Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

44 galéria összefog

2006.09.15. 10:04
Antik és modern művészeti fesztivál a Falk Miksa utcában - szombaton sétálóutcává alakul a pesti galéria utca

A Falk Art Forum, egy antik és modern művészeti fesztivál, mely 44 galéria összefogását jelenti. Szeptember 16-án, szombaton, egy napra sétálóutcává alakul a budapesti "galéria utca", a Falk Miksa utca. Délután kettő órától, éjszakába nyúlóan folyamatos programokkal várjuk az érdeklődőket. A Kossuth tértől a Szent István körútig nem csak a galériákban lesz külön program, hanem az utca is felélénkül.

A Falk Miksában különben is olyan, mintha az ember egy más világba csöppenne, ahol egyszerre van jelen az antik és a modern. Már egy nézelődős séta is felér egy kisebb időutazással, de ha még minden galéria különleges meglepetéseket, tárlatvezetéseket, történeteket, kiállításokat, beszélgetőpartnereket, pezsgő hangulatot és éjszakába nyúló nyitva tartást ígér, a program kihagyhatatlan.

A világ számos nagyvárosában már évek óta szerveznek hasonló sétákat a nagyközönség számára. Az augusztusi, néhány galéria által szervezett Műgyűjtők éjszakája után a Falk Art Forum az utca összes, szám szerint 44 galériáját érinti. Nem csak a modern, de az antik is jelen lesz a rendezvényen.

A májusban kezdődött szerveződéshez mindenki csatlakozott. Egy olyan esemény körvonalai bontakoztak ki, amely a művészetek iránt érdeklődők számára egy tartalmas, intellektuális élményekben gazdag sétát ígér a Kossuth tértől a Jászai Mari térig.
A programnak nem csak az a célja, hogy hosszított nyitvatartási idővel várják a látogatókat. Az V. kerületi önkormányzat jóvoltából az utcát lezárják, és sétálóutcává alakítják. Erre korábban nem volt példa. Az Antikcentrum vállalta, hogy különleges padokkal, lámpákkal, tárgyakkal dobja fel az utcaképet. A lipótvárosi önkormányzat egyebek mellett 2007-re tervezi a Falk Miksa utca díszburkolattal való lefedését és sétálóutcává alakítását, így hamarosan látványos fejlődésnek indulhat a környék.

Három színpadon folyamatos program várja a látogatókat. Koncertezik Havasi Balázs és Rátonyi Róbert zenekara, fellép Paudits Béla. A szervezőknek sikerült rávenni egy bútorrestaurátort, hogy szombaton, az utcára kitelepülve dolgozzon, magyarázzon, avassa be a nagyközönséget is munkájába. Festő, rajzoló és faszobrász is vállalta, hogy ezen a napon a Falk Miksába helyezi át tevékenységét, és az odalátogatókat is beavatja a különben rejtve maradó alkotási folyamatba.

A Parlament Borszaküzletben ingyenes borkóstolással várják a látogatókat. A VIVAMUS Borház és Pincészet mutatja be Tokaji és Dörgicsei Borkülönlegességeit.

A szervezők arra számítanak, hogy a több száz látogató leginkább a különleges kiállítások iránt érdeklődik majd.

A Montparnasse Galériában Szabó Beáta tart előadást az art decoról, a manapság egyre divatosabb lakberendezési stílusról. Az előadó a világot járva, ezer és egy helyen kutatja fel a galéria által később restaurált és értékesített bútorokat. Több kontinens számos pontján rendeztek már be elegáns lakásokat, irodákat. Tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel.

A MissionArt Galéria Kopasz Tamás képzőművész, Távol című kiállításának megnyitójára invitál. A tárgyak érdekessége, hogy zenei inspirációra születtek. A "Barokk" című sorozaton belül, a hét olajfestmény G.F.Handel Ariodante című operája, a négy szobor pedig J.S.Bach H-moll miséjére utal. A kiállítást este hat órakor Karafiáth Orsolya költő nyitja meg.

A Moró Antik tizennyolc magángyűjtő féltett kincseiből válogatta tőrkiállítását, melyek között még a bronzkori fegyvereket is megcsodálhatják a látogatók.

A WLADIS Galéria, kortárs ékszer-design galéria, évente rendez olyan kamara-kiállításokat, melyek egy-egy tárgy történetét mutatják be. A korábban látott karkötő, majd bicska bemutatót a mostani fórumon régi gyűrűk kiállításával folytatják. A tárlókban vendégeink a gyűrű történetének gazdag keresztmetszetét láthatják a bronzkortól szinte napjainkig, kiegészítve a spektrumot magyar népi, afrikai, ázsiai területekig.

Az Elite Design Galéria főprofilja a Zsolnay manufaktúra mesterműveinek, valamint a magyar art deco műhelyek munkáinak adás-vétele. A Falk Art Forum keretei között megrendezésre kerül a "Zsolnay - A magyar szecesszió mesterművei" című kiállítás. A galéria kiadásában megjelent Zsolnay könyvben szereplő kerámiák most először tekinthetők meg a nagyközönség számára. A kiállítás különlegessége a Rippl Rónai József által tervezett gróf Andrássy Tivadar ebédlője számára készített dísztányér.

A Körmendi Galériában Éva Nagy képzőművész remekműveit állítják ki, miközben a Nagyházi Galéria munkatársai kötetlen beszélgetésre invitálják majd a gyűjtőket, érdeklődőket.

Bujanovics Eduárd régiségboltjában mintha megállt volna az idő a szó szoros értelmében. Órák a falon, a vitrinben, a polcon, a fiókban, a rejtett fiókban, a szekrényben és majd minden sarokban. Állóóra, zsebóra, kandalló óra, díszóra, keretóra, karóra, kakukkosóra. Szombaton több mint 60 órát vonultat fel a fanatikus óragyűjtő tulajdonos. Az órák között megcsodálhatunk majd olyan darabokat melyek több, mint 350 évesek, de tanulmányozhatunk olyan ketyegőket is, melyek egy felhúzással akár egy hónapig is eljárnak. A régiségbolt tulajdonosa előadást tart az "időről", miközben a látogató a szakértő magyarázatai mellett nézheti meg a bolt összes kincsét.

A Huta üvegekről az Artificium Galériában és a bútorrestaurálásról a Dariusban lesz szó, miközben a Falk 3 bemutatóteremben előzetes látható majd a *SAPHIER* gyűjtemény magyar nőművészeti anyagából.

A Haas Galéria két kiállítással járul hozzá a programhoz. A Falk Miksa 13. szám alatti helységében Simon György János (1894 - 1968) svájci tartózkodása alatt, a 20-as és a 30-as években készült rajzaiból rendez kiállítást. A két világháború közötti időszakban Magyarországon meglehetős ismertségnek örvendő művész munkássága, - akit 1940-ben a Szinyei-Merse Pál Társaság Zichy Mihály Grafikai Díjával tüntettek ki - a háborút követően feledésbe merült. Neve a 60-as és a 70-es évek fordulóján néhány művészettörténész a Nyolcak és a magyar avantgárd művészet kutatásának programra tűzése révén került ismét a köztudatba. A Falk Miksa 6. szám alatti Modern Művészeti Galériában Korkóstoló címmel nyílik kiállítás. A tárlat a XX. század első feléből, részben magánygyűjtőktől válogatott festmények, és rajzok alapján kíván ízelítőt adni a kor jellegzetes hangulatából - kávéházak, utcák, városképek, hétköznapi tevékenységek. Néhány a kiállított művészek közül: Scheiber Hugó, Róna Klára, Kádár Béla, Zórád Ernő, Koszkol Jenő.

Késődélután újra megnyitja kapuit a "Haas Daléria", mely hagyományteremtő szándékkal jött létre. A Modern Művészeti Galéria előtti utcarészen énekesek, zenészek, illetve szakmabeliek - zenei tehetségük révén kitűnő műkereskedők - lépnek fel. Ez alkalommal 19 és 22 óra között Makó Béla, Ránki Sára, Pál József és az antikvárius műkereskedő Kiss Ferenc várja a zenét kedvelő közönséget egy kellemes, barátságos időtöltésre.

A Mű-Terem Galériában az esztergomi Dévényi-gyűjtemény látható. A fájdalmasan korán, mindössze 48 évesen elhunyt Dévényi Iván a XX. századi magyar műgyűjtés történetének egyik legjelentősebb alakja volt. Nem egyszerűen "csak" műgyűjtő, hanem - ahogy egy ízben Németh Lajos művészettörténész fogalmazott - "tudós műgyűjtő". A kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 16-án 15 és 18 órakor Dr. Virág Judit tart ingyenes tárlatvezetést.

A Pintér Antik, Európa egyik legnagyobb alapterületű belvárosi boltja szintén várja a látogatókat, az 1.800 m? alapterületű antikvitás kis koncerttel is készül.

A CÉL: HAGYOMÁNYTEREMTÉS

A szeptember 16-án megrendezésre kerülő első Falk Art Forum, antik és modern művészeti fesztivál köszönhetően a résztvevő galériáknak és a lelkes támogatóknak - közöttük a Concorde Alapkezelőnek mint főtámogatónak, aki első pillanattól segíti a sikeres "Forum" létrejöttét - folytatódik majd. A következő Falk Art Forumot a Tavaszi Fesztivál is felvette programjai közé, időpontja március 17.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.