Ingatlan árverés: mit jelent pontosan és mi a menete?

2019.03.28. 16:21 Módosítva: 2019.03.28. 16:50
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Index gazdaság PR cikk 1. kép

Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetét nézve nem meglepő, hogy egyre nagyobb érdeklődés irányul az ingatlan árverések felé. Az árak az egekben, az ingatlant vásárolni vágyók pedig sokszor azzal szembesülnek, az általuk megszabott árlimiten belül csak árveréses ingatlant lehet találni. Kezdjük cikkünket egy rövid ingatlanpiaci körképpel, hogy lássuk, hol tart most a piac.

Ingatlanpiaci körkép

Cikkünkben a Flatfy csapatát kérdeztük a jelenlegi árakról. Ők egy nemzetközi startup, akik mertek nagyot álmodni és lefejlesztettek egy olyan ingatlanos keresőmotort, amely egy helyen gyűjt össze  minden ingatlanhirdetést. Több ingatlanos oldalról gyűjti össze az információkat és teszi lehetővé látogatói számára, hogy órákon át tartó keresgélés helyett egyetlen helyen elérjenek minden hirdetést. Oldalukon kereshetünk az eladó lakásoktól kezdve az albérleteken át a kiadó szobákig mindent.2. kép Index gazdaság PR cikk.PNG

Mivel a cég naponta többezer ingatlan adatát dolgozza fel, széleskörű információval rendelkeznek az ingatlanpiac helyzetéről. Ezekből az adatokból gyakorlatilag bármilyen infografikát el tudnak készíteni rendelésre, ilyet kaptunk mi is tőlük mai cikkünkhöz.

Index gazdaság PR cikk 3. kép.png
Index gazdaság PR cikk 4. kép.png

Az adatokból jól látszik például, hogy a lakásár növekedés továbbra sem áll meg - december óta is jelentősen növekedtek az ingatlanárak. Míg akkor egy átlagos, egyszobás budapesti lakás ára átlagosan 28 millió forint volt, ez márciusban már 34,5 millió forintot jelentett. Nemcsak Budapesten, de vidéken is ugyanígy megfigyelhető az árnövekedés, Szegeden például 16,5 millió forintról 21,7 millió forintra kúszott fel az átlagár. Minél nagyobb lakást szeretnénk, annál nagyobb gondban vagyunk, egy 4 szobás lakás ára már közel 100 millió forint Budapesten - egészen pontosan 95,1 millió forintos átlagárral kell számolnunk.

Index gazdaság PR cikk 5. kép.png

Úgy, ahogyan korábban, még most is jóval szignifikánsabb árkülönbségről beszélhetünk a főváros és a vidék között, ha több szobás lakásokról van szó. Míg Budapest és Kecskemét között nagyjából 10 millió forintos árkülönbség van az egyszobás lakások esetén, ugyanez az összeg csaknem 50 millió forint, ha a 4 szobás lakások átlagára közötti különbséget nézzük a két városban.

Egy szó, mint száz, a lakásárak folyamatosan növekednek és az országos szintű lakásár növekedés legnagyobb vesztesei a fővárosiak, akiknek különösen nagy összeggel kell számolniuk, ha lakást vásárolnának.

Ingatlan árverés: mi az és mi a menete?

Amikor valaki nem tudja törleszteni hiteltartozását, végrehajtási folyamat indul ellene, mely során a tulajdonában lévő ingatlant árverésre bocsátják annak érdekében, hogy tartozását a bejövő összegből fedezni tudják.

Az árverezésre bocsátott ingatlanokat a NAV Elektronikus Árverési Felületén gyűjtik össze, és itt lehet rájuk licitálni. Az árverés általában 3 napon át tart. Licitálni kétféleképpen lehet: manuálisan és automatikusan. A manuális ajánlattétel azt jelenti, hogy az éppen aktuális legmagasabb ajánlatnál magasabb összeget ajánlunk. Automatikus ajánlattétel során egy az általunk megszabott limit összegéig automatikusan, az éppen legmagasabb ajánlattétel fölé teszi a rendszer az ajánlatunkat.

Az árverés nyertese 8 napon belül kell megfizesse a vételárat, ha pedig nem teszi, elveszíti azt a 10%-os előleget, amelyet automatikusan levontak tőle, mikor csatlakozott az árveréshez. Az adósnak az árverés lezártától 30 napja van arra, hogy elhagyja az ingatlant. Így zajlik tehát egy árverési folyamat, ez a valóságban viszont nem ilyen könnyű.

Az árveréses ingatlanvásárlás mindig is nehéz téma marad, hiszen kérdéses, hogy mennyire morális olyan ingatlant vásárolni, amelyből hátrányos helyzetű lakókat kényszerítettek ki tartozásuk miatt.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.