Jenő
3 °C
8 °C

Széles e világban - történetek az internetről

2003.09.10. 09:46
Dr. Kernel Mihály 35 éves állatorvos 10 órától fogadja pácienseit, de mielőtt a rendelés megkezdődik, az egyéb feladatokat is el kell végezni. Az irodában, a reggeli kávé mellett először a kedvenc napilap internetes kiadására kattint, hogy megtudja a világ legfrissebb híreit.

A hírek szerelmese

Az ADSL kapcsolat 2 másodperc alatt létrejön. Dr. Kernel végigfutja kedvenc rovatait, a pillanatok alatt megjelenő oldalakon gyorsan végigolvassa a legérdekesebb híreket, de marad idő három más közéleti hírforrás tanulmányozására is. A napi sajtó átolvasása közben az állatorvos figyelme megakad egy tudományos híren: a minap különleges lovak jöttek napvilágra a világ másik felén. Ráklikkelve a hír melletti ikonra, sikerül gyorsan letölteni a csikók születéséről készült videófelvételt, miközben elolvassa a hír részleteit.

Levél a távolból

Ezután jön a levelezés: az itthon dolgozó és az idegenbe szakadt egyetemista csoporttársakkal napi rendszerességgel tart kapcsolatot - számos egyéb mellett a közös szakmai érdeklődés állandó témát biztosít. Az egyik levél szakmai mellékeltet is tartalmaz, ami videofelvétellel együtt is 5 másodperc alatt érkezik meg a számítógépre. A levél egy részét mindjárt tovább is küldi néhány kollégájának. Egy másik levélben osztrák barátja hívja fel a figyelmét egy bécsi konferenciára, a rendezvény internetes oldalának címét is csatolva. Így regisztrálja magát az egyik előadásra és az egyik bécsi szállodában szobát is foglal. Kernel reméli, hogy kellemes sörözéssel fejezi be azt a napot, egy barátja társaságában.

Az E-orvos válaszol

Tovább fut a leveleken, majd az elektronikus naptárba bemásolja az egyik gyógyszergyár képviselőjétől kért találkozó időpontját, ezután saját weboldalára lép, ahol a "forgalmazott termékek" rovatot áttekinti, majd pár perc alatt frissíti a napokban vásárolt új táplálék-kiegészítőkkel, de eszébe jut szabadsága is, így elhelyez egy figyelemfelkeltő ablakot, amely a rendelő egy hetes zárva tartására figyelmeztet. A rendelő hivatalos e-mail címén, most nincs új üzenet, tegnap óta nem kértek újabb szakmai tanácsot állatnevelés, vagy egyéb háziállatokkal kapcsolatos kérdésben.

Nagy sáv, nagy élvezet

Már majdnem feláll a számítógéptől, amikor eszébe jut, hogy kiemelt ügyfelének egy új e-mail postafiók létrehozását ígérte. Néhány perc alatt ezzel is végez. A rendelés megkezdéséig még van egy órája: elrohan egyik partneréhez megnézni egy új röntgengépet, amellyel rendelőjét szeretné bővíteni. A liftben alig észrevehetően mosolyog a vele utazókat hallva, akik arról panaszkodnak, hogy a modemes internetkapcsolat gyakran megszakad, és nem csak a weboldalak tartalmát tölti le lassan, hanem a levél-csatolmányok, fotók és videók is lassan érkeznek meg.

Mi jöhet még?

Kernel 10 órára ér vissza a rendelőjéhez, ahol már várják a páciensek. Nagy a forgalom, így nap közben is többször leül számítógéphez: egy raktáron nem levő, ritkán használt gyógyszert rendel, egy kezdő gazdi számára egy szakkönyvet vásárol, és átutalási megbízást ad bankjának az egyik partnerétől érkezett számla kiegyenlítésére. A rendelő zárása után elvégzi a szükséges adminisztrációt, néhány időpontot és tennivalót bejegyez a naptárba, és ezekről e-mailben is értesíti az érintett feleket.

Megnyugvás

Távozás előtt újra átnézi a levelezést: egyik barátja a konkurencia új weboldalára hívja fel a figyelmét. Rákattint az oldal címére, és néhány perces "terepfelmérés" után elégedetten dől hátra: rendelője - nem csekély mértékben a gyorsan és hatékonyan használható ADSL Profi szélessávú internet-kapcsolatnak - sokkal kedvezőbb árakat, és szélesebb körű szolgáltatásokat nyújt.