolc évesen meg kellett értenie, mit jelent: sclerosis multiplex. Kétszer tanult meg újra járni és beszélni, és csodás optimizmusával mindenkit elvarázsolt.

Attila 2006 októberében influenzás lett, s a vírustól 12 óra alatt lebénul a fél oldala. Sokáig senki nem tudta, mi okozta a tüneteket, egy hónapos kivizsgálás után született meg a diagnózis: Attila sclerosis multiplexben szenved, ami egy ma még nem gyógyítható autoimmun-betegség. Az orvosok rehabilitációt javasoltak az egyik miskolci kórházban. A család messze lakott a várostól, de édesanyja, Éva egy napra sem szerette volna magára hagyni a nyolcéves Attilát, vagyis gyors megoldást kellett találniuk. Ekkor bukkantak rá a miskolci Ronald Házra, amelyről korábban nem hallottak. Az egy hónapra tervezett rehabilitációból fél év lett, ezalatt Attila kétszer is megtanult újra járni és beszélni – elképzelhetetlenül nehéz időszak volt ez az egész család számára. Az alapítvány jóvoltából Attila a gyógykezelések alatt is együtt tölthette az éjszakát szüleivel, és minden segítséget megkaptak ahhoz, hogy bár távol az otthonuktól, mégis igazi családként élhessenek. Attilának biztonságot adott szülei jelenléte és Évának is nagy segítség volt, hogy nem kellett minden nap ingáznia a kórház és családi házuk között. Attila betegsége ma még nem gyógyítható, ezért minden hónapban kezelésekre jár Miskolcra: ma is gyakran visszatér a miskolci Ronald Házba.

Attila egyike volt a miskolci Ronald Ház első lakóinak. „Számomra ő és családja szimbolizálják az alapítvány küldetését” - mondja Rigó Zsuzsanna, a ház menedzsere. – „Minden alkalommal élmény volt megtapasztalnunk, mekkora öröm ennek a kisfiúnak, amikor végre kijöhet az osztályról és anyukájával együtt lakhat a Házban.” Az édesanya, Éva meséli, hogy ilyenkor Ati már reggel 6 óra tájban útra készen ült az ágya szélén, türelmetlenül várva, hogy a doktornő végre elengedje. „A nehéz időszakban Attila kívánsága volt, hogy édesanyja finomabbnál finomabb ételeket készítsen neki a közös konyhában. Az Évától származó csodás receptek ma is a ház kincsei közé tartoznak” – árulja el Zsuzsanna, a házmenedzser.

Ronald Házak: otthon, távol az otthontól

A Ronald McDonald Házak a beteg, hosszú kórházi kezelés alatt álló gyermekeknek és családjaiknak térítésmentesen otthoni körülményeket. Bár a kicsik kórházban töltik napjaik nagy részét, szüleik közelsége segít, hogy könnyebben viseljék a betegség és a kezelések megpróbáltatásait.

Itthon Budapesten és Miskolcon is működik egy-egy Ronald Ház.

A támogatásoknak köszönhetően a hazai Ronald Házak már több mint 7500 családnak segítettek a legnehezebb időszakban.

  • 40 éve, 1974 óta támogat családokat világszerte a nemzetközi Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány (www.rmhc.org).
  • 20 éve, 1994-ben alakult meg a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyar Tagozata. (www.ronaldhaz.hu)
  • 15 éve, 1999-ben Budapesten nyílt meg az első hazai, a világon a 200. Ronald McDonald Ház, amely jelenleg 20 apartmant kínál
  • 10 éve, 2004-ben Miskolcon nyílt meg a második hazai Ronald McDonald Ház, 12 apartmannal.

 Olvasd el és oszd meg történeteinket barátaiddal is!
www.ronaldhaz.hu, www.facebook.com/ronaldhaz

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.