Gyöngyi
9 °C
9 °C

Költséghatékony ADSL vidékre

2003.06.10. 12:49
A legújabb felmérések szerint már majdnem kétmillió magyar használja az Internetet - ám döntő többségük Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban lakik, és lassú, analóg telefonos Internet-elérést használ. A hazai szolgáltatók is többféle gyors, úgynevezett szélessávú Internet-hozzáférést kínálnak, de a legdinamikusabban terjedő megoldások a kábeltelevíziós, illetve az ADSL (aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) csatlakozások.
Ezek kiépítési költsége azonban általában olyan magas, hogy a vállalatoknak csak a nagyobb településeken éri meg beruházni a szolgáltatásba - így Magyarország lakosságának igen nagy hányada gyors Internet nélkül marad. Ez bizonyos szempontból érthető, hiszen a legtöbb technikai megoldáshoz nagy, drága berendezéseket kell vásárolni és üzemeltetni. Ez akkor éri meg, ha a szolgáltatónak egy-egy településen pár száz előfizetőt sikerül toboroznia, ami nehezen elképzelhető hazánk 1700 olyan kistelepülésén, ahol ezernél kevesebben laknak.

A szélessávú hozzáférés számos előnye közül - a nagy sebesség mellett - talán a legfontosabb, hogy az előfizetők állandó havidíj fejében, további telefonköltség nélkül, akár éjjel-nappal az Interneten lóghatnak. Tanulhatnak, dolgozhatnak, szórakozhatnak.

A közelmúltban az Ericsson mérnökei olyan megoldást fejlesztettek ki, amellyel a szolgáltatók minden eddiginél olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben építhetik ki saját ADSL hálózatukat - így településenként már akár 5-10 előfizetőt is nyereségesen szolgálhatnak ki. Az Ethernet DSL Access technológia lényege, hogy a hagyományos ADSL kiépítéstől eltérően nincsen szükség viszonylag drága ATM berendezések kiépítésére, helyette a már jól megszokott, költséghatékony Ethernet hálózati elemek használhatók. Ugyanígy nincsen szükség nagy kapacitású központi ADSL berendezésekre: az Ericsson Ethernet DSL Access technológia egészen kicsi, 8-10 előfizető kiszolgálására alkalmas dobozokból épül fel, ugyanakkor szinte korlátlanul bővíthető.

Az Ericsson Magyarország április 25-én már alá is írta első szerződését egy ilyen rendszer kiépítésére a kiskunhalasi, kiskőrösi és bajai körzetben működő Emitel telekommunikációs szolgáltatóval. A megállapodás értelmében első lépésben 9, majd később, az előfizetői igények alapján további 11 településre terjesztik az Emitel ADSL - szolgáltatásának lefedettségét. A tervek szerint az év végéig több mint 400 új, üzleti és otthoni előfizetőt kötnek be a hálózatba - vagyis több száz kistelepüléseken lakó honfitársunk csatlakozhat ahhoz a több tízezerhez, akik már felfedezték a gyors, mégis megfizethető árú, fix havidíjas, telefonköltség-mentes Internetezés örömeit.

Reméljük, a közeljövőben más vidéki telefon- és Internet-szolgáltatók is megismerkednek az Ericsson megoldásával, így számos további kistelepülés lakói is előfizethetnek a nagysebességű Internetre helyi telefontársaságuknál, és csatlakozhatnak a huszonegyedik század információs vérkeringésébe.