Gyöngyi
9 °C
9 °C

Táplálkozzunk egészségesen, biztonságosan!

2004.12.02. 13:43
A 21. század vitathatatlanul a páratlan ütemű technológiai fejlődés és a hirtelen felbukkanó divatirányzatok kora, egyre nehezebb lépést tartani a legújabb trendekkel. Különösen igaz ez a táplálkozásra: a különböző vélemények sűrűjében nem egyszerű feladat megtalálni a helyes utat. A szakértők többségének azonban az a véleménye, hogy nincs rossz vagy jó étel, tehát az egyik legfontosabb alapélelmiszerről, a húsról sem érdemes ilyen értelemben beszélni. Amiről beszélhetünk, az a rosszul vagy a jól megválasztott étrend. Ehet például valaki úgy is sokat, hogy közben hiányosan táplálkozik. Minden tápláléknak ugyanis más és más az összetétele, a kizárólag azonos fajta ételekből összeállított étrend mindenképpen hiányos lesz valamelyik fontos tápanyag szempontjából (ezért előnytelenek, sőt kifejezetten károsak lehetnek hosszútávon az egy komponensre épülő fogyókúrák, diéták).

Bábolna csirkemellsonka

Annyit mindenesetre leszögezhetünk, hogy a húsfélék szervezetünk számára nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-források, ezért a testünket alkotó sejteknek és a bennük lezajló életfolyamatainknak nélkülözhetetlen elemeit képezik. Az ember természeténél fogva vegyes táplálkozást folytat, melynek legfontosabb fehérjeforrását a húsfélék alkotják. Olyannyira igaz ez, hogy a fehérjéket felépítő aminosavakból van jónéhány, melyet az emberi szervezet önmaga nem is képes előállítani (esszenciális aminosavak), azt mindenképp a táplálékkal kell felvennünk. Ezen aminosavak ideális forrásai az állati eredetű fehérjék, melyeket természetszerűleg a húsok tartalmaznak.

A kiegyensúlyozott táplálkozásra mindenkinek kiemelt figyelmet kell fordítania, vannak azonban bizonyos életkorok, állapotok, amikor különösen fontos a rendszeres húsfogyasztás. Ilyen csoportot képeznek a terhes asszonyok, szoptató anyák, ahol megnövekedett fehérjeigénnyel kell számolni, vagy például az idősebb korosztály is, hiszen bennük a tápanyagok hasznosítása már nem olyan hatásfokkal zajlik, mint egy fiatal szervezetben. A húsfogyasztás talán legnagyobb jelentősége a gyermekek esetében van, a fejlődő szervezet nem nélkülözheti a húsok teljes értékű fehérjéit. Mindenképp érdemes esetükben szárnyas, vagy halhúst (azaz fehér húst) választani, hiszen így felnőve ők is tudni fogják, hogy számos szempontból ezek képezik az egészséges választást.

Fontos tudni, hogy a húsok fehérjetartalmában lényeges különbség nincs. Az ún. "vörös húsok", melyek közé pl. a marha-, sertés- és juhhús tartozik, közel hasonló fehérjetartalommal bírnak, mint a "fehér húsok" azaz a baromfi- és a halhús. Abszolútérték tekintetében a baromfihús vezet, mely 100 grammja átlagosan 21-25 gramm fehérjét tartalmaz. A baromfihús biológiai hasznosulása azonban némileg alatta marad például a marhahúsénak, így proteinbevitel szempontjából egyenértékűnek tűnnek. Meg kell említenünk azonban, hogy emészthetőség szempontjából is a baromfihús az ideális választás.


Bábolna pulykacombsonka
A húsfogyasztással kapcsolatos ellenérvek közül legtöbb a húsok zsírtartalma miatt fogalmazódott meg. Ugyanis a húsok bizonyos fajtái jelentős mennyiségben tartalmaznak zsírokat. A zsírok, melyek leginkább építőelemként vannak jelen szervezetünkben, szintén nélkülözhetetlenek, azonban esetükben különösen fontos, hogy mennyiségi és minőségi korlátokat szabjunk. A zsírok ugyanis kétszer annyi energiát tartalmaznak (azonos mennyiségre vonatkoztatva), mint a fehérjék és a szénhidrátok. Ezért túlzott bevitelük, mely sajnos jellemző jelenlegi táplálkozási szokásainkra (a napi teljes energiabevitel kb 30 %-át kellene zsírból fedeznünk, mely fogyasztás a valóságban közel 40 %-os) egyértelműen felesleges pluszt jelent szervezetünknek, mely azt raktározni fogja, hosszútávon kialakítva az elhízást. Tehát nem mindegy, hogy milyen zsírtartalmú húst fogyasztunk. Ebből a szempontból a táplálkozástudományi ajánlások egyértelműen a fehér húsok mellett foglalnak állást. Ez nemcsak a zsír összmennyisége szempontjából jobb választás, hanem a hús koleszterintartalma miatt is kedvezőbb. Ugyanis a másik fő érv, mely a húsfogyasztás korlátozását javasolja, az a húsok viszonylag magas koleszterintartalma. S mivel húsféleségek valóban jelentős mennyiségben tartalmazhatnak koleszterint, ezért itt sem mindegy, milyen fajta húst választunk. Ebből a szempontból is az alacsonyabb koleszterin tartalmú baromfi- és halhúsok egészségesebbek.

További szempont, amelyre a vásárlás során mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni, a hús minősége. A hazai boltokban kapható széles kínálatból érdemes azokat a készítményeket választani, amelyek garantáltan ellenőrzött forrásból származnak, mint például a Bábolna-termékek. A nagy hagyományokkal rendelkező Bábolna-termékpaletta esetében biztosak lehetünk abban, hogy kizárólag kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült finomságok kerülnek asztalunkra. A hatalmas választék nagyszerű lehetőséget nyújt egy egészséges és változatos étrend kialakításához, hozzájárulva ezzel egy minden szempontból megfelelő életmód folytatásához.