Hajnalka
-1 °C
15 °C

A Föld vízkészlete

2003.08.30. 11:55
Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. A palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan.
A Föld felszínének közel 70 %-át, átlagosan 1 km mélységben borítja víz. E roppant - 1,5 milliárd köbkilométernyi - vízmennyiséget egészítik ki a légkörben és a földkéreg alatt található vízkészletek.

A Föld vizei gyakorlatilag "sós vizek", az összmennyiség kevesebb mint 3 %-a a szárazföldi élethez szükséges édesvíz. Túlnyomó része a sarki jégbe fagyott, elenyésző része felszín alatti, és csupán néhány ezrelék a felszín feletti, tavakban és folyókban lévő édesvíz. E két utóbbi, a túlnyomórészt a földfelszín alatt található mennyiség biztosítja az életet a Földön.

A párolgás ill. az esőzések következtében a víz beszivárog a talajba, majd a Földet alkotó kőzetekbe, és hosszabb-rövidebb időt tölt el a felszín alatt. A víz fontos minőségi jellemzője a felszín alatt töltött idő, ami alatt fokozatosan felveszi annak kémiai tulajdonságait, különböző ásványi anyagokkal gazdagodik. Az ún. gleccser- és karsztvizek fiatal vizek, csekély ásványi anyag tartalommal. Az ásványvizek azonban több száz, több ezer, sot akár több millió évet is eltölthetnek a Föld mélyében.

Minden külső szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes a földkéreg védett víztároló rétegéből származó természetes ásványvíz. Az emberi életműködés szempontjából hasznos ásványvizek - az ember számára kedvező összetételű és mennyiségű ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaznak. Kedvező összetétele, jó íze és kiváló szomjoltó tulajdonsága mellett igen nagy előnye más italokkal szemben az is, hogy energiamentes.

Az élelmiszerek egy speciális, eredetében és minőségében garantált fajtája a palackozott ásványvíz. Csak a származási ország illetékes hatósága (Magyarországon a Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság) által hivatalosan is igazolt kémiai összetételű, mikrobiológiai tisztaságú és minőségű ásványvíz palackozható. Ez a hatóság engedélyezi a "természetes ásványvíz" megjelölés használatát a címkén, ami tanúsítja a termék értékes ásványianyag-tartalmát és különleges táplálkozásfiziológiai értékét.

A rendszeres, hivatalos ellenőrzések mellett a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban folytatott folyamatos ellenőrzések is biztosítják a minőség állandóságát. A természetes ásványvizeket eredeti tisztaságuk és kémiai összetételük megőrzése érdekében közvetlenül a vízkivételi helyen palackozzák.

Az ivóvíz összetételét nem ismerjük. Az összetétel és a víz élvezeti értéke elsősorban attól a víztől függ, amelyből az adott ivóvizet mesterségesen előállítják. A folyó menti parti kutakból vagy fúrt kutakból nyert vizet fizikai, kémiai és biológiai tisztítással teszik ihatóvá. Az eljárás legfontosabb szempontja, hogy az ivóvíz megfeleljen a vonatkozó szabványok - bizonyos minimális, illetve maximális fizikai, kémiai és biológiai értékeket meghatározó - előírásainak. A kritériumok elsősorban az egészség és a környezet biztonságát szolgálják.

Mesterségesen állítják elő az ásványi anyagokkal dúsított vizeket is. Ezeket úgy készítik, hogy az ivóvizet különböző technológiával tisztítják, majd engedélyezett anyagokkal és legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják. Sajnálatos, hogy csomagolásuk és szénsav tartalmuk miatt ezeket a vizeket a fogyasztók gyakran összetévesztik az ásványvízzel, jóllehet hogy címkéjükön a megfelelő megnevezés szerepel.

Forrás: Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács


Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!