Nándor
6 °C
22 °C

Pécsi orvosok a világ élvonalában

2007.06.05. 09:20

Az orvosi világ élvonalába kapcsolódik be a pécsi egyetem több intézménye a Siemens segítségével. A Radiológiai Klinika új digitális csodái, a világszerte ritkaságnak számító Dual Source CT-je és a NEURO CT Pécsi Diagnosztikai Központ és a PTE Klinikai Idegtudományi Központ hamarosan átadandó, csúcstechnológiás 3T MR berendezése mind egy célt szolgálnak: az orvosok munkájának könnyítését és a betegek szenvedéseinek enyhítését a világszerte elérhető, legkorszerűbb technológia segítségével.


Betegvizsgálat a Siemens Dual Source CT-vel
 

Biztosabb rákszűrés, egyszerűsödő diagnosztika

 

Egyedülálló orvostechnikai gépparkot kap hamarosan a PTE új Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központ Radiológiai Klinikai részlege. Az uniós forrásokból finanszírozott  központ komplex szakmai programjában az orvoslás számos területe - radiológia, ortopédia, sebészet, belgyógyászat (kardiológia, gasztroenterológia), szemészet, laboratórium - helyet kap. Mindez a Siemens csúcstechnológiát képviselő eszközeivel kiegészülve új mércét állít a szűrésben és a diagnosztikában.

- Egy átlagos rákszűrésen általában egy daganatféleségre szűrik a lakosságot, függetlenül attól, hogy az adott földrajzi területen többféle, esetleg más daganatok okozta megbetegedések és halálozások is gyakoriak - mondja Dr. Battyáni István, a Radiológiai Klinika igazgatója. - Az új központban a térség vezető megbetegedéseit figyelembe véve hét szakmás szűrést végzünk. Kiszűrjük a korai emlő-, tüdő-, méhnyakrákot, és a vizsgálatokat  szív-érrendszeri, szemészeti, bőrgyógyászati és mozgásszervi szűrésekkel egészítjük ki. Aki részt vesz egy komplex szűrésen, és az negatív eredménnyel zárul, optimistán nézhet a jövőbe, mert a következő 5 évre jó életkilátásokban reménykedhet.

A központ diagnosztikai tevékenysége nem csupán a hagyományos diagnosztikus tevékenységre korlátozódik, hanem  eleget tud tenni a speciális szakrendelések igényeinek is. A Siemens által szállított berendezésekkel olyan vizsgálatok is kivitelezhetők lesznek, amelyeket az országban másutt - a legújabb fejlesztésű gépek hiányában - csak néhány helyen és gyengébb technikai színvonalon tudnak elvégezni. Az egyik legnagyobb technológiai újdonság a cég Dual Source (két röntgencsöves) CT-berendezése, amely elsősorban a betegeket tehermentesíti. A berendezéssel rövidebb vizsgálati idővel, kevesebb kontrasztanyag-mennyiséggel, esetenként kisebb sugárterheléssel lehet a vizsgálatokat elvégezni, és mindemellett részletesebb, pontosabb képet ad a betegségekről, mint a hagyományos CT-készülékek. Ez a berendezés a szívvizsgálat nemzetközileg is elfogadott, jelenleg ismert egyik legkorszerűbb eszköze. Tudásával feleslegessé teheti a diagnosztikus célú katéteres koszorúérfestést. - Magyarországon a miénk az első ilyen berendezés, de Európában is legfeljebb nagyítóval találhatunk néhányat - állítja Dr. Battyáni István.

A Siemens a CT mellett számos egyéb digitális képalkotó eszközzel is erősíti a központ gépparkját. A digitális, flat-detektoros angiográfiás berendezéssel az orvosok kiváló minőségben ábrázolhatnak érbetegségeket, és ezt követően a betegség jellegétől függően lehetővé válik többek között az érelzáródások újra megnyitása, érszűkületek tágítása, protézisek behelyezése, vérző erek elzárása, daganatok szelektív kezelése. A szintén Siemens direkt digitális mammográf - túl azon, hogy nem hagyományos filmmel dolgozik - 70 mikronos, nagyon finom felbontással javítja a diagnosztika hatékonyságát.

