2017.10.13. 16:40 Módosítva: 2017.10.16. 09:42
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tom Sawyer felnőtt, nyomozó lett – és egy történelmi krimi főhőseként tér vissza

Azok a személyek, akik ebben a könyvben szerepelnek, mind élnek, boldogok, és jól megy soruk. Egyszer talán érdemes lesz elmondani a fiatalabbjának történetét, akkor majd meglátjuk, milyen férfiak és asszonyok lettek ezekből a gyerekekből.

Aki sosem alszik illusztracio

Mark Twain búcsúzott el ezekkel a szavakkal Tom Sawyertől és barátaitól – Simon X. Rost német író pedig nagy elődje szavain felbuzdulva közel másfél évszázaddal később újra életre keltette Tomot, Huckleberry Finnt, Beckyt, és az eredeti regénysorozat sok más jól ismert szereplőjét egy fordulatokkal teli, lebilincselő történelmi krimiben, amelynek magyar nyelvű kiadását a Magistra Kiadónak köszönhetjük.
Tom Sawyer, az éles eszű és érzelmes lelkű csibész mindannyiunk közös ifjúkori ismerőse, akinek csínyjei ifjú és nem annyira ifjú olvasók millióit szórakoztatták nemzedékeken át. De hogyan jut eszébe a XXI. században egy sikeres német írónak és rendezőnek, hogy éppen őt válassza új regénye főhőséül?

Simon X. Rost írja.

Olyan könyveket kerestem, amelyeket felolvashatok a gyerekeimnek – így akadt a kezembe saját gyerekkorom egyik kedvence, a Tom Sawyer kalandjai. A regény utószavában Mark Twain felveti a folytatás gondolatát, ő maga azonban ezt már soha nem írta meg. Így született meg bennem az ötlet: vajon mi lett Tom Sawyerből?

Simon X Rost
Simon X Rost

Az „Aki sosem alszik” nem ifjúsági regény, inkább felnőtt olvasóknak ajánlható – hiszen Tom maga is felnőtt már, sőt igen nagy utat járt be St.Petersburgben töltött gyermekévei óta. Kilépett a nagyvilágba, nyomozó lett a legendás Pinkerton Ügynökségnél, végül pedig még az Egyesült Államok elnöke, Abraham Lincoln mellett is testőrködött. A regény azon a drámai napon kezdődik, amikor egy gyilkos pisztolygolyó véget vet a nagy elnök életének. Tom ugyan nincs szolgálatban aznap, mégsem tud szabadulni a lelkiismeret-furdalástól, amiért nem sikerült megakadályoznia a merényletet. Nem tud aludni, rémképek gyötrik. Kínlódása közepette éppen jókor érkezik a féltestvére, Sidney  – ugye emlékszünk őrá, az árulkodós „jógyerekre” is? – esküvőjére szóló meghívás haza, St. Petersburgbe. Tom kikapcsolódást és újrakezdést remél a hazatéréstől, St. Petersburgbe visszaérkezve azonban mindjárt egy rémálom kellős közepén találja magát: Polly nénit meggyilkolták, a gyanúsított pedig, akire az egész város vadászik, nem más, mint Tom egykori jóbarátja, Huckleberry Finn…
A fordulatokkal teli, izgalmas, alapos történelmi kutatásokon alapuló könyv egyaránt élvezetes olvasmány azoknak, akik olvasták az eredeti „Tom Sawyer kalandjai”-t, s azoknak is, akik a felnőtt Tommal ismerkednek meg először.

Akik pedig különösen szeretik a színvonalas, igényes történelmi krimiket, további remek olvasmányokat találhatnak a Magistra Kiadó augusztusban indult „Monarchia Krimik” sorozatában, amely az Osztrák-Magyar Monarchia „boldog békeéveiben” játszódó bűnügyi regényeket kínál az olvasóknak.

További információ: www.magistrakiado.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.