Emma
5 °C
8 °C

Apák könyve

2005.05.24. 10:48
Van-e művész széles e hazában, aki az apaság érzelemdús világáról szebb dalokat álmodhatna, mint Gerendás Péter? Van-e az elmúlt éveknek kiemelkedőbb magyar regény-sikere, mint Vámos Miklós letehetetlen műve, az Apák Könyve? S vajon milyen alkotás születik, ha e kohéziós erőket a hazai rock-szövegíók és rangos költők meséi gazdagítják?

Az utolsó kérdésre adott válasz Gerendás Péter új albuma, az Apák Könyve zenei változata #alt#

Az irodalmi mű alapján készülő dalok nemcsak a családregény stílusát, hangulatát tükrözik, de az apa-fia kapcsolat ezerarcúságáról is mesélnek. Az oly' különböző viszonyrendszerek minél plasztikusabb, érzékenyebb ábrázolásának érdekében a dalok szövegét több alkotó írta. Az Apák könyve családregény: 12 nemzedék elsőszülötteiről szól. 300 évnyi utazás a magyar térben és időben, a magyar történelemben és sorsban, valamint a magyar nyelvben, hiszen az 1700-as években kezdődő história nyelve valamelyest igazodik a cselekményhez, azaz fokozatosan változik, alakul, fiatalodik. A könyv 12 fejezetéhez hasonlóan 12 dalt tartalmazó album zenéjének szerzője Gerendás Péter, a közismert előadóművész. A dalszövegeket írták: Bereményi Géza, Bródy János, Faludy György, Fábri Péter, Fekete György, Fodor Ákos, Horváth Attila, Karafiáth Orsolya, Nemes István, Sztevanovity Dusán, Gerendás Péter #alt#

"Olyan regényt akartam létrehozni, mely után akár hosszabb időre is letehetem a tollat. Ezzel a könyvvel búcsúzom a XX. századtól, föltehetően életem nagyobbik felétől." (Vámos Miklós)

"...Ez a könyv az utóbbi évek legnagyobb élményét jelentette számomra. Többször is elolvastam - s nem pusztán a névazonosság miatt (ükapámat szintén Sternnek hívták). Stílusában és mondanivalójában is első olvasatra elvarázsolt ez a mű - és ez a varázs azóta is tart...

A lemez munkálatai során úgy éreztem, hogy egy másik nyelvre fordíthattam le és végre kifejezhettem szeretetemet a mű és alkotója iránt. Ehhez segítőtársamul olyan kiváló költők, szövegírók szegődtek, akiknek nagy tisztelője vagyok és hálával tartozom nekik, hogy szerzőtársak lettünk, lehettünk.

Édesapám emlékének ajánlom ezt a CD-t, akivel csodálatos volt a kapcsolatunk. Fájdalmasan és pótolhatatlanul érzem nap mint nap a hiányát: mintha a marionettfigurának elvágták volna a zsinórjait. Ez a zsinór jelentette ugyanis nekem a kapcsolatot őseimmel. Sokmindent kérdeznék tőlük - de már nem lehet... így inkább gyermekeim feltett kérdéseire válaszolok, ha tudok." (Gerendás Péter)

Gerendás Péter legújabb albuma megrendlhető itt: >>>

Vámos Miklós könyve megrendelhető itt: >>>

A Bookline online könyváruházban a házhozszállítás díja (rendelési összeghatártól függetlenül): Budapesten ingyenes, vidékre egységesen 399 Ft.