A hagyományos röntgenberendezéseket is felváltják a szintén direkt digitális, flat-detektoros Siemens-készülékek, amelyek a forráshiánnyal működő magyar kórházakban egyelőre kevésbé elterjedtek, holott használatuk megkönnyíti a szakasszisztens és az orvos munkáját, rövidíti a vizsgálati időt, csökkenti a rontott felvételek számát, javítja a kép minőségét és az információtartalmat. A hagyományos készülékekkel ellentétben a felvételeket az ésszerű használat keretein belül nem lehet túlexponálni, elrontani, azaz nem kell technikai okok miatt egy felvételt többször megismételni. Az elkészült röntgenfelvételeken (újabb felvétel készítése nélkül) a digitális technikának és az utólagos számítástechnikai manipulációnak köszönhetően, több "szervet" vagy testrészletet is láthatóvá lehet tenni.

A digitális technika előnyei abban is megnyilvánulnak a beteg számára, hogy nem kell megvárnia a hosszadalmas előhívási folyamatot, az orvos a képarchiváló rendszer monitorán szinte azonnal látja az elkészült vizsgálati anyagot. Így az eredmény, azaz a lelet, csökkentve a várakozási időt, a lehető leggyorsabban elkészülhet.

Nonprofit konzorcium az ideggyógyászatért


Részletesen feltérképezi az agyat a Siemens 3T MR
 

Pécs másik, medicinához fűződő újdonsága részben szintén az egyetemhez, annak Klinikai Idegtudományi Központjához, és egy részben alapítványi magáncéghez, a NEURO CT Pécsi Diagnosztikai Központhoz (PDK) kötődik. Az általuk alkotott konzorcium egyik különlegessége, hogy alapvetően nem profitorientált - Magyarországon ez az egyetlen hasonló szervezet, amelynek felerészben két egyetemi alapítvány a tulajdonosa. Ennek köszönhetően a normál diagnosztika mellett a konzorcium jelentős energiát fektet a kutatás-fejlesztésbe és az oktatásba.

A PDK tizenöt évvel ezelőtt vásárolta első MR-készülékét a Siemenstől. Az éves szinten 42-45 ezer beteget vizsgáló központ - a géppel dolgozó orvosok, kutatók munkájának elismeréseként - 2005-ben kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást kötött a Siemens német anyavállalatával, így része lett egy elit körnek a világban. A Siemens globálisan 15-16 klinikával működik együtt kutatás-fejlesztésben, köztük a pécsi egyetem mellett olyanokkal, mint a Harvard vagy a Nottingham-i Egyetem és a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai Intézete. - Bekerültünk egy óriási fejlesztői tudásbázisba - mondja Dr. Dóczi Tamás, a pécsi Idegsebészeti Klinika vezetője, a projektek szakmai irányítója. - Kicseréljük a tapasztalatokat, cirkuláltatjuk a fejlesztéseket, képezhetjük a kollégáinkat. Nemrégiben két munkatársam vett részt egy szoftvertréningen az Egyesült Államokban - egy olyan továbbképzésen, amely a partnerklinikákon kívüli "civilek" számára nem elérhető.

A szervezetek korábbi együttműködését idén ősszel új technológiai fejlesztés erősíti. A Siemens az országban elsőként itt telepíti legújabb fejlesztésű 3 Tesla MR-készülékét. Az idegsebészetben, neurológiában újabban használt funkcionális MR-vizsgálatokra ideális készülék jóval differenciáltabb, alaposabb diagnosztikát tesz lehetővé, így az ezzel kapcsolatos problémák korábban kezelhetővé válnak majd. A 3T MR milliméteres szinten ábrázolja a néhány másodpercen belül lezajló agyi történéseket, ráadásul a hagyományos PET CT-készülékekkel ellentétben nem használ radioaktív izotópokat - azaz nem terheli sugárzással a beteget, így egy betegség lefolyása, a kezelések hatékonysága ismételt vizsgálatokkal ellenőrizhető, nyomon követhető. Dr. Dóczi Tamás szerint a funkcionális MR-rel olyan, az agyban lejátszódó jelenségeket tudnak vizsgálni, mint a gondolkodás, a képzelet, a hallucináció vagy a nyílt, motoros válaszok, például a kérdésre gomb lenyomásával adott válasz.

A konzorcium a diagnosztika mellett továbbfejleszti kutatási és oktatási tevékenységét is. A hagyományos klinikai szervezetek, osztályok helyett az új géphez kötődő kutatásokhoz az egyes területeket összefogó, azokon túlnyúló, integrált munkacsoportokat hoznak létre, és egyben lehetőséget biztosítanak az egyetemi karok számára az integrált kutatásra, oktatásra.

Elöző cikkek:

Innováció három évszázadon át

Innováció három évszázadon át 2. rész

Világnyi városok, városi világok

Siemens kutatás a Megacity-jelenségről

Az új évezred közlekedése Budapesten

További információk: www.siemens.hu/120ev/