Hedvig
7 °C
23 °C

Nagyberuházásokhoz igényelhető támogatások

2005.03.01. 10:29
Regionális vállalati központok, logisztikai és ipari parkok, technológiai korszerűsítés, feldolgozóipari beszállítók számának növelése_és még sok más téma, amely a GVOP beruházás-ösztönzéssel foglalkozó pályázati kiírásai között megjelenik. Érdemes megtekinteni a pályázati kiírásokat, hiszen sok esetben 150, 200 de 300 millió Ft vissza nem térítendő támogatás is igényelhető

A Gazdasági Versenyképesség Operatív program egyik legjelentősebb pályázati csomagja az úgynevezett 1-es prioritás. Ebbe a témakörbe sorolhatóak az úgynevezett nagy versenyképességű beruházások, amelyek a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében regionális jelentőségűek, az unió környezetvédelmi szempontjainak is megfelelnek ezáltal javítva hazánk gazdasági szerkezetátalakítását, valamint elősegítve a működő tőke bevonását.

A beruházás-ösztönzési programkereten belül 5 pályázati kiírás jelent, meg, amelyek a következők: Pályázat címe: Rendelkezésre álló keretösszeg
Technológiai korszerűsítés: 16,4 Mrd Ft
Regionális vállalati központok létesítése: 2,1 Mrd Ft
Feldolgozóipari beszállítók számának növelése és megerősítésük: 2 Mrd Ft
Ipari és innovációs infrastruktúra fejlesztése: 2,2 Mrd Ft
Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése: 420 millió Ft

Az egyik legnépszerűbb és a legtöbb várható nyertest támogató pályázati kiírás (várhatóan 35 db) a GVOP 1.1.1. - amely a technológiai korszerűsítést támogatja. Ez a pályázati kiírás leginkább a nagy hozzáadott érték tartalmú, nemzetközileg is versenyképes, magas minőségű feldolgozóipari termékek gyártására alkalmas új, korszerű és nagy termelőkapacitások létrehozását támogatja. Nem kizárt a már meglévő technológia bővítése sem. A pályázaton gazdasági társaságok és szövetkezetek indulhatnak, mely pályázók beruházása TEÁOR 2003 "D" 17.00-37.20 kategóriák szerinti ágazatokba esik és feldolgozóipari tevékenység kialakítására vonatkozik. Fontos tudnivaló, hogy a pályázat elvárja, miszerint a beruházás elszámolható költségei meg kell, hogy haladják a 150 millió forintot. Az a tavalyi elvárás, miszerint a pályázónak rendelkeznie kell, a beruházás nettó összértékének a 25%-val mint önerő, a 2005-ös évben is alapvető követelmény. A pályázat keretében elnyerhető támogatás vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke az összes elszámolható költség maximum 50%-a lehet, de legfeljebb 300 millió forintig terjedhet, az alábbi sávok szerint: amennyiben a vállalkozás beruházása 1 Mrd Ft alatti, úgy az elnyerhető maximális összeg 150 millió Ft, 1 Mrd és 2 Mrd Ft közötti beruházások esetében az elnyerhető maximális összeg 200 millió Ft és 2 Mrd Ft feletti beruházás esetén pedig, a pályázatot 300 millió forinttal is támogathatják.

A projekt vonatkozásában az alábbi tevékenységek támogathatóak: infrastruktúra építése, korszerűsítése, ingatlan építése és korszerűsítése, új gépek és berendezések beszerzése, szolgáltatónak fizetendő közmű és hálózatfejlesztési hozzájárulás kifizetése, kiviteli tervek készítése, egyedi beruházásnak minősülő beszerzések, szállítás és üzembe helyezés, immateriális javak beszerzése, maximum 25%-ig számolhatóak el. Pályázzon Ön is sikeresen a 2005-ös év új forrásaira!A szakmai cikk szerkesztésében közreműködött:
Semperger Kinga
Szakmai igazgató
Minősített EU tanácsadó
Az Ernst&Young Entrepreneur of the Year "Év üzletembere" nemzetközi elismerés "Jövő ígérete 2004" különdíjasa
Pályázzon sikeresen! Bízza magát minőségi szakértőkre!
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
Pest Center Irodaház
Peterdy u. 15.
1071. Budapest
Ügyfélszolgálat:
Ilia Eszter
Tel: 06 1 413 6330
Email: iliae@arindex.hu
www.arindex.hu
"Tendernyi pénz 2005-ben is! ... Együtt írunk, együtt nevetünk!"