Nándor
7 °C
23 °C

Ablaktrendek: ne vegyünk zsákbamacskát!

2017.04.06. 13:01 Módosítva: 2017-04-06 13:01:15
Tágas terek, télen-nyáron beáradó napsütés, vagy éppen a kerttel összenyitható nappali – ezek egy új ház építésénél a legfontosabb elképzelések. Mit is jelentenek mindezek, amikor a döntés előtt állunk: ablakot kell választani. Mutatjuk a szempontokat!

Az ablakok mérete folyamatosan nő, az egyszerű teraszajtókból emelő-toló ajtók lesznek, egy-egy „ablak” lassan teljes falat beborít - összhangban az új építészeti trendekkel, ablakdesignnal. Ezzel párhuzamosan az esztétikai kérdések mellett az energetikai elvárások is egyre nagyobb súllyal esnek latba. 

A nyílászárók költsége az építkezés esetén – számos tényezőtől függően – akár a teljes költség 15%-a is lehet. Ez nem kis költségtétel, aminek jelentős részét az ablakok megrendelésekor ki is kell fizetni. De ki fizetne ki akár milliós tételt vakon, ki venne szívesen „zsákbamacskát”?

INT Bildwelt Internorm 150616 615 retRon PRcikkhez

Mire vonatkoznak a számok?

A hőszigetelés tekintetében ma mindenki komoly elvárásokat támaszt az ablakokkal szemben, de hogy pontosan mitől függ, arról gyakoriak a félreértések.

Egy jó ablak esetén persze elsőre a kiválóan szigetelő üveg jut mindenki eszébe. Logikus, hiszen ezt halljuk a leggyakrabban, és valóban a korszerű ablakszerkezet legjobb hőszigetelési értékeket felmutató alkotóeleme az üveg lehet. A korszerű ablak már három üvegréteggel rendelkezik, de ha többi alkotóeleme gyenge, ez szinte mindegy is.

3-4-5 kamra? Ne hagyjuk magunkat pl. a kamraszámmal se félreinformálni: ez fontos, de legalább ugyanilyen meghatározó a tok vastagsága is – ez a kettő együttesen adja az ablakkeret megfelelő értékeit. Az Internorm Ausztriában maga gyártja az ablak összes alkotóelemét a hőszigetelő üvegtől a profilokig, és saját maga készít belőlük ablakot. Így lehetséges az, hogy ezekhez az ablakokhoz tartozó hőszigetelési értékek nem az egyes elemekre, hanem a teljes ablakra vonatkoznak.

DSC 4696

És van valami, amiről kevesen tudnak, és ami télre is tartogat kellemes élményt. A rossz hír, hogy a három üvegrétegen kevesebb napfény jut át mint egy hagyományos kétrétegű üvegezésen. Ezzel szemben a megfelelő üvegbevonattal, amilyen pl. az Internorm által használt SolarXplus, nemcsak több fényt engedhetünk be a lakásba, hanem így az ablaküveg kiegészítő „fűtőtestként” a napsütéses téli napok hangulatfelelőse.

A betörők kedvence

Tízből nyolc esetben a betörők az ablakokon keresztül jutnak a házba. Egy hagyományos ablakmodell biztonsági felszerelés nélkül néhány másodperc alatt kinyitható – a betörők egy egyszerű szerszámmal többnyire kiemelik az ablakszárnyat. A könnyen megközelíthető ablakok, a terasz- és erkélyajtók különösen veszélyeztettettek.

De van, ahol ez nem ilyen egyszerű: az Internorm speciálisan kialakított vasalatával készülő műanyag ablak (ami már alapkivitelben is RC2 biztonsági fokozatot teljesít) szinte kiemelhetetlen – mindezt több betörési próba is igazolja. És ha az az igény, az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes marad a levegő, mindezt pedig akár egy tabletről is irányíthatjuk.

TP Movar 399 PRcikkhez

Megbízható működés

És ha már a biztonságnál tartunk, érdemes meggondolni az ablakválasztásunkat pénzügyi szempontból is: biztosan rá merjük-e bízni pénzünket a kiválasztott gyártóra? Ugyanez a helyzet a garanciákkal is: vajon az a cég, amelyik néhány éve létezik, hogyan ad pl. 10 évre szóló garanciát? De a jó termék még nem elegendő a teljes sikerhez. Az ablakok szakszerű beépítése ugyanolyan fontos ahhoz, hogy hosszú távon is kifogástalanul működjön az ablakunk. Az Internorm nemcsak a termékkel való teljes elégedettséget célozza, hanem az ablak-tanácsadástól kezdve a megrendelésen át a beépítésig a teljes folyamatra kidolgozott egy - az építőiparban kuriózumnak számító - rendszert, amivel az ügyfelek elégedettségét kutatják.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 nm-es központi Internorm bemutatóterembe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani iránymutató termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!