A hosszú utakon ismerjük meg igazán az autónkat

2015.07.06. 13:57
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Hasznos tanácsok a nyári vezetéshez

Legtöbben, mint Formula 1 szakkommentátort és autóversenyzőt ismernek. Sok kérdést kapsz az autóvezetéssel kapcsolatban?

Természetesen igen. Nagyon sok örömet adott és ad most is az autózás, akár verseny közben, akár „civilként” az utakon. Igyekszem az így szerzett tapasztalatot átadni, hogy másoknak is élmény legyen a vezetés. Persze az élményen túl fontos, hogy a biztonsági szempontokra is figyeljenek.

Nyáron, különösen nyaralás alatt nagy távolságokat teszünk meg autóval. Mire hívnád fel az útnak indulók figyelmét?

Amikor elindulunk egy hosszú nyári útra a tengerhez vagy a távoli hegyekbe, csomagokat viszünk, családtagok utaznak velünk, lényegesen nehezebb az autó, mint évközben, amikor többnyire egyedül közlekedünk a városban. A nehezebb autó máshogy viselkedik, más a vezethetősége, és erre az autót is fel kell készíteni. Alapvető a kifogástalan műszaki állapot: ennek egyik alappillére a megbízható motorműködés, amihez nagyban hozzájárul a prémium üzemanyagok használata. Emellett érdemes külön figyelmet fordítani a gumikra, a megfelelő keréknyomásra – nagyobb teher esetén az abroncsokban is nagyobb nyomást kell biztosítani. Ne feledkezzünk meg a légkondicionálóról sem – a friss, kellemes hőmérsékletű levegő az utastérben nemcsak kényelmi, hanem fontos biztonsági szempont is, mert a bágyasztó hőség drasztikusan csökkenti a sofőr koncentrálóképességét.

Említetted, hogy a biztonság mellett a vezetés élménye is rendkívül fontos számodra. Hogy tehetjük élvezetesebbé a hosszú, gyakran kimerítő nyári utazásokat?

A hosszú utakon órákig az autóban vagyunk, jobban megismerjük a képességeit, idomulunk hozzá, egyben többet is tudunk kihozni belőle. Ez nem illúzió – az intenzívebb autóhasználat miatt valóban jobb autóvezetőkké válunk. Ugyanakkor érzékenyebbek is leszünk az autónk tulajdonságaira, és megérezzük, ha nagyobb teljesítményt biztosító prémium üzemanyagot használunk. A csúcsminőségű dízel vagy benzin a teljesítmény növelésén túl megtisztítják a motort a lerakódásoktól, így is növelve annak hatásfokát. Hol máshol jutalmazhatjuk meg magunkat a vezetés élményével, mint egy tengerparti sztrádán vagy egy lenyűgöző hegyi szerpentinen? Adjuk meg magunknak ezt az örömöt egy jól felkészített autóval, benne a legjobb üzemanyaggal – és öröm lesz ez az autónknak is!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.