José Carreras júniusban Miskolcon énekel

2020.02.25. 15:58
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Június 12-én José Carreras a Bartók Plusz Operafesztivál vendége lesz.

Operaünnepre készül a húszéves miskolci Bartók Plusz Operafesztivál: a karrierjének ötvenedik évfordulóját idén ünneplő sztár, José Carreras hangversenyére.

Foto rtv.slo 16-9
Fotó: rtv.slo

A legendás tenor fél évszázados művészi életútján bejárta a világ legnevesebb operaházait és fesztiváljait. Napjainkban már csak önálló hangversenyeken, különleges alkalmakon áll színpadra, hogy máig szenvedélyes, érzelmes stílusával újabb rajongókat szerezzen az énekelt zene és az opera számára. A nemzetközi figyelemre számot tartó miskolci hangverseny azon alkalmak egyike, amelyre a világsztár még „tartogatja” a hangját.

Programjában felidézi a „Három tenor” koncerteket, amikor Luciano Pavarottival és Plácido Domingóval nézők százmillióit hódították meg. 1990-ben a három hihetetlenül tehetséges, futballrajongó tenor a római futball világbajnokság döntőjén mutatta meg először, hogy az opera úgyanúgy érdekli a közönséget, mint a foci. Az első közös hangfelvételükből készült lemezből több mint 13 millió talált gazdára, amivel felállították minden idők klasszikuszenei lemezeladási rekordját.

A katalán tenort a „halk hangok sztárjának” nevezik, hangszínét a legendás Carusóéhoz hasonlítják. Pályáját 1970. január 8-án a barcelonai Gran Teatre del Liceuban kezdte, az év végére pedig már rá is talált az első főszerep, mégpedig a spanyol operaszínpad legünnepeltebb szopránja, Montserrat Caballé oldalán...

Bár José Carreras legkedvesebb zeneszerzője Verdi, 65 darabból álló repertoárjából a Carmen utolsó felvonása lenne az, amivel búcsúzna a színpadtól. Addig is az operaslágerek mellett szívesen énekel örökzöldeket, érzelmes dalokat, mert a nagy közönséget megszólító, szenvedélyes érzelmeket közvetítő művekben hisz.

Június 12-én a Miskolci Jégcsarnokban José Carreras kísérője Martina Zadro, napjaink egyik vezető horvát-szlovén szopránja lesz, aki szuggesztív színpadi személyiségével meghódította a nemzetközi zenei világot Európától, Japánon át Dél-Amerikáig. José Carreras-szal nem először énekel együtt, 2016-ban és 2019-ben is ő kísérte Carrerast világkörüli turnéin Pulában, Grazban, Ljubljanában. A Miskolci Szimfonikusokat a barcelonai Orquestra Simfònica del Vallès karnagya, David Giménez vezényli.

JC&co16-9 774px

További információ és jegyvásárlás: ITT

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.