Jenő
3 °C
8 °C

Tovább erősödik a külföldi kártyahasználat

2016.08.01. 16:41 Módosítva: 2016-08-02 14:54:33
A magyarok a határon túl, de már az utazás tervezése alatt is gyakrabban használják a bankkártyájukat.

A külföldre utazók több mint fele diák vagy egyetemista – derül ki a Mastercard kutatásából1.

A költéseink egyre nagyobb részét rendezzük bankkártyával, ha fizetésre kerül sor külföldön. Nem csak az utazás alatt, de annak előkészítésekor is gyakran használjuk a plasztikot – a szállás (31%) – és az utazás (32%) költségeit már minden harmadik esetben rendezzük így.  

A magyarok egyre gyakrabban élnek a bankkártya adta előnyökkel külföldön is, hiszen a bankkártyával utazó magyarok már minden harmadik fizetésüket plasztikjukkal intézik. A válaszadók közel háromnegyede (74%) viszi magával külföldre bankkártyáját, közülük pedig 61% használja is azt, elsősorban fizetésre és időről-időre készpénzfelvételre is.  

A bankkártyájukat külföldön is használók leggyakrabban élelmiszer vásárláskor fizetnek a plasztikkal (71%), ezt követik a ruházati, cipő és ajándék üzletek (56%), a toplista harmadik helyén pedig az éttermi fizetéseket találjuk (54%)


A nagyvárosokban, de a kis üdülőfalvakban is széleskörűen használható a bankkártya, akár strandbelépő vásárlására vagy frissítők kifizetésére, de nagyobb boltokban, szupermarketekben szinte kivétel nélkül fizethetünk vele. Sokan már a szállásfoglaláshoz szükséges kauciót is bankkártyával fizetik, és az is gyakori, hogy büfékben, szórakozóhelyeken használják a plasztikot.

A magyar turisták körében Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél, ha tengerparti nyaralásról van szó. Jó hír, hogy a déli szomszédunkhoz látogató Mastercard és Maestro kártyabirtokosok több kereskedőnél is kedvezményesen vásárolhatnak kártyájukkal idén nyáron is. Többek között az Intersport sportáruházakban, a Modiana ruházati üzletekben és az Atlas utazási irodákban is 10% kedvezmény jár Mastercard vagy Maestro kártyás fizetés esetén. A kedvezményre jogosító kuponok illetve az ajánlatok részletese feltételei itt érhetők el:
http://www.mastercard.com/hu/consumer/bankkartyas-kedvezmenyek-horvatorszagban.html

Az utazás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a bankkártyákhoz kapcsolódó plusz szolgáltatásokról a kártyát kibocsátó banknál. Számos Mastercard kártya mellé például utasbiztosítás is tartozik, így ennek költségét megspórolhatja az kártyabirtokos.

A célország kártyás elfogadóhelyeiről érdemes további információt gyűjteni, ehhez évek óta nagy segítséget nyújt a Mastercard Úti tippek nevű szolgáltatása (www.mastercard.hu/utazas).

Az itt olvasható visszajelzések alapján általánosan elmondható, hogy külföldön a fizetések 65 százaléka gond nélkül megoldható készpénz nélkül. Sokak lelkesen konstatálják, hogy már kisebb kereskedőknél is megoldott a kártyás fizetés, bármerre is járunk a világban. „A hegyekben egy kis falu piacán szőnyegvásárláskor használtam a bankkártyámat” – írta Görögország kapcsán az egyik utazó, de van, aki a horvát tengerparton a napágy bérlést is kártyával rendezte.

A Brazíliába készülő szurkolók is megnyugodhatnak, a legtöbb visszajelzés alapján könnyen és kényelmesen lehetséges kártyával fizetni az országban. „Az óceánon egy hajón is tudtam kártyával fizetni. A legkisebb pékségben is elfogadják a bankkártyát.” Tehát az olimpiát a helyszínen követők is több időt tölthetnek szurkolással, nem kell a valutaváltással bajlódniuk.

Azok a kártyabirtokosok, akik Magyarországon kibocsátott, lakossági prémium Mastercard kártyával (Gold/Arany, Platina, World) rendelkeznek, továbbra is díjmentesen vehetik igénybe a Mastercard Lounge-ot is a Budapest Liszt Ferenc repülőtéren, ahol kifinomult környezetben tölthetik el a várakozás perceit. A 2011 óta működő elegáns váróban az elmúlt négy évben több mint 150 ezren fordultak meg. Havonta közel 5 000 kártyabirtokost lát vendégül a 160 négyzetméteres exkluzív Mastercard Lounge.

„Örömmel látjuk, hogy egyre több magyar használja bankkártyáját külföldön is, hiszen a kártyás fizetés egyszerű, kényelmes és nem utolsósorban biztonságosabb, mint a készpénzhasználat. Reméljük, hogy a felhőtlen nyaraláshoz a partnereink által nyújtott kedvezmények is hozzájárulnak majd.” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A Mastercard utazással kapcsolatos tippjei a www.mastercard.hu/utazas oldalon érhetők el.

(1A kutatást (a Mastercard megbízásából a Free Association végezte 1900 megkérdezett bevonásával, személyes interjú formájában 2015 novemberében. A felmérés reprezentatív volt a 18-65 év közötti városi lakosságra.)