Hedvig
7 °C
23 °C

A szívférgesség már hazánkat is elérte

2015.06.05. 13:00 Módosítva: 2015-06-10 17:52:26
Halálos veszéllyel fenyegeti házi kedvenceinket a szúnyogok terjesztette parazita!

Májusban a szúnyogszezon elindulásával a szívférgesség is megjelent hazánkban. Ez a szúnyogok terjesztette megbetegedés eddig főleg a mediterrán területeken fordult elő, de ma már Magyarországon is veszélyezteti a kutyákat és macskákat, sőt az emberre is átterjedhet a férgesség.

 Szegeden a helyzet már rendkívül súlyos: a település klebelsbergtelepi részén van olyan utca, ahol mindegyik kutyában kimutatták a férgességet, ám az ország más részein is komoly fenyegetést jelent ez a betegség a kutyák, macskák és vadászgörények, sőt az ember számára is.

„A szívférgesség háziállatunk számára halálos lehet” – hangsúlyozza Dr. Lukács Zoltán, a Bayer Hungária Kft. kisállat klinikus szakállatorvosa. A szúnyog vérszívásakor a fertőzött féreg lárvái az állatok testébe kerülnek, ott fejlődnek ki, élősködnek és szaporodnak. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is eljuthatnak. A paraziták itt akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek és 7-10 évig is élősködnek a szervezetben.

A csípéstől számított első 6-7 hónapban a fertőzött állat tünetmentes, azonban a szívféreg lárvák kifejlődve súlyos problémát, gyakran halált okoznak. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel nála” – figyelmeztet a tünetekre az állatorvos. A fertőzést egyik beteg állatról a másikra terjesztik a szúnyogok, de az ember is megbetegedhet. Ránk azonban nem jelent halálos veszélyt a szívféreg, mivel a lárva nem tud teljesen kifejlődni az emberi szervezetben. Ember esetében a féreg a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. A gócok megnehezíthetik a diagnosztikát: mellkasi röntgen alkalmával más elváltozásoknak tűnhetnek.

„Nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig, hanem megelőző kezelést kell alkalmazni. A megbetegedés elkerülésének legbiztosabb módja a szúnyogcsípés megakadályozása és a szívféreg elleni kezelés alkalmazása, amellyel a lárvákat el lehet pusztítani” – emeli ki Dr. Lukács Zoltán. A szívférgességet egy egyszerű és gyors vérvizsgálattal meg lehet állapítani. A fertőzés kezelése igen költséges (tizenötször is drágább lehet, mint a megelőzés) és kockázatos, előrehaladott betegség esetén sokszor nem is jár sikerrel. Az Advantix rácseppentő oldat ( www.advantix.hu) rendszeres alkalmazásával viszont megvédjük kutyánkat: a spot on készítmény elriasztja a szúnyogokat és ezzel megakadályozza a vérszívást.

A szívférgesség terjedését a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani! A megbetegedésről, annak tüneteiről, a szívféreg szűrésről, a védekezés módjairól és a kezelés lehetőségeiről bővebben a www.felelosallattartas.hu/szivfergesseg oldalon lehet tájékozódni.