Biciklizel? Az eséssel számolni kell

2016.08.30. 17:04 Módosítva: 2016.08.31. 13:41
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Legyünk őszinték: a biciklizéssel gyakran együtt jár az esés és a baleset is, függetlenül attól, hogy csak néha-néha tekerünk a munkahelyre vagy rutinos bicajosok vagyunk. A KSH adatai szerint minden 10. hazai közlekedési baleset kerékpárral kapcsolatos, és csak tavaly 83-an haltak meg és több mint 3200-an sérültek meg biciklisbaleset következtében.
Van pár tippünk, hogy hogyan lehet a biciklizés biztonságosabb

1, A telefon helye a táskában van

Biciklizés közben telefonálni vagy zenét hallgatni felér egy kamikaze akcióval, és a térképet is érdemes még tekerés előtt tanulmányozni. Ne tedd a mobilod a zsebedbe, hiszen a csörgés vagy a rezgés is megzavarhat. A legjobb helyen a táskád mélyében van a telefon: nem fogja elterelni figyelmed a forgalomról és esés esetén is védve van a teló. A zenehallgatással lehet, hogy ki tudod zárni a külvilágot, de biztos, hogy jó ötlet ez a forgalom kellős közepén?

2, Nem mindegy milyen bukósisakot választasz

Minden biciklis hallotta már ezerszer, hogy mennyire fontos, hogy mindig legyen rajtad bukósisak. Nem mindegy azonban, hogy milyen sisakot választasz. 

Jó ötlet lehet kicsit többet fordítani a sisak vásárlására

és olyat választani, ami műanyag mellett valamilyen fajsúlyosabb merevítőt, például alumíniumot, kompozitot vagy akár titánt is tartalmaz. A sisak belső felületén pedig keresd a szabványjelölést, amely bizonyítja, hogy a fejfedő megfelel-e az EU szabványoknak. Ja, és persze a bukósisak csatját érdemes be is kapcsolni, különben eséskor más irányba repülhet a sisak, úgy pedig nem sokat segít.

3, Légy látható és hallható!

Ciki a csengő és a láthatósági mellény? Nem! Sőt, bizonyos helyzetekben a KRESZ elő is írja a fényvisszaverő ruházat viselését. Kritikus esetekben pedig sokkal elegánsabb és diszkrétebb biciklink csengőjét használni, mint torokköszörülés után „Vigyázz, jövök!” csatakiáltással jelezni érkezésünk.

4, Ismerd a KRESZ-t!

A közhiedelemmel ellentétben a KRESZ célja nem az, hogy az autósok életét megkeserítse, hanem az, hogy a közlekedők egy egységes szabályrendszert követve, biztonságosan tudják használni a hazai utakat. Tanulmányozd a táblák jelentését és figyelj a KRESZ szabályainak frissítésére is. Tudod például, hogy az egyirányú utcában biciklizhetsz-e mindkét irányban? (Megsúgjuk: nem). Legyél előzékeny és körültekintő. Figyelj a többi bringásra, legyél te az, aki példamutatóan és biztonságosan közlekedik.

+1, Készülj fel a balesetekre

Biciklisként fontos tudatosítanunk magunkban, hogy balesetek minden nap történnek, nem szabad fejünket a homokba dugni. Mindig legyen nálad egy kis kártya egy közeli hozzátartozód adataival és vércsoportod megjelölésével. 

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyi időbe telik és mennyibe kerülhet a felépülés egy baleset után.

Súgunk megint: sok idő és sok pénz. Ha nincs kifejezetten egészségügyi célokra félretett megtakarításod, akkor érdemes elgondolkodni egy balesetbiztosításon. Havi néhány ezer forinttól már vehetsz olyan csomagot, amely nem csak csonttörés vagy nagyobb sérülés esetén fizethet, de anyagi segítséget nyújthat akkor is, ha kiesel a munkából a baleset miatt.

Az NN Baleseti felépülés biztosítása

Ha bekövetkezett a baleset, akkor egy jól kiválasztott biztosítási konstrukció kellően hatékony védelmet jelenthet, hiszen segítségével fedezhető a gyógyulás, illetve utókezelés költségei is. A pénzügyi szolgáltatáson túl egy jól kiválasztott élet-és balesetbiztosítás kézzelfogható segítséget is nyújt baleseti asszisztencia-szolgáltatásokon keresztül. Az NN Baleseti felépülés biztosítása öt választható csomagot kínál és mindazokat a biztosítási elemeket tartalmazza, amelyekre egy baleset után szükséged lehet. Az L és XL balesetbiztosítási csomagban elérhető a baleseti csonttörésre és csontrepedésre, baleseti keresőképtelenségre, valamint a gyógytorna megszervezésére és finanszírozására szóló kiegészítő biztosítások, illetve baleseti asszisztencia szolgáltatásként az otthoni segítségnyújtás megszervezése is.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.