Szerdán kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle

Négy napon át moziban, nagyvásznon, együtt! Hirdetés
2020.02.24. 15:29
Ezt a cikket a(z) Négy napon át moziban, nagyvásznon, együtt!, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 26-29. között rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét, ahol levetítik a tavalyi filmtermés legjavát: 59, Magyar Filmdíjra jelölt filmet, valamint számos, versenyen kívüli alkotást, köztük több magyar klasszikust is. A televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket pedig kedvezményes 500 Ft-os áron nézheti meg a közönség. Emellett február 26. és március 15. között egy exkluzív VOD platformon az érdeklődő közönség számos filmet online is megtekinthet ingyenesen.
mozgokepszemle-logo-color-art

Holnap kezdődik az elmúlt év hazai mozgóképtermésének javát bemutató Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle, ahol 59,  Magyar Filmdíjra jelölt alkotást vetítenek majd a budapesti Corvin moziban, köztük a Valan, az Akik maradtak, a Drakulics elvtárs, a FOMO - Megosztod és uralkodsz, az Apró mesék, a Guerilla, a Seveled, a Most van most, a Szép csendben és a Szeretlek mint Állat! című nagyjátékfilmeket. A tévéfilmek közül a Foglyok, az Egy másik életben, a Házasságtörés és a Nino bárkája szerepel a programban, valamint a Cseppben az élet, a Tabukról tabuk nélkül, az Alvilág, a 200 első randi és A mi kis falunk című televíziós sorozatok egy-egy epizódját, továbbá tíz animációs filmet, tíz ismeretterjesztő filmet, tíz kisjátékfilmet és tíz dokumentumfilmet is  nagy vásznon nézhetnek majd meg a nézők.

A televíziós forgalmazású filmek - tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek pedig kedvezményes 500 Ft-os áron tekinthetők majd meg. A teljes programot itt találod: https://mozgokepszemle.hu/programok.

SZL 6430-31

A jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Egyesület Életműdíjas alkotóitól is láthat egy-egy filmet a nagy közönség. Így a programban szerepel Szabó István Apa - Egy hit naplója című alkotása, Gertler Viktor Az aranyember című filmje, melyben Béres Ilona és Pécsi Ildikó látható, András Ferenc Veri az ördög a feleségét című filmje Pécsi Ildikóval a főszerepben, Bereményi Géza Eldorádó című alkotása Eperjes Károllyal a főszerepben és Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című filmje Cserhalmi Györggyel a főszerepben. Szakmai programok is színesítik majd a filmes esemény kínálatát, melyek közül kiemelkedik a Magyar Filmakadémia Televíziós tagozata producereinek és rendezőinek szervezésében a nemrégiben megalakult MADOKE (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete) részvételével nyílt vita fórum, amely a dokumentumfilmes műfajok határairól és alkotóiról szól.

Idén másodszor a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal méltat őt művészt. 2020-ban Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészeknek és Szabó István rendezőnek ítélték e díjat.  A Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját olyan 65 év feletti, korábban már magas állami művészeti díjban részesült alkotók kaphatják meg, akik a magyar filmművészetben jelentős értéket hoztak létre.

Az idei év újdonsága, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület kezdeményezésére, a Nemzeti Filmintézet támogatásával és az Antenna Hungária Zrt-vel együttműködve lehetőséget biztosít minden benevezett filmalkotás részére, hogy 2020. február 26. és március 15. között, egy exkluzív VOD platformon a mindiGO TV applikációban ingyen elérhető legyen. (https://tv.mindigo.hu vagy a mindiGO tv applikáción keresztül elérhető VOD platform.)

A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én este a Vígszínházban rendezik majd meg.

Egy, a Veszprém-Balaton EKF program, a Nemzeti Film Intézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködéséből született együttműködés értelmében idén június közepén, a Mozgókép Szemle legjobbjai Veszprémben és Balatonfüreden is bemutatkoznak majd. Különleges vízparti és városi helyszínekre tervezett Veszprém-Balaton Filmpiknik programját vetítések, közönségtalálkozók, zenei és gasztro programok színesítik majd. Ez az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében megvalósuló kezdeményezés azt a törekvést támogatja, hogy Veszprém és a Balaton kulturális-kreatív régiója erősödjön és európai láthatósága növekedjen.

Ezt a cikket a(z) Négy napon át moziban, nagyvásznon, együtt!, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.