Orsolya
7 °C
19 °C

Készüljünk a 2005-ös évre

2004.11.16. 10:00
A legtöbb hazai vállalkozás, önkormányzat és civil szervezet az év elején megjelenő pályázati kiírások kapcsán sok esetben későn ébred. Sokakban a legtöbb lehetőség kapcsán a benyújtási határidők előtti napokban fogalmazódik meg az a tény - pályázni akarok!
Egy pályázat, azonban sajnos nem egyenlő egy kérelemmel, ahol leírjuk, hogy milyen terveink vannak, és megkérjük a tisztelt hatóságokat és az Európai Uniót, hogy támogassa tervünket. Aki pályázni szeretne, annak projektszemlélet tekintetében kell látnia vállalkozása, tervei és céljai jövőjét. Egy projekt pedig, számos elemzést, tanulmányt, beszámolót, vizsgálódást tartalmaz és részletes képet ad céljainkról, eredményeinkről, lehetőségeinkről és a többi piaci szereplőhöz képest előnyeinkről és versenyhelyzetünkről is nyilatkozik. A legtöbb hazai vállalkozás, a napi számos teendő mellett nem igazán alkalmazza a time-management és az előkészítés, tervezés, mint projektlépcső fázisait, így valóban sok lehetőségről lemarad.

A pályázati piac sokoldalúsága kapcsán, és az információk napi szinten történő észben tartása végett egyre többen alkalmaznak külső segítséget - pályázati tanácsadót is. A pályázati tanácsadó feladata, hogy a pályázó ötleteiből és terveiből, projekteket gyártson és ezeket a céloknak és a pályázó alkalmasságának megfelelő pályázati kiíráshoz illessze. Egy pályázat számos olyan dokumentációt is kell, hogy tartalmazzon, amelyből a beadvány pénzügyi háttere is felépül, így például a különböző árajánlatok, építéssel kapcsolatos költségek, egyéb ráfordítások, amelyek a pályázati kiírásban elszámolható költségként vannak feltüntetve. Az Európai Uniós irányelvek kapcsán szintén egyre több dolga akad a pályázónak, hiszen az itt leírt tartalmi elemek mellett még a projekt esélyegyenlőségi és környezetvédelmi hátterét is vázolni kell, s ezen mutatók kihatását a pályázatunkra. Azoknak, akik ebben az évben bizonyos pályázatokról lemaradtak és jövő évben hasonló elképzeléssel, vagy ugyanazon projekttel szívesen elindulnának, tanácsoljuk, hogy az ebben az évben megjelenésre kerülő pályázati kiírások tekintetében kezdjenek el előre dolgozni. Természetes, hogy a jövő évi pályázati kiírásokat még nem láthatjuk, de tudjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programjai közül számos - azonos téma, ismét megjelenésre fog kerülni. Érdemes tehát már most tárgyalnunk a leendő beszállítónkkal, akitől a beszerezni kívánt gépeket, eszközöket kívánjuk megrendelni, hiszen így az árak már láthatóak és egy körülbelüli költségtervet is készíthetünk.

Fontos, hogy lássuk és tervezzük meg, mik lesznek a kötelezettségeink, hiszen tudnunk kell, hogy az általunk elnyert projektet nem csak meg kell nyernünk, de a fenntartásáról és eredményességéről is gondoskodnunk kell hosszú távon. A legtöbb vállalkozás egy pályázati projekt megtervezése kapcsán, s amiatt csúszik ki az időből, hogy a kötelezően beszerezendő engedélyek és hivatali papírok beszerzésére túl kevés időt hagy. Amennyiben a jövő évben pályázni szeretnének, célszerű és érdemes, már ebben az évben elkezdeni a tárgyalásokat a hatóságokkal, hogy tudjanak és számoljanak ők is a projekttel, így az építési és környezetvédelmi engedélyek kiadása, sokkal hamarabb megtörténhet a jövő év elején, miután a kiírások teljes részletességgel megjelennek. Mint tudjuk a legtöbb pályázat megjelenése 2005. januárjában várható. Azok, akiknek pályázati tanácsadója van, már ebben az évben egyeztessenek a jövő évi célokról, hiszen a tanácsadóknak számos új információi lehetnek és vannak a jövő évi lehetőségek tekintetében, s tervezetten elő tudják felkészíteni a pályázót a várható beruházásokkal kapcsolatos kötelezettségekre. árindex

Semperger Kinga
Szakmai igazgató / Minősített EU tanácsadó
Az Árindex Kft. várja az Ön projekt, pályázati ötletét - 2005-re vonatkozóan is!
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
1071. Budapest, Peterdy u. 15.
Tel: 06 1 344 55 66
www.arindex.hu
Ügyfélszolgálat: Ilia Eszter - 06 1 413 63 30 iliae@arindex.hu
Pályázati információk lekérhetőek az Index.hu Gazdaság rovatában a pályázatok menü alatt!
 
címlapon
Eddig tartott Hangáék veretlensége
címlapon
A zene kiváltja ugyanazt a megőrülést, amit régen