Táplálkozzunk egészségesen, biztonságosan!
Bábolna csirkemellsonka
Annyit mindenesetre leszögezhetünk, hogy a húsfélék szervezetünk számára nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-források, ezért a testünket alkotó sejteknek és a bennük lezajló életfolyamatainknak nélkülözhetetlen elemeit képezik. Az ember természeténél fogva vegyes táplálkozást folytat, melynek legfontosabb fehérjeforrását a húsfélék alkotják. Olyannyira igaz ez, hogy a fehérjéket felépítő aminosavakból van jónéhány, melyet az emberi szervezet önmaga nem is képes előállítani (esszenciális aminosavak), azt mindenképp a táplálékkal kell felvennünk. Ezen aminosavak ideális forrásai az állati eredetű fehérjék, melyeket természetszerűleg a húsok tartalmaznak.
A kiegyensúlyozott táplálkozásra mindenkinek kiemelt figyelmet kell fordítania, vannak azonban bizonyos életkorok, állapotok, amikor különösen fontos a rendszeres húsfogyasztás. Ilyen csoportot képeznek a terhes asszonyok, szoptató anyák, ahol megnövekedett fehérjeigénnyel kell számolni, vagy például az idősebb korosztály is, hiszen bennük a tápanyagok hasznosítása már nem olyan hatásfokkal zajlik, mint egy fiatal szervezetben. A húsfogyasztás talán legnagyobb jelentősége a gyermekek esetében van, a fejlődő szervezet nem nélkülözheti a húsok teljes értékű fehérjéit. Mindenképp érdemes esetükben szárnyas, vagy halhúst (azaz fehér húst) választani, hiszen így felnőve ők is tudni fogják, hogy számos szempontból ezek képezik az egészséges választást.
Fontos tudni, hogy a húsok fehérjetartalmában lényeges különbség nincs. Az ún. "vörös húsok", melyek közé pl. a marha-, sertés- és juhhús tartozik, közel hasonló fehérjetartalommal bírnak, mint a "fehér húsok" azaz a baromfi- és a halhús. Abszolútérték tekintetében a baromfihús vezet, mely 100 grammja átlagosan 21-25 gramm fehérjét tartalmaz. A baromfihús biológiai hasznosulása azonban némileg alatta marad például a marhahúsénak, így proteinbevitel szempontjából egyenértékűnek tűnnek. Meg kell említenünk azonban, hogy emészthetőség szempontjából is a baromfihús az ideális választás.
Bábolna pulykacombsonka
További szempont, amelyre a vásárlás során mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni, a hús minősége. A hazai boltokban kapható széles kínálatból érdemes azokat a készítményeket választani, amelyek garantáltan ellenőrzött forrásból származnak, mint például a Bábolna-termékek. A nagy hagyományokkal rendelkező Bábolna-termékpaletta esetében biztosak lehetünk abban, hogy kizárólag kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült finomságok kerülnek asztalunkra. A hatalmas választék nagyszerű lehetőséget nyújt egy egészséges és változatos étrend kialakításához, hozzájárulva ezzel egy minden szempontból megfelelő életmód folytatásához.