Gyöngyi
9 °C
9 °C

44 galéria összefog

2006.09.15. 10:04
Antik és modern művészeti fesztivál a Falk Miksa utcában - szombaton sétálóutcává alakul a pesti galéria utca

A Falk Art Forum, egy antik és modern művészeti fesztivál, mely 44 galéria összefogását jelenti. Szeptember 16-án, szombaton, egy napra sétálóutcává alakul a budapesti "galéria utca", a Falk Miksa utca. Délután kettő órától, éjszakába nyúlóan folyamatos programokkal várjuk az érdeklődőket. A Kossuth tértől a Szent István körútig nem csak a galériákban lesz külön program, hanem az utca is felélénkül.

A Falk Miksában különben is olyan, mintha az ember egy más világba csöppenne, ahol egyszerre van jelen az antik és a modern. Már egy nézelődős séta is felér egy kisebb időutazással, de ha még minden galéria különleges meglepetéseket, tárlatvezetéseket, történeteket, kiállításokat, beszélgetőpartnereket, pezsgő hangulatot és éjszakába nyúló nyitva tartást ígér, a program kihagyhatatlan.

A világ számos nagyvárosában már évek óta szerveznek hasonló sétákat a nagyközönség számára. Az augusztusi, néhány galéria által szervezett Műgyűjtők éjszakája után a Falk Art Forum az utca összes, szám szerint 44 galériáját érinti. Nem csak a modern, de az antik is jelen lesz a rendezvényen.

A májusban kezdődött szerveződéshez mindenki csatlakozott. Egy olyan esemény körvonalai bontakoztak ki, amely a művészetek iránt érdeklődők számára egy tartalmas, intellektuális élményekben gazdag sétát ígér a Kossuth tértől a Jászai Mari térig.
A programnak nem csak az a célja, hogy hosszított nyitvatartási idővel várják a látogatókat. Az V. kerületi önkormányzat jóvoltából az utcát lezárják, és sétálóutcává alakítják. Erre korábban nem volt példa. Az Antikcentrum vállalta, hogy különleges padokkal, lámpákkal, tárgyakkal dobja fel az utcaképet. A lipótvárosi önkormányzat egyebek mellett 2007-re tervezi a Falk Miksa utca díszburkolattal való lefedését és sétálóutcává alakítását, így hamarosan látványos fejlődésnek indulhat a környék.

Három színpadon folyamatos program várja a látogatókat. Koncertezik Havasi Balázs és Rátonyi Róbert zenekara, fellép Paudits Béla. A szervezőknek sikerült rávenni egy bútorrestaurátort, hogy szombaton, az utcára kitelepülve dolgozzon, magyarázzon, avassa be a nagyközönséget is munkájába. Festő, rajzoló és faszobrász is vállalta, hogy ezen a napon a Falk Miksába helyezi át tevékenységét, és az odalátogatókat is beavatja a különben rejtve maradó alkotási folyamatba.

A Parlament Borszaküzletben ingyenes borkóstolással várják a látogatókat. A VIVAMUS Borház és Pincészet mutatja be Tokaji és Dörgicsei Borkülönlegességeit.

A szervezők arra számítanak, hogy a több száz látogató leginkább a különleges kiállítások iránt érdeklődik majd.

A Montparnasse Galériában Szabó Beáta tart előadást az art decoról, a manapság egyre divatosabb lakberendezési stílusról. Az előadó a világot járva, ezer és egy helyen kutatja fel a galéria által később restaurált és értékesített bútorokat. Több kontinens számos pontján rendeztek már be elegáns lakásokat, irodákat. Tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel.

A MissionArt Galéria Kopasz Tamás képzőművész, Távol című kiállításának megnyitójára invitál. A tárgyak érdekessége, hogy zenei inspirációra születtek. A "Barokk" című sorozaton belül, a hét olajfestmény G.F.Handel Ariodante című operája, a négy szobor pedig J.S.Bach H-moll miséjére utal. A kiállítást este hat órakor Karafiáth Orsolya költő nyitja meg.

A Moró Antik tizennyolc magángyűjtő féltett kincseiből válogatta tőrkiállítását, melyek között még a bronzkori fegyvereket is megcsodálhatják a látogatók.

A WLADIS Galéria, kortárs ékszer-design galéria, évente rendez olyan kamara-kiállításokat, melyek egy-egy tárgy történetét mutatják be. A korábban látott karkötő, majd bicska bemutatót a mostani fórumon régi gyűrűk kiállításával folytatják. A tárlókban vendégeink a gyűrű történetének gazdag keresztmetszetét láthatják a bronzkortól szinte napjainkig, kiegészítve a spektrumot magyar népi, afrikai, ázsiai területekig.

