Jenő
3 °C
8 °C

Kulturális fúzió a zsinagógákban

2016.08.12. 15:10 Módosítva: 2016-08-15 15:18:58
A budapesti zsinagógák szeptember 4-11. között különleges fényekbe öltöznek, hogy akusztikus koncerteket mutassanak be, a Ghymes és a Besh o droM, Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös zenélésének vagy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Frenák Pál koreográfiájának adjanak teret.

A 2016-os Zsidó Kulturális Fesztivál egyik újdonsága, hogy a Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és a Goldmark Terem mellett két új helyszín, a Bethlen téri és a Hegedűs  Gyula utcai zsinagóga is bekapcsolódik a programsorozatba.

Karácsony János, Für Anikó
Karácsony János, Für Anikó

A neves magyar fellépő művészeken és együtteseken kívül, mint Pajor Tamás, Mörk featuring Palya Bea, Petruska, InFusion és Tompos Kátya, Charlie, Caramel és Rudas Dániel kántor közös produkciója mellett Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Patché Group, vagy a Budapest Klezmer Band lépnek fel. A közönség olyan különleges nemzetközi zenei produkciókat, sztárvendégek előadásait is élvezheti, mint Boban Markovic és zenekara, a világhírű amerikai Klezmatics társulat. Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje szeptember 8-án a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szólal meg. Illényi Katica  az Izraelből érkező Swing De Gitanes együttessel lép fel, a formáció a gypsy-jazz, Django Reinhardt műfajában legismertebb jazz zenekarok egyike a Közel-Keleten, számos nemzetközi koncertjük után most zenélnek először Budapesten. A zsinagógák a Frenák Pál Társulat előadásának, a Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály koncertjének, a Szefárd Díváknak, a Back to the Roots, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbra Streisand estjének, valamint a Pankastic zenekarnak adnak otthont. A Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar elnöke és a cimbalom Paganinije, a Kossuth-díjas: Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.

Szabó T. Anna, Dragomán György
Szabó T. Anna, Dragomán György

Vámos Miklós , Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, a Kovax és Galkó Balázs irodalmi estje a Goldmark Teremben kap helyet. Karácsony János és Für Anikó előadóestje mellett Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműkésédével blattoló kabaré lesz, Kern András Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel Gátos Iván zenekarának kíséretére.

A fesztivál programjai közül a gyerekműsorok sem maradnak ki; szeptember 11-én 11 órakor a Gólem Színház és a Szamárfül Projekt együttműködésében zsidó mesejátékot mutatnak be óvodásoknak és kisiskolásoknak. 

A Zeneakadémia egy különleges koncerttel színesíti a fesztivált: Lux Erika zongoraművész és a Europäischer Synagogalchor működik együtt Izsák Andor vezényletével, aki a Zsidó Zene Európai Központjának alapítója, és a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene nyugalmazott professzora.

A fesztivál Facebook oldalán folyamatosan interjúkat mutatnak be a fellépő művészekkel, fotókat láthatunk a próbák hangulatáról.