Nándor
6 °C
22 °C

Alter-globok a Gödörben

2005.11.29. 14:35
Míg világszerte százezrek tüntetnek, ahányszor csak a WTO összeül, nálunk alig néhányan tudják, hogy mi is az. Többek között ezen változtat a Védegylet és ZöFi, amikor december 2-3-án, az Erzsébet téri Gödörben megrendezik az első nagyszabású hazai alter-glob bulit, a Globfesztet.

"Tizenkét óra munkaidő és nincs ebédszünet, életveszélyes munkakörülmények, súlyos környezetkárosítás, kamaszkorú rokkantak: Angliában a 19. században a gyerekmunka hétköznapos volt. A világ sok részén a mai napig az. Hogy mi közöd hozzá? Nézd csak meg a legújabb a cuccaid márkáját, majd nézd meg hol és milyen körülmények között gyártották! - ezzel indít a péntek-szombaton zajló ingyenes rendezvény meghívója, majd érzelmesebbre vált: "A globalizációval az emberiségnek soha nem látott méretű problémákkal kell szembenéznie. Olyan korban élünk, ahol tetteink a világ bármely pontján élő embertársainkra, sőt a teljes élővilágra hatással vannak. Ez a globalizáció "vívmánya" és egyben veszélye."

"Ezzel az összetett helyzettel szemben a WTO (Kereskedelmi Világszervezet) csak egyetlen tényező érvényesülését tartja szem előtt - a kereskedelemét. A kereskedés tárgyává kíván tenni mindent, aminek vélhetően értéke van. Beleértve a természeti erőforrásokat, a közszolgáltatásokat, a szabadon hozzáférhető szellemi javakat, és ami még csak eszükbe jut. Ennek lehetőség rejlik a WTO folyamat legnagyobb szörnyszülöttében, a GATS-egyezményben (Általános Egyezmény a Szolgáltatások Kereskedelméről) is" - állítja Vida Viktor, a Védegylet aktivistája.

"A WTO eddigi taktikája arra épült, hogy mindent zárt ajtók mögött csináljanak" - teszi hozzá Csillag Gábor, a Zöld Fiatalok szóvivője. "Nem véletlen, hogy a New York Times által a világ második szuperhatalmának nevezett alter-glob mozgalom célja éppen az, hogy minél erőteljesebben felhívja a figyelmet arra, miről folyik a szó a rendőr-ezredek által védett tárgyalótermekben". Mint ahogyan a Globfeszt honlapján (www.alterglob.net) is olvasható, a rendszerkritikus mozgalom ezen kívül még számos kérdésre keresi a választ: "Miért kerül génpiszkált élelmiszer az asztalunkra, ha az európaiak ezt elutasítják? Nem túlzás privatizálni a vizet, szellemi tulajdonjogokkal levédeni élőlényeket? Miért van az, hogy ha multik annyira sok jót tesznek a gazdaságnak, az emberek valahogyan mégis utálják őket?"

A Kereskedelmi Világszervezet december 13. és 18. között Hong Kongban rendezi legközelebbi csúcstalálkozóját. Természetesen ott lesznek az alter-glob mozgalom nagyjai is, aki közül hárommal a hétvégén Budapesten is találkozhat a nagyérdemű. A francia Susan George harcias mozgalmával, az ATTAC-kal azt akarja elérni, hogy a demokratikus elvek a világkereskedelemben is érvényre jussanak. A "demokrácia visszahódításáért" száll síkra az angol Hilary Wainright is, aki a mozgalom egyik legütősebb magazinja, a Red Pepper főszerkesztője, míg a németországi Greenpeace volt elnöke, Wolfgang Sachs mára az ún "fejlődés-kritika" egyik nagy öregjének tekinthető.

A neves külföldi vendégek mellet igen pikánsnak ígérkezik a péntek délutáni nagy plenáris vita, amelyet A globális kapitalizmus diszkrét bája címmel rendeznek. A "régi szadi" két meghatározó renegátja, Bauer Tamás és Tamás Gáspár Miklós mellett az ökopolitika szakértője, Boda Zsolt száll ringbe, minden bizonnyal "élénk" vitára számíthatunk.

Ehhez jön még Fair Trade kávézó és a bio-büfé, de lesznek kiállítások, performance-ok, a szemináriumokon szó lesz a multik társadalmi felelősségéről, a méltányos kereskedelemről, Dél nyomoráról és az élelmiszerbiztonságról; levetítik a Corporation-t és egyéb izgalmas mozikat, előbújnak a házfoglalók és az utcai gerillák, de láthatnak máskor láthatatlan cyperbpunkok-at, és anarchogeekek-et is. Hogy a Védegylet és a Zöld Fiatalok meg tudják-e regulázni a WTO-t, azt még nem tudni, de hogy jó bulikat tudnak rendezni, azt már tavasszal, az Ökofeszten is bebizonyították. Erre most többek között a Tin-Tin Quintet, a Szilvásy Gipsy Folk Band, a Fanfara Complexa, a Kaukázus, a Napra, az Eatme, és Dj Cyborg Templar fellépése is garancia.