Az Elite Design Galéria főprofilja a Zsolnay manufaktúra mesterműveinek, valamint a magyar art deco műhelyek munkáinak adás-vétele. A Falk Art Forum keretei között megrendezésre kerül a "Zsolnay - A magyar szecesszió mesterművei" című kiállítás. A galéria kiadásában megjelent Zsolnay könyvben szereplő kerámiák most először tekinthetők meg a nagyközönség számára. A kiállítás különlegessége a Rippl Rónai József által tervezett gróf Andrássy Tivadar ebédlője számára készített dísztányér.

A Körmendi Galériában Éva Nagy képzőművész remekműveit állítják ki, miközben a Nagyházi Galéria munkatársai kötetlen beszélgetésre invitálják majd a gyűjtőket, érdeklődőket.

Bujanovics Eduárd régiségboltjában mintha megállt volna az idő a szó szoros értelmében. Órák a falon, a vitrinben, a polcon, a fiókban, a rejtett fiókban, a szekrényben és majd minden sarokban. Állóóra, zsebóra, kandalló óra, díszóra, keretóra, karóra, kakukkosóra. Szombaton több mint 60 órát vonultat fel a fanatikus óragyűjtő tulajdonos. Az órák között megcsodálhatunk majd olyan darabokat melyek több, mint 350 évesek, de tanulmányozhatunk olyan ketyegőket is, melyek egy felhúzással akár egy hónapig is eljárnak. A régiségbolt tulajdonosa előadást tart az "időről", miközben a látogató a szakértő magyarázatai mellett nézheti meg a bolt összes kincsét.

A Huta üvegekről az Artificium Galériában és a bútorrestaurálásról a Dariusban lesz szó, miközben a Falk 3 bemutatóteremben előzetes látható majd a *SAPHIER* gyűjtemény magyar nőművészeti anyagából.

A Haas Galéria két kiállítással járul hozzá a programhoz. A Falk Miksa 13. szám alatti helységében Simon György János (1894 - 1968) svájci tartózkodása alatt, a 20-as és a 30-as években készült rajzaiból rendez kiállítást. A két világháború közötti időszakban Magyarországon meglehetős ismertségnek örvendő művész munkássága, - akit 1940-ben a Szinyei-Merse Pál Társaság Zichy Mihály Grafikai Díjával tüntettek ki - a háborút követően feledésbe merült. Neve a 60-as és a 70-es évek fordulóján néhány művészettörténész a Nyolcak és a magyar avantgárd művészet kutatásának programra tűzése révén került ismét a köztudatba. A Falk Miksa 6. szám alatti Modern Művészeti Galériában Korkóstoló címmel nyílik kiállítás. A tárlat a XX. század első feléből, részben magánygyűjtőktől válogatott festmények, és rajzok alapján kíván ízelítőt adni a kor jellegzetes hangulatából - kávéházak, utcák, városképek, hétköznapi tevékenységek. Néhány a kiállított művészek közül: Scheiber Hugó, Róna Klára, Kádár Béla, Zórád Ernő, Koszkol Jenő.

Késődélután újra megnyitja kapuit a "Haas Daléria", mely hagyományteremtő szándékkal jött létre. A Modern Művészeti Galéria előtti utcarészen énekesek, zenészek, illetve szakmabeliek - zenei tehetségük révén kitűnő műkereskedők - lépnek fel. Ez alkalommal 19 és 22 óra között Makó Béla, Ránki Sára, Pál József és az antikvárius műkereskedő Kiss Ferenc várja a zenét kedvelő közönséget egy kellemes, barátságos időtöltésre.

A Mű-Terem Galériában az esztergomi Dévényi-gyűjtemény látható. A fájdalmasan korán, mindössze 48 évesen elhunyt Dévényi Iván a XX. századi magyar műgyűjtés történetének egyik legjelentősebb alakja volt. Nem egyszerűen "csak" műgyűjtő, hanem - ahogy egy ízben Németh Lajos művészettörténész fogalmazott - "tudós műgyűjtő". A kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 16-án 15 és 18 órakor Dr. Virág Judit tart ingyenes tárlatvezetést.

A Pintér Antik, Európa egyik legnagyobb alapterületű belvárosi boltja szintén várja a látogatókat, az 1.800 m? alapterületű antikvitás kis koncerttel is készül.

A CÉL: HAGYOMÁNYTEREMTÉS

A szeptember 16-án megrendezésre kerülő első Falk Art Forum, antik és modern művészeti fesztivál köszönhetően a résztvevő galériáknak és a lelkes támogatóknak - közöttük a Concorde Alapkezelőnek mint főtámogatónak, aki első pillanattól segíti a sikeres "Forum" létrejöttét - folytatódik majd. A következő Falk Art Forumot a Tavaszi Fesztivál is felvette programjai közé, időpontja március 17.