Molekuláris diagnosztika: új korszak a rák gyógyításában

2015.06.19. 16:33 Módosítva: 2015.06.22. 11:01
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egy magyar cég, az Oncompass Medicine eljárásai és innovatív informatikai megoldásai rengeteg rákbetegséggel küzdő embernek adhatnak reményt: a kutatók a molekuláris diagnosztika és egy saját maguk által kifejlesztett bioinformatikai rendszer segítségével azt szeretnék elérni, hogy idővel az összes daganattípus ellen elérhető legyen a célzott, személyre szabott terápia.

De hogyan lehet mindezt megvalósítani? Az ember 24 ezer génjéből 550 hozható kapcsolatba a rákkal – ha ezeknek a hibáit sikerül célzottan kiiktatni, akkor elvben minden fajta daganat ellen előállítható személyre szabott gyógyszer, terápia. A génhibáknak természetesen nagyon sokféle kombinációjuk alakulhat ki, így ebben a folyamatban mind a diagnosztikának, azaz a génhibák felderítésének, mind az információmegosztásnak, azaz a világon fellelhető összes diagnosztikai és kezelési adatahoz való hozzáférésnek hatalmas szerepe van. Az Oncompass Medicine-nek mindkét kihívásra van válasza.

Teljes génvizsgálatot pár éve már személyre szabottan is el lehet készíteni, ami „a rákkutatás szempontjából azért izgalmas, mert a DNS-molekula mutációi hozzák létre a daganatokat. Ahhoz, hogy egy betegben meg tudjuk mondani, melyik okozta a daganatot, mindet meg kell vizsgálni. Ez ma már lehetséges is több országban" – mondja Peták István, a Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

 
Dr. Peták István tudományos igazgató - Oncompass Medicine, Frédéric Ollier CEO - Oncompass Medicine

A genetikai elváltozások azonban nagyon sokféle kombinációban jelenhetnek meg, így a megfelelő terápia megtalálásához komoly informatikai háttér is szükséges. „A probléma, hogy molekuláris diagnosztikával ma már nagyon sok génhibát lehet feltárni, de már számítástechnikai problémát jelent, hogy a több száz gén több száz mutációjából következtetést lehessen levonni, és ez alapján egy orvos döntsön” – magyarázza Peták a problémát.

Ezért Oncompass Calculator néven kifejlesztettek egy orvosi szoftvert, ami feldolgozza a tudományos szakirodalmat, illetve az egyéb elérhető adatokat, és annak alapján egy szabadalmazott algoritmus segítségével rendszerezi a terápiás lehetőségeket.

A szoftver a molekuláris diagnosztika eredménye alapján megkeresi, hogy a világon létezik-e az adott genetikai problémára terápia, és ezt az információt hozzáférhetővé teszi a betegek és az orvosok számára. Az Oncompass kutatói emellett az új gyógyszerek hatását előrejelző diagnosztikai teszteket is fejlesztenek a gyógyszerhatás molekuláris szintű vizsgálata alapján. Számos mutációra már Magyarországon is van terápiás megoldás, egy részüket az OEP is finanszírozza, sőt az Oncompass Medicine több mint 220 klinikai vizsgálatban elérhető hatóanyaghoz segíti a hozzáférést. Fontos, hogy a betegek tudják, mely lehetőségek adottak már a jelenben és melyek azok, amelyek még csak a jövőben érhetők majd el. A célzott kezelések már nem a jövő ígéretei, a korszerű terápiákat kereső betegeknek az informatikai és diagnosztikai megoldások komoly segítséget jelenthetnek.

„Nem hamis reményt árulunk, hanem hitet építünk” – emeli ki Frédéric Ollier, a cég francia vezérigazgatója, aki pár hónapja tért vissza Budapestre, hogy átvegye a molekuláris diagnosztikai központ vezetését. „Vissza”, ugyanis korábban évekig vezette Magyarországon a Chinoin-Sanofi gyógyszergyárat. Frédéric Ollier szerint különlegesen fontos szoros bizalmi kapcsolat kiépítése az orvosokkal, a betegekkel és hozzátartozóikkal, hiszen minden szereplőnek elemi érdeke, hogy a betegséget minél korábbi stádiumban tudják diagnosztizálni, és minél korábban elkezdhessék keresni a megfelelő terápiát. „Nagyon fontos az együttműködés, az átlátható bizalmi viszony” – mondja a vezérigazgató – az Oncompass Medicine a lehető legtöbb információval látja el a kezelőorvost, hogy a beteggel és a hozzátartozókkal együtt ki tudják választani a legmegfelelőbb kezelési stratégiát.” Frédéric Ollier hangsúlyozta, hogy mindenesetben a kezelőorvos bevonásával, közös szakértői megbeszélésen határoznak a teszt elvégzéséről.

Az Oncompass Medicine hitvallása szerint senki sem szenvedhet vagy halhat meg, akin a tudomány mai állása szerint segíteni lehetne. Ezt a célt közvetlen betegellátás, molekuláris diagnosztika és molekulárisan célzott gyógyszerek kutatás-fejlesztésén keresztül igyekeznek szolgálni.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.