Nándor
6 °C
22 °C

Ásványvíz-fogyasztás Magyarországon

2003.09.05. 16:29
A nagy ásványvíz-fogyasztó nemzetekhez képest a magyarok egyelőre még kevés ásványvizet isznak; 1999-ben az egy főre jutó magyar ásványvíz-fogyasztás 28,0 liter volt.

A 80-as évek rendkívül alacsony és nagyjából állandó fogyasztási értékeihez képest az utóbbi években Magyarországon az ásványvíz-fogyasztás jelentősen növekedett.
A fejlődés az 1990-es évek elején kezdődött. Ennek egyik oka, hogy a privatizált állami vállalatok tulajdonosai lényegesen nagyobb gondot és több pénzt fordítanak marketingre. Megismertették - és teszik ezt jelenleg is, nem csak egyéni, hanem a Szövetségünk által irányított közösségi marketing eszközeivel is - a fogyasztókkal a természetes ásványvíz egészségre kedvező tulajdonságait. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a fogyasztók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra, és a korábban fogyasztott üdítőitalok helyett több ásványvizet isznak.
A magyarok jobban kedvelik a szénsavas ásványvizet, mint a szénsavmenteset; 1999-ban a szénsavmentes ásványvizek fogyasztása csak mintegy 12%-a volt a szénsavas ásványvizekének. A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezen kívül palackozott forrásvíz, ivóvíz és ásványi anyaggal dúsított ivóvíz van forgalomban. A magyar ásványvizeket egyaránt palackozzák üveg és PET palackokba, mindkettőből van eldobható és visszaváltható változat. A palackok űrmérete 0,2 liter és 5,0 liter között változik, ezen belül minden lehetséges űrméret megtalálható a piacon. Legkedveltebbek a 1,5 és 0,33 literes kiszerelések.

Forrás: Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács