Nándor
7 °C
23 °C

Együttműködő vállalkozások támogatása

2005.05.04. 10:02
Kiemelt Európai Uniós szempont, miszerint az együttműködő vállalkozások versenyképes támogatásban részesülhetnek beruházásaik és projektjeik kapcsán. Sőt, amennyiben megnézzük a pályázati kiírásokat, még az a tevékenység is támogatható, amely által ezek az együttműködések és hálózatok megszervezésére kerülnek. A támogatási célok érdekessége, hogy nem csak határon belüli, de határon túli célokra is pályázhatunk!
#alt#Alapvető emberi tényező, hogy egy vállalaton belül is, a szervezet és a részlegekre osztott csapatmunka alapján mindig sokoldalúbb, ötletesebb és hatékonyabb a folyamat, mint amikor mindent egymagunk akarunk elvégezni. Igazi tudásalapú és innovatív fejlődési lépcső csak és kizárólag abban az esetben tud hatékonyan létezni hazánkban és az Európai Unióban is, amennyiben tudunk közösen, együtt gondolkodni és fejleszteni ezen filozófia alapján. Számos fejlesztés hatékonysági foka és népszerűsége, akkor fog igazán méltó gazdasági és társadalmi hozzáadott értéket termelni hazánknak, ha abban minél többen vesznek részt. Való igaz, hogy egy átlagos magyar kis és középvállalkozás, leginkább saját üzlet és piacszerzési politikájával van elfoglalva, minthogy abban gondolkodjon, hogy a térségben, vagy a régióban kivel lenne érdemes összefogni, hogy a termelés, esetlegesen a disztribúció, vagy a közös kommunikáció és marketing is még hatékonyabban működjön. Akinek van ilyen ötlete, és irányultsága azoknak a közeljövőben bizonyos, hogy sokkal több lehetősége és előnye fog származni ebből a gondolkodásformából.
Számos együttműködést támogató pályázati lehetőség létezik, amelyek közül már arra is lehet támogatást szerezni, hogy a szervezeti egység kiépüljön és például a térség érdekképviseleti, vagy civil kezdeményezései, vállalkozói szervezetei alapítsanak meg egy ilyen hálózatot.
A vállalkozások esetében kiemelkedően markáns szerepet kap, a közös célú beruházás, a közösen történő gépbeszerzés és az operatív intézkedések felosztása, a termelés irányítása, az értékesítés megszervezése, a kommunikáció, a marketing és a reklám.
Gondoljunk csak bele, amennyiben ezen tényezők mögé egy hálózatot építünk, nem fog -e hatékonyabban működni a vállalatunk? A megszervezett és átszervezett vállalati formák, jelen esetben hálózatok, ahol mindenki leginkább csak azzal foglalkozik, amihez ért, új gazdasági szereplők lesznek, így az egyik leghatékonyabb motorjai gazdaságunknak. Nem szabad azon tétlenkednünk, hogy merjünk - e közös beruházásokat kezdeményezni, és másokkal együtt gondolkodni, hanem át kell gondolnunk a vállalkozásunk tudatos fejlődését és lépni kell, az ügy és a lehetőség érdekében! Külön támogatási formákat és pályázatokat kínál a rendszer azoknak, akik határ-menti megyékben tevékenykednek és a határon átnyúló együttműködésekben, kezdeményezésekben gondolkodnak. Azok a szervezetek, akik a hálózatok létrehozására és az együttműködési folyamatok támogatására kívánnak pályázni, már most is van lehetőségük. A vállalkozások számára a közeljövőben várható a GVOP új kiírása, amely a vállalkozók közötti, hálózati együttműködéseket fogja támogatni. A határon túli együttműködéseket támogató programok egy része már szintén nyitott! Érdemes tehát együtt gondolkodni és beruházni!

A szakmai cikk szerkesztésében közreműködött:

Semperger Kinga
Szakmai igazgató

Minősített EU tanácsadó
Az Ernst&Young Entrepreneur of the Year "Év üzletembere" nemzetközi elismerés "Jövő ígérete 2004"
különdíjasa

Pályázzon sikeresen! Bízza magát minőségi szakértőkre! Találjon új partnerekre!

Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
Pest Center Irodaház
Peterdy u. 15.
1071. Budapest
Ügyfélszolgálat:
Ilia Eszter

Tel: 06 1 413 6330
Email: iliae@arindex.hu
www.arindex.hu

Árindex